Τα προνόμια που αποκτούν ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκης ως αξιωματική αντιπολίτευση

Τα προνόμια που αποκτούν ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκης ως αξιωματική αντιπολίτευση

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπίπτει από το αξίωμά του στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτών του, Θεοδώρας Τζάκρη και Γιώτας Πούλου, υποχώρησε στην τρίτη θέση, με 29 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αριθμεί 31 βουλευτές, αναβαθμίζεται και γίνεται το δεύτερο κόμμα της Βουλής. Αυτή η εξέλιξη φέρνει αλλαγές στα προνόμια και στη χωροθέτηση των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής, «ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην Kυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της Aξιωματικής Aντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις».

Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται ο τέταρτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει, επίσης, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο πρωθυπουργός, μπορεί να ορίσει έως και τρεις αναπληρωτές – εκπροσώπους του, σε αντίθεση με τους δύο που έχουν το δικαίωμα οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να θέσει δύο θέματα προ ημερησίας συζητήσεων. Όσον αφορά τώρα το χωροταξικό, θα υπάρξουν αλλαγές και στα γραφεία, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μετακομίσει στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ισόγειο του Κοινοβουλίου, ενώ και οι υπάλληλοι που εργάζονται στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή θα μετακομίσουν σε άλλα γραφεία. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα για περισσότερους συνεργάτες. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν στις 3 Οκτωβρίου 2009, μία ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον, αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών: Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί, θα πρέπει να μεταβληθούν και τα μέλη στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει περισσότερους βουλευτές από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει -εξ ανακλάσεως- και στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά και στη Θεσμών και Διαφάνειας.

Ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η κρατική επιχορήγηση προκύπτει από τη θέση των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και από τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν, και όχι από ενδεχόμενες αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ανδρουλάκης: Στόχος να νικήσουμε τη ΝΔ στις εκλογές

«Αυτή η νέα περίοδος πρέπει να βρει την παράταξή μας με ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Περισσότερη δουλειά, πιο κοντά στον πολίτη. Διότι πια ο στόχος δεν είναι αν και πότε θα γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση (σ.σ.: η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προτού ανεξαρτητοποιηθούν οι κ.κ. Τζάκρη και Πούλου), αλλά πώς θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, για να αλλάξει η κεντρική πολιτική που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της καθημερινότητας του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στον Real FM.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο έναν στόχο: να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όποιος θέλει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια να αλλάξει πολιτική η χώρα, να έχουμε ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, θεσμούς που λειτουργούν και όχι αλαζονεία και αμετροέπεια από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, σεβασμός στον πολίτη, μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης», πρόσθεσε

Σχετικά Άρθρα