ΔΠΔ:Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου,Γκάλαντ-Σφοδρή αντίδραση Ισραήλ

ΔΠΔ:Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου,Γκάλαντ-Σφοδρή αντίδραση Ισραήλ

Eντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, σε σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντίαμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, γνωστός και ως Μοχάμεντ Ντέιφ.

Υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» να πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ «στέρησαν σκόπιμα και εν γνώσει τους από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή του, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, των φαρμάκων και των ιατρικών προμηθειών, καθώς και των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΠΔ απέρριψε επίσης δύο ισραηλινές προσφυγές κατά της δικαιοδοσίας του, λέγοντας ότι «δεν απαιτείται η αποδοχή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου από το Ισραήλ, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του με βάση την εδαφική δικαιοδοσία της Παλαιστίνης».

Οι κατηγορίες και η διεθνής αντίδραση

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ισχυρισμούς για σκόπιμες ενέργειες που οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων διακοπών βασικών υπηρεσιών και παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ΔΠΔ επισημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες ενδέχεται να αποτελούν στρατηγική πίεσης προς τους Παλαιστίνιους πολίτες και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη χαιρετίσει την απόφαση του ΔΠΔ, τονίζοντας την ανάγκη για λογοδοσία σε περιπτώσεις παραβιάσεων διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, πολλές κυβερνήσεις εξετάζουν πώς θα ανταποκριθούν στη νέα αυτή εξέλιξη, με ορισμένες να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές διπλωματικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Η θέση του ΙσραήλΤο Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τη νομιμότητα του ΔΠΔ, ισχυριζόμενο ότι οι ενέργειές του είναι πολιτικά υποκινούμενες και στοχεύουν να υπονομεύσουν την κυριαρχία του κράτους του Ισραήλ.

Σφοδρή ήταν, ωστόσο, η αντίδραση του Ισραήλ:

Οι επόμενες κινήσεις

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω νομικές και διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ. Το ΔΠΔ μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία κρατών μελών για την εφαρμογή των ενταλμάτων σύλληψης, γεγονός που θα θέσει το Ισραήλ ενώπιον κρίσιμων διεθνών πιέσεων. Παράλληλα, η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την προσέγγιση του Δικαστηρίου σε συγκρούσεις που αφορούν πολεμικές ζώνες και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΔΠΔ για τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, (το πλήρες όνομα του είναι Μοχάμεντ Ντιαμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, υπόκειται σε διεθνή σύλληψη.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε «ομόφωνα» να εκδώσει το ένταλμα εναντίον του «για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023».

Τα φερόμενα ως εγκλήματα περιλαμβάνουν την εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος και τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 Ισραηλινοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον Ντέιφ, ηγέτη των Ταξιαρχιών Κασάμ, σε αεροπορική επιδρομή τον περασμένο Ιούλιο.

Η επίθεση αυτή είχε πλήξει σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ένα εργοστάσιο απόσταξης νερού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 90 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 300.

Σχετικά Άρθρα