ΑΝΑΛΥΣΗ/Πού αποσκοπεί το αποχαιρετιστήριο δώρο Μπάιντεν στον Ζελένσκι- Ενεργός ο κίνδυνος των πυρηνικών

 ΑΝΑΛΥΣΗ/Πού αποσκοπεί το αποχαιρετιστήριο δώρο Μπάιντεν στον Ζελένσκι- Ενεργός ο κίνδυνος των πυρηνικών

Η απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τα ρωσικά βάθη με πυραύλους ATACMS μετά από μακρόχρονο δισταγμό εγείρει πολλά ερωτήματα για τους σκοπούς και τις επιπτώσεις της απόφασης, τη στιγμή που πρακτικά δεν θα αλλάξει την κατάσταση στα μέτωπα, όσο μπορεί να φέρει τον κόσμο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου. Από την πλευρά της, η Ουκρανία έσπευσε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Μπριάνσκ στη νοτιοδυτική Ρωσία, σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή, καθώς η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι πέντε από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν με το προηγμένο σύστημα S-400.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε γρήγορα την επικαιροποίηση των «Θεμελίων της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής» (πυρηνικό δόγμα) με στόχο τη βελτίωση της ρωσικής κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, επιτρέποντας της να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και εναντίον ενός κράτους που δεν διαθέτει αυτού του είδους τα όπλα, εάν υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη νέα αναθεώρηση.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση των Δημοκρατικών έχει χάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, η απόφαση για κλιμάκωση δεν θα την εξυπηρετήσει σε καμία περίπτωση τώρα ή στο μέλλον, σύμφωνα με τους αναλυτές, και είναι απίθανο να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τις ουκρανικές στρατιωτικές προσπάθειες ή να αλλάξει αποφασιστικά την πραγματικότητα στο πεδίο.

  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει την Ουκρανία με νάρκες κατά προσωπικού, οι οποίες είναι απαγορευμένες σε περισσότερες από 160 χώρες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει εδάφη με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του φοβούνται ότι η πολιτική του Τραμπ στον ουκρανικό φάκελο θα τορπιλίσει περίπου 3 χρόνια στρατιωτικών προσπαθειών, καθώς η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ανήλθε σε περίπου 183 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η συνολική δυτική βοήθεια ανήλθε σε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον της χρηματοδότησης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο μεταξύ 2024 και 2027 που είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024.

Με τη νέα απόφασή της, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να συνεχίσει την πίεση της Ρωσίας, αφού απέτυχε να την αναχαιτίσει, και να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο και μια νέα πολιτική πραγματικότητα που θα κληροδοτήσει στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση Τραμπ, ενώ οι σημαντικότεροι άλλοι στόχοι μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • -Σκληρή απάντηση στην αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία και αποθάρρυνση της από το να στείλει κι άλλα.
  • -Εξασφάλιση της συνέχισης της ουκρανικής ρήξης στην περιοχή του Κουρσκ, προκειμένου να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί η στρατιωτική και πολιτική θέση του Κιέβου μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς η ήττα της Ουκρανίας στο Κουρσκ και η σαφής πρόοδος της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία θα σημάνει μια αδύναμη θέση για το Κίεβο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
  • -Πίεση στην επερχόμενη διοίκηση Τραμπ να συνεχίσει τις στρατιωτικές προσπάθειες υπέρ της Ουκρανίας ή να λάβει μια πιο ισορροπημένη θέση.
  • -Εντατικοποίηση της στρατιωτικής πίεσης προς τη Ρωσία, η οποία επιτυγχάνει στρατιωτικές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα οδηγώντας τον πόλεμο στα βαθιά.
  • -Δίνει στην Ουκρανία περισσότερο χρόνο για την επίτευξη ισορροπίας στα μέτωπα ως προετοιμασία για οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης.
  • -Θέτει εμπόδια σε οποιαδήποτε πιθανή προσέγγιση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στο μέλλον σε βάρος της Ουκρανίας ή του ΝΑΤΟ, θερμαίνοντας τα μέτωπα.
  • -Διατηρεί τη δυναμική της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία και την παροχή κινήτρων σε άλλες χώρες, ιδίως στο ΝΑΤΟ, για την παροχή στην Ουκρανία παρόμοιων ή πιο εξελιγμένων όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε την απόφαση για κλιμάκωση, παρά τον κίνδυνο, γνωρίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί τη μυλόπετρα της παράτασης του πολέμου κατά της Ρωσίας και της εξάντλησής της, υπό το πρίσμα της δυσκολίας επίτευξης του στόχου να της επιβληθεί «στρατηγική ήττα».

Αντιλαμβάνεται επίσης ότι η Ρωσία, η οποία ανέκαθεν κυμάτιζε την πυρηνική αποτροπή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει ως στρατιωτική επιλογή, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εντείνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να πλήξουν τα ρωσικά βάθη.

  • Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει κόκκινες γραμμές στις οποίες θα ενεργοποιούσε την πυρηνική επιλογή περισσότερες από μία φορές, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων απειλών προς το ρωσικό έδαφος με τη χρήση δυτικών όπλων, και η επίθεση στο Κουρσκ θεωρήθηκε μία από αυτές τις κόκκινες γραμμές, χωρίς να ενεργοποιήσει την πυρηνική επιλογή.

Κατά συνέπεια, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επανειλημμένη απειλή της Ρωσίας για πυρηνική αποτροπή έχει μετατραπεί σε «πυρηνικό εκβιασμό» και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν την έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους, οπότε η στρατιωτική πίεση προς τη Ρωσία εντείνεται.

  • Η Ρωσία είναι απίθανο να καταφύγει στην πυρηνική επιλογή, αλλά τα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικά όπλα «θα δώσουν στον Πούτιν ένα αδιαμφισβήτητο επιχείρημα υπέρ της λήψης σκληρότερων μέτρων κατά της Ουκρανίας, τα οποία θα μπορούσαν να στερήσουν εντελώς την τελευταία από ενέργεια και να βυθίσουν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή», σύμφωνα με τον Ρώσο συγγραφέα και στοχαστή Αλεξάντερ Ναζάροφ.

Η Ρωσία έχει επίγνωση της ανάγκης να μην κλιμακώσει με την πυρηνική επιλογή, αφήνοντας χώρο στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποθέτει ότι θα έχει μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών ασφαλείας της, γεγονός που μπορεί να ανοίξει παράθυρα για διάλογο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα, τα οποία θα διατηρήσουν την πυρηνική επιλογή πάντα στο πλαίσιο της αποτροπής.

Σχετικά Άρθρα