New York Times: Μήνυμα στη Δύση οι νέοι πύραυλοι Πούτιν

New York Times: Μήνυμα στη Δύση οι νέοι πύραυλοι Πούτιν

Ο πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς δεν μετέφερε πυρηνικά όπλα, αλλά αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού οπλοστασίου που είναι ικανό να τα μεταφέρει. Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι New York Times, ερμηνεύοντας την κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δύση. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωσε την Πέμπτη την ένταση της σύγκρουσης με τη Δύση, λέγοντας ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας ως απάντηση στην πρόσφατη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους NYT, σε μια δυσοίωνη απειλή κατά των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, ο κ. Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να πλήξει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των χωρών «που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των δικών μας εγκαταστάσεων».

Η προειδοποίησή του ήρθε λίγες ώρες αφότου ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές ικανότητες στην Ουκρανία, ο οποίος, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές, είχε ως στόχο να προκαλέσει φόβο στο Κίεβο και τη Δύση. Αν και ο πύραυλος έφερε μόνο συμβατικές κεφαλές, η χρήση του σηματοδότησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα εάν το επιλέξει.

«Η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία, που προηγουμένως προκλήθηκε από τη Δύση, έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε ένα σπάνιο διάγγελμα προς το έθνος. «Αναπτύσσουμε πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να παράγουν και να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού».

Ο Πούτιν έχει συχνά χρησιμοποιήσει την απειλή των πυρηνικών όπλων για να προσπαθήσει να κρατήσει τη Δύση εκτός ισορροπίας και να ανακόψει τη ροή υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αλλά η αποστολή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς με πυρηνικές δυνατότητες στην Ουκρανία και η προβολή του πλήγματος ως απειλή προς τη Δύση αύξησε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις.

  • Εμφανιζόμενος από τη μια μεριά αλαζονικός και από την άλλη απειλητικός, ο Πούτιν αποκάλεσε την πυραυλική επίθεση της Πέμπτης επιτυχή «δοκιμή» ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που ονομάζεται Oreshnik. Και ξεκαθάρισε ότι η επίθεση στην Ουκρανία ήταν απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας.

«Πρόκειται για κλιμάκωση», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Πιστεύω πραγματικά ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη».

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Ο Πούτιν είναι ο μόνος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο, και που κάνει τα πάντα για να συνεχίσει τον πόλεμο για περισσότερες από χίλιες ημέρες».

Χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση «μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία σίγουρα δεν θέλει την ειρήνη».

  • Η χρήση ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που προέρχεται από το στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ήταν αξιοσημείωτη, δήλωσαν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι.Ο στόχος στο εσωτερικό της Ουκρανίας βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των συμβατικών όπλων που η Μόσχα χρησιμοποιούσε συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Αλλά αυτή τη φορά, η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς, ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές που προορίζεται κυρίως για πυρηνική αποτροπή- αυτή η επιλογή, είπαν οι αξιωματούχοι και οι στρατιωτικοί αναλυτές, σηματοδοτεί μια προειδοποίηση που αποσκοπεί στο να προκαλέσει φόβο στο Κίεβο και τους συμμάχους του.

Ο Φάμπιαν Ρενέ Χόφμαν, ειδικός σε θέματα όπλων στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, δήλωσε ότι από ρωσικής πλευράς, «αυτό που θα ήθελαν να μας πουν σήμερα είναι ότι “Κοιτάξτε, το χθεσινοβραδινό χτύπημα ήταν μη πυρηνικό σε ωφέλιμο φορτίο, αλλά, ξέρετε, αν συνεχιστεί ό,τι κάνετε, το επόμενο χτύπημα μπορεί να είναι με πυρηνική κεφαλή”».

Την Πέμπτη υπήρξε αρχικά συζήτηση σχετικά με το τι ακριβώς εκτόξευσε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας μαζί με τον κ. Ζελένσκι υποστήριξαν αρχικά ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ένα όπλο ικανό να πλήξει στόχους χιλιάδες μίλια μακριά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας, αν και η έκταση των ζημιών δεν ήταν άμεσα σαφής.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και ένας Ουκρανός αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσαν ότι το όπλο φαινόταν να είναι βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς και όχι ICBM.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ δήλωσε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει την αμερικανική πλευρά πριν από την εκτόξευση του πυραύλου, επειδή ο Oreshnik δεν είναι διηπειρωτικός πύραυλος. Όμως ενεργοποιήθηκε αυτόματη ειδοποίηση προς τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στο Tass, το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έλαβε αυτή την προειδοποίηση.

Οι πύραυλοι φτάνουν επίσης ακόμη και την υπερηχητική ταχύτητα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να πετυχαίνει «την απόλυτη πυρηνική απειλή τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ίδια την Ευρώπη», είπε ο κ. Karako.

Πάντως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε αυτό που αποκάλεσε «έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας». Η δήλωση ανέφερε ότι η Ρωσία πιθανότατα είχε «μόνο μια χούφτα» από αυτούς τους πυραύλους και πιθανότατα τους είχε χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να «εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σχετικά: «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών» και πρόσθεσε: «Προφανώς, ο Πούτιν είναι τρομοκρατημένος όταν απλά υπάρχει κανονική ζωή δίπλα του».

Ο Ρομάν Κοστένκο, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και πληροφοριών στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, είπε τέλος από την πλευρά του ότι η επίθεση της Πέμπτης δεν θα ωθήσει την Ουκρανία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολεμά τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης σε στόχους στη Ρωσία για αυτοάμυνα.

Όμως η Ουκρανία σταμάτησε την παραγωγή πυρηνικών πυραύλων της μετά την ανεξαρτησία της το 1991, και τώρα, είπε ο συνταγματάρχης Kostenko, «δεν έχουμε τίποτα να απαντήσουμε σε αυτή την κατηγορία όπλων».

Σχετικά Άρθρα