Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας-Εκατέρωθεν κλιμάκωση για δημιουργία τετελεσμένων ενόψει Τραμπ

 Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας-Εκατέρωθεν κλιμάκωση για δημιουργία τετελεσμένων ενόψει Τραμπ

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία εκτόξευσε κατά της Ουκρανίας, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο πιστοποιώντας ότι στην παρούσα φάση υπάρχει κλιμάκωση στα πολεμικά μέτωπα (με δεδομένη τη χρήση ATACMS και STORM SHADOWS απο ουκρανικής πλευράς) προφανώς για τη δημιουργία τετελεσμένων ενόψει ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την περιοχή του Αστραχάν κατά τη διάρκεια πρωινής επίθεσης. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι κατέρριψε έξι πυραύλους κρουζ Kh-101 που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο Serhiy Lysak, κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε ότι δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης – οι λεπτομέρειες της οποίας συγκεντρώνονται. Ο δήμαρχος της Ντνίπρο Μπόρις Φιλάτοφ είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ένα κέντρο αποκατάστασης, χτυπώντας τα παράθυρα και καταστρέφοντας ένα λεβητοστάσιο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

Από την άλλη πλευρά οι Ουκρανοί μετά την αμερικανική έγκριση έχουν χρησιμοποιήσει επίσημα 6 ATACMS (γεγονός που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας) και τουλάχιστον 10 Storm Shadows σε δύο διαφορετικές επαρχίες – Κουρσκ και Κρασνοντάρ.

Οι Ουκρανοί φαίνεται να διαθέτουν αρκετά βρετανικά Storm Shadows και ATACMS ενώ τα πλήγματα είναι στοχευμένα και έχουν ως απώτερο σκοπό να σταματήσει για αρχή η τροφοδοσία των στρατευμάτων της Ρωσίας σε Ντονμπάς και Κουρσκ.

Τα μηνύματα πάντως από το Ντονμπάς δεν είναι καλά. Η άμυνα της Ουκρανίας σήμερα βρίσκεται με την έναρξη του χειμώνα και πάλι σε δύσκολη θέση όπως τους πρώτους μήνες της εισβολής. Το Ντονμπάς και το Ντονέτσκ δεν έχουν περάσει εξ’ ολοκλήρου σε ρωσικό έλεγχο αλλά οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες. Εάν η Ουκρανία δεν βρει νέα χέρια στα πεδία και κυρίως έμπειρα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την ρωσική πίεση που καθημερινά αυξάνεται.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν πως οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει για παράδειγμα και δικές τους μονάδες χειριστών drones οι οποίες καθημερινά χτυπούν προκεχωρημένες θέσεις της ουκρανικής άμυνας. Οι Ουκρανοί στις αναφορές τους τονίζουν, επίσης, πως οι δικές τους αντίστοιχες ομάδες έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπες όταν εντοπιστούν από μαζικά χτυπήματα ακόμη και με βαριά όπλα καθώς η ζημιά που προκαλούν δεν είναι τόσο υλική αλλά χρονική – και η Μόσχα σήμερα βιάζεται…

Ενδεικτικό των αναγκών της Ουκρανίας για περισσότερους στρατιώτες και το στοιχείο – το οποίο δεν διαψεύδεται από το υπουργείο Άμυνας της χώρας – πως στην αρχή της ρωσικής εισβολής το 2022 η κάθε μονάδα άμυνας ήταν επιφορτισμένη με τον έλεγχο ζώνης μέγιστο 5 χιλιομέτρων. Σήμερα οι μονάδες αναλαμβάνουν αποστάσεις τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερες κάτω από συνθήκες πιο δύσκολες και σύνθετες.

Ο Πούτιν έχει δώσει εντολή να ολοκληρωθεί η κατάκτηση ολόκληρης της κοιλάδας του Ντονμπάς και να απομακρυνθούν οι ουκρανικές δυνάμεις από τα 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέχουν στο Κουρσκ. Αν αυτοί οι δύο στόχοι επιτευχθούν μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ στις 20 του ερχόμενου Ιανουαρίου δεδομένα θα είναι σε θέση ισχύος ακόμη και σε μία δια ζώσης συνάντηση με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία χωρίς έμπειρα και «μπαρουτοκαπνισμένα» χέρια, μόνο με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχει μία ελπίδα αν και πάλι οι οπλίτες της κάνουν την υπέρβαση να συγκρατήσει τα χτυπήματα των ρώσων επιτιθέμενων. Η αλήθεια είναι πως τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν και αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα σε θέσεις του στρατού της Μόσχας. Το εάν αυτά τα χτυπήματα καταφέρουν να κερδίσουν τον χρόνο που σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ η Ουκρανία μένει να αποδειχθεί.

Σχετικά Άρθρα