Μητσοτάκης στη Νάξο: Στηρίζουμε τη νησιωτική Ελλάδα- Κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες

Μητσοτάκης στη Νάξο: Στηρίζουμε τη νησιωτική Ελλάδα- Κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες

«Αλλάζουμε και κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες. Το Ταμείο που παρουσιάζουμε θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, η οποία φιλοξενήθηκε στο λιμάνι της Νάξου. Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα σε αυτούς που αντιτίθενται στα έργα για τις ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι «όλη αυτή η παραφιλολογία είναι επικίνδυνη και μη πατριωτική».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες.

«Χρόνια Πολλά στη Νάξο η οποία γιορτάζει σήμερα και είναι μεγάλη η χαρά και ευτυχής η συγκυρία που βρισκόμαστε σε αυτό το τόσο όμορφο νησί, μπροστά στο μοναδικό τοπόσημο της Νάξου, για να ανακοινώσουμε την υπογραφή ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα νησιά μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακωποίησης Νησιών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες.

«Αλλάζουμε και κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες. Το Ταμείο που παρουσιάζουμε θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση. Οι πόροι θα βοηθήσουν για να συνδέσουμε τα νησιά με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδος», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία στην συνολική εθνική στρατηγική της χώρας για να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε εθνικό πλεονέκτημα.

«Παρακολουθώ με προβληματισμό να αναπτύσσεται ρητορική από ακραία κόμματα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι τελείως εσφαλμένη λογική. Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους ενέργειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό ώστε και οι επιχειρηματίες με μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα να καλύπτουν ανάγκης παραγωγής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «όλη αυτή η φιλολογία κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική γιατί δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειες τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

«Ανακοινώνουμε την υπογραφή ενός πολύ σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα νησιά μας. Ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους από το σύστημα εμπορίας ρύπων για να στηρίξει μεγάλα έργα από ανθρακοποίησης στα ελληνικά νησιά.

Είναι ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει προστεθεί σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια την οποία η κυβέρνησή μας έχει κάνει εδώ και 5 χρόνια και να στηρίξει την νησιωτική Ελλάδα. Η νησιωτικότητα είναι μία ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας, ένα τεράστιο συγκριτικό της πλεονέκτημα αλλά και μία γεωγραφική ιδιαιτερότητα που απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού αλλάζουμε και κάνουμε τη ζωές των νησιωτών καλύτερες.

Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια Νότιου Αιγαίου είναι μία από τις περιφέρειες, η πρώτη περιφέρεια στην αύξηση του πληθυσμού της και μία περιφέρεια η οποία δείχνει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται σε ένα μεγάλο αυτό τουρισμό αλλά όχι μόνο. Η Νάξος είναι παρουσία το οποίο είναι πασίγνωστος στον κόσμο για το πρωτογενή τομέα για τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά της προϊόντα.

Σήμερα θα μιλήσομε για το μέλλον και το εργαλείο αυτό θα βοηθήσει τα νησιά μας στην πράσινη μετάβαση και στην ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, για φθηνότερο ρεύμα και όχι ρυπογόνα ενέργεια.

Να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο μας σε ενεργειακό πλεονέκτημα.

Παρακολουθώ με προβληματισμό στον δημόσιο διάλογο μια ακραία ρητορική κατά των ΑΠΕ και δη των ανεμογεννητριών. Πρόκειται για μια πολύ εσφαλμένη αντίληψη. Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους ενέργειας. Θέλουμε να έχει ανταποδοτικότητα το έργο ώστε να έχουμε φθηνότερη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες.

Αύριο που θα είναι απαραίτητες οι αφαλατώσεις θα πρέπει ενεργειακά να στηρίζουνται από τις ΑΠΕ. Όλη αυτή η φιλολογία κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική γιατί δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειες τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα

Πιστεύουμε στην τοπική διαβούλευση. Θέλουμε οι Κυκλάδες να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους και να κάνουν την πράσινη μετάβαση ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αγκαλιάστε όλες τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τη διαχείριση των απορριμάτων. Το ίδιο ισχύει και για το μοντέλο της Αστυπάλαιας, η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει πλεονέκτημα όχι αγγαρεία και υποχρέωση.

Η προσπάθεια για να μειώσουμε την παγκόσμια θερμοκρασία θέλει προσπάθεια και είμαστε μέρος της. Από την κλιματική κρίση δοκιμάζονται και τα νησιά μας. Δέσμευσή μου πως θα ολοκληρωθεί το φράγμα.

Κλείνοντας, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και η δουλειά τώρα αρχίζει και πρέπει να ωριμάσουν τα έργα. Πιστεύω πως σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για να γίνουν τα νησιά μας πράσινα και να είναι ένας φάρος που το φως θα φέγγει στα μήκη και στα πλάτη όλου του κόσμου».

Το Ταμείο φιλοδοξεί να προσφέρει φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νησιά, να προστατεύσει τη φυσιογνωμία τους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Σχετικά Άρθρα