Διάγγελμα Πούτιν: Η Δύση κάνει παγκόσμια τη σύγκρουση στην Ουκρανία- Θα απαντάμε συμμετρικά
Σε φάση διαρκούς κλιμάκωσης της ρητορικής βρίσκεται το μέτωπο στην Ουκρανία, καθώς μετά τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων και την επίθεση της Μόσχας με πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε διάγγελμά του ανέφερε πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει κράτη που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.
“Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά».
Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, «η περιφερειακή απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης». Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο -τα προηγούμενα 24ωρα- εξαπέλυσε επίθεση με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας κατά ρωσικών στρατηγικών στόχων με τη χρήση δυτικών όπλων, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι αυτά «δεν αλλάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία» ούτε «θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Πρόσθεσε πως «οι εχθροί δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους», παραπέμποντας στις αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, όπως τις περιγράφει η Μόσχα.
Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι αν η Ρωσία εκτοξεύσει υπερηχητικό όπλο κατά της Ουκρανίας θα προειδοποιήσει πρώτα τον άμαχο πληθυσμό.
⚡️The US made a mistake by violating the agreement on the elimination of long-range missiles. They transferred their missile systems to different regions of the world
— Putin pic.twitter.com/Az0jYbEgb2
— MenchOsint (@MenchOsint) November 21, 2024
Και ενώ στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν με προσοχή χωρίς να ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού η Βρετανία δηλώνει έτοιμοι να μπει σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία ακόμη και… απόψε.
«Η Βρετανία εμπλέκεται τώρα άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο, διότι αυτή η εκτόξευση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς προσωπικό του ΝΑΤΟ, αλλά και βρετανικό προσωπικό», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κελίν στο Sky News.
“Απαντώντας” ο Ρομπ Μάγκουαν, αναπληρωτής αρχηγός του βρετανικού επιτελείου άμυνας δήλωσε ότι “οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν άμεσα με τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση νέας εισβολής της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, μιλώντας στην επιτροπή άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, τόνισε ότι αν χρειαστεί, ο βρετανικός στρατός «θα πολεμούσε απόψε».
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας και της Εσθονίας, παρακολουθούν με νευρικότητα την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά της, μόλις αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για σαμποτάζ σε κρίσιμες υποδομές. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα προβλέπουν ότι η επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα.
- Παρά τις δηλώσεις του Μάγκουαν, οι ανησυχίες για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση κλιμάκωσης παραμένουν.
Ο στρατός ξηράς της Βρετανίας έχει το μικρότερο μέγεθος από τη δεκαετία του 1700. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι δήλωσε στο Politico ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε» μετά την είσοδο του Εργατικού Κόμματός του στην κυβέρνηση το καλοκαίρι.
Ο Χίλι ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταργεί πέντε πολεμικά πλοία και δώδεκα στρατιωτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπής δαπανών.
Ο Μάγκουαν δήλωσε στους βουλευτές την Πέμπτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν «ένα εύρος επιχειρησιακών κινδύνων και επιχειρησιακών δυνάμεων».
Η συζήτησε άναψε μετά την ανακοίνωση του Βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ότι ο βρετανικός στρατός ολοκλήρωσε μια δοκιμή πραγματικής βολής του κινητού οβιδοβόλου Archer, ενός συστήματος πυροβολικού σχεδιασμένου για ταχεία ανάπτυξη.
Η δοκιμή έγινε κατά τη διάρκεια 12 ημερών εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία.