Debate/ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ξεχώρισαν στην εκλογική κούρσα-Προγραμματικές θέσεις, αντιπαραθέσεις, αιχμές
Σε δεύτερο χρόνο στην αξιολόγηση του debate των 4 υποψηφίων προέδρων εκτός από τη γενικά θετική εικόνα, τις λελογισμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά και την καταστρατήγηση σε ορισμένες περιπτώσεις των κανόνων, Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης, έδειξαν να ξεχωρίζουν στην εκλογική κούρσα, πολύ κοντά ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος κινήθηκε με βάση την εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τη συζήτηση κυριάρχησαν τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λείψουν και οι προγραμματυικές θέσεις των υποψηφίων για βασικά θέματα της επικαιρότητας, οι αναφοράς σε μελλοντικές προοδευτικές συνεργασίες, αλλά και ο οραματισμός για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης απασχόλησε τη συζήτηση με τον Παύλο Πολάκη να σχολιάζει: «Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας Αληθείας γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικού παρελθόντος του».
Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ψεύτικο πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο βουλευτής Χανίων αντέτεινε πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να δηλώσει ένα φάσμα από εταιρίες, στις οποίες μετείχε. «Φαντάζεστε έναν ηγέτη κόμματος Αριστεράς, CEO σε φορολογικό παράδεισο στα Μάρσαλ». «Αν το ξέραμε ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Αναλαμβάνω το μερίδιο που μου αναλογεί και τον πίστεψα. Ψέμα ότι χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα την οικογένειά του» είπε ο κ. Πολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «αισχρή προπαγάνδα» τα όσα ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία, στο Μάτι.
«Γιατί να τους κρύψουμε; Να πετύχουμε τι;» ανταπάντησε στις αιτιάσεις Κασσελάκη περί πρότερης γνώσης του αριθμού των νεκρών ο Παύλος Πολάκης, για να κατακεραυνώσει στην συνέχεια τον πρώην ένοικο της Κουμουνδούρου για την στάση του στο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, εκτιμώντας ότι στήριξε μέσω της επιβολής κομματικής πειθαρχίας την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια στιγμή απώλειας της δεδηλωμένης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως «όταν σωρεύτηκαν πολλά σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στη συρρίκνωση και στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εγώ αλλά όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία τους άρχισαν να ανησυχούν». Ο βουλευτής Χανίων παρουσίασε μάλιστα στοιχεία για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι ήταν ψεύτικο.
Ο Απόστολος Γκλέτσος τόνισε πως στο συνέδριο «ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε με τον προσφιλή του τρόπο να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ήταν γεμάτο λεωφορεία».
Ο Νικόλας Φαραντούρης επισήμανε ότι η εκλογική διαδικασία της Κυριακής είναι η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επεσήμανε πως με ένα καταστατικό συνέδριο θα μπορούσε να αποφασιστεί αν το κόμμα θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς ή αν θα «μετακομίσει» στους ευρωσοσιαλιστές.
Οι αντιπαραθέσεις
Στις κόντρες μέσω ερωτήσεων ο Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε τον Παύλο Πολάκη σαφώς υπαινικτικά γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο βουλευτής Χανίων του απάντησε πως επρόκειτο για εμπόριο το οποίο δεν μπορεί να αποδεχτεί, ούτε για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Με ερώτησή στον Παύλο Πολάκη ο Σωκράτης Φάμελλος, τον κάλεσε ανοιχτά να απαντήσει πόσα λάθη αντέχει ακόμη το κόμμα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, για να εισπράξει ως απάντηση από το βουλευτή Χανίων ότι η συνεισφορά του υπήρξε απείρως μεγαλύτερη από τα λάθη του. Ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να «στριμώξει» και τον Απόστολο Γκλέτσο, καλώντας του να τοποθετηθεί εκ νέου για το πλήγμα στο κόμμα από τις δηλώσεις του για τις ιερόδουλες, με τον πρώην Δήμαρχο να ανταπαντά πως μπορούν να διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντός των συλλογικών οργάνων του.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος απέρριψε την πρόταση του Νικόλα Φαραντούρη για τη θέσπιση δύο θέσεων Αντιπροέδρων στο κόμμα, υπεραμυνόμενος του ισχυρότερου ρόλου των συλλογικών οργάνων του κόμματος, στο μέλλον.
Ο Σωκράτη Φάμελλος απάντησε σχετικά με τη διαφωνία του το κόμμα να προσφύγει σε εκλογές πέρυσι τον Φεβρουάριο. Όπως είπε αυτό που προέταξε ήταν το συμφέρον και η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στις ευρωεκλογές ενωμένος. Αφησε να εννοηθεί ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είχε ψηφίσει το κριτήριο του πόθεν έσχες για να χριστεί κάποιος υποψήφιος για την προεδρία. «Προφανώς και το ψήφισα Σωκράτη μου και το κατέθεσα και πρώτος», απάντησε ενοχλημένα ο βουλευτής Χανίων.
Κόντρα Φαραντούρη – Πολάκη για το θέμα του έκπτωτου προέδρου. «Πήρες από το χέρι και υποστήριξες με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο, τον οποίο δεν φρόντισες να ξεψαχνίσεις». «Τελικά εγώ τον ξεψάχνισα» του απάντησε ο Παύλος Πολάκης.
Στην εμπιστοσύνη προσώπων και από τον Τομέα Διαφάνειας του κόμματος που γνώριζαν τον κ. Κασσελάκη απέδωσε την απόφασή του να υποστηρίξει πέρυσι τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, ενώ βήματα αυτοκριτικής έκανε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ισχυριζόμενος ότι είχε καταθέσει τις πολιτικές διαφωνίες του τόσο στον κ. Κασσελάκη, όσο και στα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Κατά τη θεώρηση, του Νικόλα Φαραντούρη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να οδηγηθεί σε Καταστατικό Συνέδριο και να αποφασίσουν οι σύνεδροι την ευρωομάδα στην οποία θα μετέχει το κόμμα στο εξής.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σειρά από ερωτήσεις αναφορικά με τις δυνατότητες άσκησης των καθηκόντων του προέδρου όντας μέλος του ευρωκοινοβουλίου, για να επισημάνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να αναζητήσει το «χαμένο κύρος» του πρωτίστως στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πιο κατηγορηματικός σε πολλές ενότητες εμφανίστηκε από μέρους του ο Απόστολος Γκλέτσος, «ξορκίζοντας» κάθε υπόνοια υπερψήφισης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή μέρους αυτού από τον ίδιο, στο μέλλον.
Από τις τοποθετήσεις των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έλειψαν οι εγκωμιαστικές αναφορές, ακόμη και έμμεσες, στον ιστορικό ηγέτη του χώρου, Αλέξη Τσίπρα, αν και ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε την κριτική του για το ύψος του μαξιλαριού ασφαλείας, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η υπερφορολόγηση τον Οκτώβριο του 2018.