ΔΠΔ/Νετανιάχου: Οργή ΗΠΑ για το ένταλμα σύλληψης- Σφοδρές αντιδράσεις- Το σκεπτικό της απόφασης

ΔΠΔ/Νετανιάχου: Οργή ΗΠΑ για το ένταλμα σύλληψης- Σφοδρές αντιδράσεις- Το σκεπτικό της απόφασης

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, δηλώνοντας ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ χαρακτήρισε το Δικαστήριο «επικίνδυνο αστείο», ζητώντας κυρώσεις από τη Γερουσία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα, διατηρώντας τη διπλωματική τους στήριξη στο Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν ριζικά την απόφαση του Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά ανωτέρων Ισραηλινών αξιωματούχων. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιασύνη του Εισαγγελέα να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης και τα ανησυχητικά λάθη της διαδικασίας που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν τα επόμενα βήματα με τους εταίρους τους.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα με την Ουάσινγκτον «το ΔΠΔ δεν έχει νομική δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση».

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αναφορικά με την απόφαση του ΔΠΔ: «Το Δικαστήριο είναι ένα επικίνδυνο αστείο. Είναι πλέον καιρός η Γερουσία των ΗΠΑ να δράσει και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτό το ανεύθυνο σώμα».

Το γραφείο του Νετανιάχου την εξισώνει με την «υπόθεση Ντρέιφους»

Η «αντισημιτική απόφαση» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «ισοδυναμεί με μια σύγχρονη δίκη Ντρέιφους», δήλωσε νωρίτερα το Γραφείο του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Υποσχόμενος ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να προστατεύσει τους πολίτες του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού είπε ότι απορρίπτει «με αηδία» τις «ψευδείς» κατηγορίες του δικαστηρίου — και υποστηρίζει ότι προέρχονται από τις προσπάθειες του Karim Khan, του ανώτατου εισαγγελέα του δικαστηρίου, να «σώσει το τομάρι του από τις σοβαρές κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση» καθώς και τις πεποιθήσεις «προκατειλημμένων δικαστών με κίνητρο το αντισημιτικό μίσος για το Ισραήλ».

«Γι’ αυτό ο εισαγγελέας είπε ψέματα όταν είπε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι δεν θα ενεργούσε εναντίον του Ισραήλ προτού φτάσει εδώ ακούγοντας την πλευρά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακύρωσε ξαφνικά την άφιξή του στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, λίγες μέρες μετά τις υποψίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας», ισχυρίζεται το PMO.

Ο ‘’διάδοχος’’ του δικαστηρίου των Σοδόμων

Ο Άβι Μάοζ, αναπληρωτής υπουργός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αποκαλεί την απόφαση του δικαστηρίου «υποκρισία του χειρότερου είδους». Ο ακροδεξιός πολιτικός κατηγορεί το δικαστήριο ότι «ευχαρίστησε τις δολοφονικές δικτατορίες και αγνοεί τη σοβαρή παγκόσμια διαφθορά» προκειμένου να κυνηγά μια χώρα στη μέση ενός «υπαρξιακού πολέμου».

Το δικαστήριο «απέδειξε κατά καιρούς ότι είναι αντισημιτικό», δηλώνει ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ. 

«Η απάντηση στα εντάλματα σύλληψης είναι η εφαρμογή κυριαρχίας σε όλα τα εδάφη της Ιουδαίας και της Σαμάρειας και η εγκατάσταση σε όλα τα μέρη της χώρας και η διακοπή των σχέσεων με την τρομοκρατική [παλαιστινιακή] αρχή, μαζί με κυρώσεις», έγραψε μάλιστα στο X. 

«Πρόκειται για σύγχρονο αντισημιτισμό με το πρόσχημα της δικαιοσύνης», έγραψε στο X και η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρέγεφ, χαρακτηρίζοντας τα εντάλματα «νομικό παράλογo».

«Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την προστασία των πολιτών του. Αυτό δεν είναι έγκλημα, αυτό είναι το εθνικό και ηθικό μας καθήκον», υποστηρίζει.

Ο υπουργός Αντίστασης Νεγκέβ, Γαλιλαίας και Εθνικής Αντίστασης, Γιτζάκ Γασερλάουφ, χαρακτηρίζει τα εντάλματα ως «αντισημιτικές κατηγορίες εναντίον όλων των πολιτών του Ισραήλ» – δεσμευόμενος ότι η Ιερουσαλήμ «δεν θα αποθαρρύνεται και θα συνεχίσει να πολεμά τη δολοφονική τρομοκρατία».

«Απλώς αντισημιτισμός, πάντα αντισημιτισμός», δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Στέγασης Γιτζάκ Γκόλντνοπφ, παραθέτοντας ένα εδάφιο από το 4ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, που δηλώνει ότι οι Εβραίοι είναι «ένας λαός που κατοικεί μόνος, που δεν υπολογίζεται μεταξύ των εθνών».

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιάχου δηλώνει σκωπτικά ότι ήταν «τυχερό που ο Τσόρτσιλ δεν χρειάστηκε να ζητήσει άδεια από τη Χάγη πριν σώσει την Ευρώπη από τους Ναζί».

«Το δικαστήριο της Χάγης σημαδεύτηκε ως ο ‘’διάδοχος’’ του δικαστηρίου των Σοδόμων», υποστηρίζει ο υπουργός Εποικισμών και Εθνικών Έργων Ορίτ Στροκ, συγκρίνοντας το ΔΠΔ με την αμαρτωλή Βιβλική πόλη. «Περιμένω από τα έθνη του ελεύθερου κόσμου να αποσυρθούν από αυτό με αηδία, προτού λεκιαστούν με αυτόν τον τρομερό λεκέ» πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία δηλώνει έτοιμη να εκτελέσει τα εντάλματα του ΔΠΔ. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θα συλληφθεί βάσει του εντάλματος, εάν ταξιδέψει στην Ολλανδία.

Το ΔΠΔ κατηγορεί Νετανιάχου και Γκάλαντ για «εσκεμμένες δολοφονίες αμάχων, εγκλήματα πείνας ως μέθοδο πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για φόνο» μεταξύ άλλων.

Χαμάς: Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι «σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη»

Η Χαμάς χαιρετίζει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και προτρέπει τις χώρες να το υποστηρίξουν.

«(Είναι) ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη και μπορεί να οδηγήσει σε αποζημίωση για τα θύματα γενικά, αλλά παραμένει περιορισμένο και συμβολικό εάν δεν υποστηριχθεί με κάθε τρόπο από όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σε μια δήλωση.

Ο Ναΐμ δεν κάνει καμία αναφορά στο ένταλμα που εκδόθηκε κατά του πρώην στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, τον οποίο το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε το καλοκαίρι. Η οργάνωση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Η Χαμάς επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι φέρεται ότι «προσπάθησε να παρεμποδίσει τη διαδικασία για μήνες εκφοβίζοντας το δικαστήριο και τους δικαστές του», σε μια πιθανή αναφορά σε κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του ανώτατου εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν.

Η Χαμάς καλεί το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων των Ισραηλινών ηγετών, υπουργών της κυβέρνησης και αξιωματικών του στρατού που συμμετείχαν στον πόλεμο και προτρέπει τις χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν με το δικαστήριο για να φέρουν τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση του ΔΠΔ

Στην ανακοίνωσή του το ΔΠΔ αναφέρει πως εξέδωσε το ένταλμα για τους Νετανιάχου και Γκάλαντ «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 έως τουλάχιστον τις 20 Μαΐου 2024, την ημέρα που η Εισαγγελία κατέθεσε τις αιτήσεις για εντάλματα σύλληψης. Τα εντάλματα σύλληψης χαρακτηρίζονται ως απόρρητα, προκειμένου να προστατευθούν οι μάρτυρες και να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των ερευνών.

Ωστόσο, το Επιμελητήριο αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις παρακάτω πληροφορίες, καθώς η συμπεριφορά παρόμοια με αυτή που αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης φαίνεται να συνεχίζεται. Επιπλέον, το Επιμελητήριο θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον των θυμάτων και των οικογενειών τους να ενημερωθούν για την ύπαρξη των ενταλμάτων».

Το ΔΠΔ έκρινε πως η στάση των Νετανιάχου και Γκάλαντ εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και γι’ αυτό εξέδωσε το ένταλμα.

«Βρίσκουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα ως συν-υπαίτιοι για τη διάπραξη των πράξεων από κοινού με άλλους: το έγκλημα πολέμου της πείνας ως μέθοδος πολέμου, και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για φόνο, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις. Το Σώμα βρήκε επίσης εύλογους λόγους να πιστεύει ότι οι κ. Νετανιάχου και Γκάλαντ φέρουν ποινική ευθύνη ως πολιτικοί ανώτεροι για το έγκλημα πολέμου της σκόπιμης εκτέλεσης επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού».

To σκεπτικό της απόφασης

Σε σημεία του σκεπτικού για την απόφασή του, το ΔΠΔ τονίζει:

«Τα εικαζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ήταν μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού της ΓάζαςΤα δύο άτομα σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα απαραίτητα αντικείμενα για την επιβίωσή του, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και καύσιμα και ηλεκτρισμό, τουλάχιστον από 8 Οκτωβρίου 2023 έως 20 Μαΐου 2024. Αυτό το πόρισμα βασίζεται στον ρόλο του κ. Νετανιάχου και του κ. Γκάλαντ στην παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την αποτυχία τους να διευκολύνουν την πρόσβαση με όλα τα μέσα που διαθέτει. Οι προαναφερθέντες περιορισμοί μαζί με τη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση της παροχής καυσίμων, είχαν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα νερού στη Γάζα και στην ικανότητα των νοσοκομείων να παρέχουν ιατρική περίθαλψη».

Ακόμη, σημειώνουν: «Επιπλέον, περιορίζοντας ή αποτρέποντας σκόπιμα την είσοδο ιατρικών προμηθειών και φαρμάκων στη Γάζα, ιδίως αναισθητικών και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, τα δύο άτομα είναι επίσης υπεύθυνα για την πρόκληση μεγάλου πόνου μέσω απάνθρωπων πράξεων σε άτομα που χρήζουν θεραπείας.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν τραυματίες και να πραγματοποιήσουν ακρωτηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, χωρίς αναισθητικά, ή/και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ανεπαρκή και μη ασφαλή μέσα για να καταπραΰνουν τους ασθενείς, προκαλώντας σε αυτά τα άτομα έντονο πόνο και ταλαιπωρία. Αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας άλλων απάνθρωπων πράξεων.

Το Επιμελητήριο βρήκε επίσης εύλογους λόγους να πιστεύει ότι η προαναφερθείσα συμπεριφορά στέρησε σημαντικό μέρος του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα από τα θεμελιώδη δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία, και ότι ο πληθυσμός στοχοποιήθηκε με βάση πολιτικούς ή/και εθνικούς λόγους. Επομένως, διαπίστωσε ότι διαπράχθηκε το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης».

Και καταλήγει: «Τέλος, το Σώμα εκτίμησε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Νετανάχιου και ο κ. Γκάλαντ, φέρουν ποινική ευθύνη ως πολιτικοί ανώτεροι για το έγκλημα πολέμου της εκ προθέσεως διεξαγωγή επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. Εν προκειμένω, το Τμήμα διαπίστωσε ότι το υλικό που παρείχε η Εισαγγελία, της επέτρεψε να βγάλει πορίσματα μόνο για δύο περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι τα δύο άτομα παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους μέτρα για την πρόληψη ή την καταστολή της διάπραξης εγκλημάτων ή τη διασφάλιση της υποβολής του θέματος στις αρμόδιες αρχές, δεν το έπραξαν».

Σχετικά Άρθρα