Μαξίμου: Νέος “συναγερμός” για Καραμανλή-Απόνερα διαγραφής Σαμαρά, απόφαση για ΠτΔ, υπουργοί που “δοξάζονται εν κρυπτώ”

 Μαξίμου: Νέος “συναγερμός” για Καραμανλή-Απόνερα διαγραφής Σαμαρά, απόφαση για ΠτΔ, υπουργοί που “δοξάζονται εν κρυπτώ”

Στη Νάξο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία και ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών, νωρίτερα θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Nadia Calviño. Το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το κεφάλαιο με τη διαγραφή Σαμαρά αν και οι κραδασμοί εξακολουθούν να επηρεάζουν το κυβερνών κόμμα ενώ επικρατεί νέος συναγερμος ενόψει της αυριανής ομιλίας του Κώστα Καραμανλή. Όσοι γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αναφέρουν ότι οι Σαμαρικοί βουλευτές ελέγχονται σε κάθε τους κίνηση με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν πάντως πως κανείς δεν θα ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεν κινδυνεύει η συνοχή της ΝΔ δήλωσε χθες ο Ανδρέας Κατσανιώτης εκ των βουλευτών που βρίσκονται διαχρονικά κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό «δε φαίνεται να το θελει και ο πρώην Πρωθυπουργός» σημείωσε χαρακτηρίζοντας στενάχωρο αυτό που συνέβη. «Είναι μία απόφαση του Προέδρου, είναι μία απόφαση που είναι σεβαστή από όλους μας», προσέθεσε ο πρώτος από τους “Σαμαρικούς” που μίλησε on the record.

«Αυτή τη στιγμή πολλοί συνάδελφοι και στο κόμμα είχαν απόψεις πολύ κοντά σε απόψεις Σαμαρά, από εκεί και πέρα όταν ο ΥΠΕΞ έρχεται στην Επιτροπή και μας λέει ότι εγώ δεν θα κάνω πίσω στην εθνική γραμμή για την ώρα δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω», είπε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, αν και πολλοί θα έλεγαν ότι το «για την ώρα» δημιουργεί άλλες σκέψεις.

  • Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να εξαπολύει βολές μιλώντας για «προαποφασισμένη απόφαση» όταν ρωτήθηκε για την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος ή για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του από εδώ και πέρα.

«Ισχύει το εντελώς αντίθετο» ήταν η απάντηση, στις δηλώσεις Σαμαρά, από τον Παύλο Μαρινάκη. Εξήγησε πως «ήταν μια απόφαση μετά την ανάγνωση της συνέντευξης του κ. Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής (…)». Όπως ανέφερε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς «ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες αναφορές».

«Δεν θυμάμαι να έχει ξαναπεί ότι ‘χαριεντίζεται’ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένους ηγέτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξανά υπονοήσει – ξεκάθαρα να έχει αναφέρει ουσιαστικά – ότι είναι ‘μειοδότης’ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Και ποτέ ξανά ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις, δεν είχε αποδομήσει – θεωρώ με εντελώς λανθασμένο και άδικο τρόπο – συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε.

Για να υπογραμμίσει πως «αυτά τα οποία ειπώθηκαν στη συνέντευξη αυτή, δεν είχαν προηγούμενο», κάνοντας λόγο για «ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμοούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «αχρείαστη» την κριτική Σαμαρά προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «βασίζεται σε μια κριτική, η οποία υιοθετεί fake news και περιγράφει μια εντελώς αντίθετη πραγματικότητα από αυτή την οποία αποδέχονται ακόμη και επικριτές σε άλλα θέματα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Σημείωσε πως οι αναφορές Σαμαρά βασίζονται σε «υιοθέτηση μιας ρητορικής ακραίων, κάτι το οποίο», όπως διεμήνυσε, «δεν ταιριάζει ούτε στην πορεία – αλλά αυτό θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος – ούτε και στην προσφορά του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού της χώρας».

Η κυβέρνηση προτάσσει την πορεία της οικονομίας

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρεί ότι στο πεδίο της οικονομίας θα κριθεί η πορεία της κυβέρνησης και με βάση τις επιδόσεις της θα αξιολογηθεί από τους πολίτες το 2027. Προτάσσει πλέον την πορεία της, με αφορμή και την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο οποίος ενσωματώνει τις 12 αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ύψους 1,1 δισ. ευρώ και προβλέπει ανάπτυξη 2,3%.

Παράλληλα η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε με στόχο την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας εμπεριείχε αναφορές οι οποίες ελήφθησαν και ως έμμεση απάντηση προς όσους, ακόμα και εντός της ΝΔ, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

«Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα γίνονται άψογα. Είμαι ο πρώτος ο οποίος πάντα επιδιώκει την κριτική και θεωρώ ότι μόνο αν είμαστε πραγματικά αυστηροί με τους εαυτούς μας και με το έργο μας μπορούμε ουσιαστικά να βελτιωνόμαστε», τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα».

Η πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα βρίσκεται σε «ανορθωτική τροχιά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής» και αυτό θα γίνεται ακόμα πιο εμφανές όσο ολοκληρώνονται και ωριμάζουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Βέβαια, αυτό που τράβηξε την προσοχή όσων βρέθηκαν στην εκδήλωση, όπου ήταν παρούσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν η συχνότητα με την οποία της απευθύνθηκε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, όπως και ο διάλογος στο περιθώριο της παρουσίασης. Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη εκτιμάται ότι δεν ήταν τυχαία. Έδειξε εμπράκτως τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον σεβασμό του προς τον ίδιο τον θεσμό. Επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει άκαιρη και προσβλητική την συζήτηση για την προεδρική εκλογή και την ονοματολογία από όπου κι αν προέρχεται και η χθεσινή του στάση ήρθε να επιβεβαιώσει την θέση του στο ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία, χωρίς να αποκλείεται μια κεντροδεξιά επιλογή, ακούγοντας και τη βάση αλλά και αρκετούς “γαλάζιους” βουλευτές, οι οποίοι το ζήτησαν ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, στην θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις ευρωεκλογές.

Είναι άλλωστε και ένας τρόπος να συσπειρώσει τους βουλευτές μετά την διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να δώσει το παρών στην ψήφιση του προυπολογισμού.

Η ομιλία Καραμανλή ο νέος πονοκέφαλος

Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός στο θέμα Σαμαρά ο εσωκομματικός θόρυβος δεν λέει να κοπάσει, καθώς αναμένεται και η παρέμβαση αύριο Παρασκευή του Κώστα Καραμανλή από την Πάτρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου “Γιαβόλ” του Γιώργου Χαρβαλιά με τους παραβρισκόμενους αλλά και τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα να περιμένει την αντίδραση στα όσα συνέβησαν ενώ ο ίδιος έλειπε εκτός Αθηνών.

Βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης εκτιμούν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει εκ νέου για τα ευρωπαϊκά θέματα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και για τις ανισότητες στην Ευρώπη, τον ελληνοτουρκικό διάλογο μετά και την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα- κατά την διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν- αλλά και για την πάγια θέση της χώρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία δεν έχει ικανοποιηθεί. Αφορμή θα σταθεί η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Σταινμάγιερ στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του όμως για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και η απάντηση που τυχόν θα δώσει στην πρόταση που έκανε ο ανεξάρτητος πλέον Μεσσήνιος βουλευτής να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν περισσότερο από όλα τα σημεία της ομιλίας του.

Πολλοί εκτιμούν ότι θα σταθεί αρνητικά στην διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο Μέγαρο Μαξίμου και πως τελικά θα λύσει τον γρίφο, λέγοντας δημόσια- αυτό που λέει και ιδιωτικά- ότι δηλαδή ο ίδιος δεν σκέφτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ομιλία του ωστόσο γράφεται ακόμη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Οι αιχμές Γεωργιάδη

Επιστρέφοντας στο κλίμα εντός ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε ανοιχτά… παράπονα για την ένταση της στήριξης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο κ. Γεωργιάδης που υπηρετεί επί χρόνια από θέσεις ευθύνης έβαλε στο στόχαστρο υπουργούς που δεν τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της διαγραφής Σαμαρά. Ο υπουργός μίλησε (ACTION 24) για υπουργούς που «δοξάζονται εν κρυπτώ» και πως «κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτόμενων θα τελειώσει».

  • Δεν κατονόμασε συγκεκριμένο υπουργό όμως έσπευσε να συμπληρώσει «γενικά εγώ προτιμώ τους υπουργούς που μπαίνουν στη φωτιά, τσαλακώνονται, μιλάνε, είναι ανθρώπινοι και δεν είναι κλεισμένοι με έναν επικοινωνιολόγο και τους λέει με αυτό μη μπλέξεις, θα χάσεις».

Εμφανώς ενοχλημένος είπε πως έχει βαρεθεί τη δόξα των κρυπτομένων και έστειλε απείλησε: «Κάποια στιγμή και αυτοί που παίρνουν πάντα το βάρος θα μιλήσουν και τότε δεν θα είναι καλά τα πράγματα. Κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτομένων θα τελειώσει».

Σχετικά Άρθρα