Βουλή: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2025- Προς νέες φοροελαφρύνσεις- Τα βασικά σημεία

 Βουλή: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2025- Προς νέες φοροελαφρύνσεις- Τα βασικά σημεία

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις, στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου.

Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς συζήτηση στις 11 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί με τη ψήφιση του έως τα μεσάνυχτα της 15ης Δεκεμβρίου.

  • Ο προϋπολογισμός αποτελεί σημείο-κλειδί για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει θετικές εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα προδιαγράφει περιθώρια για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην οικονομική σταθερότητα με κοινωνικό αντίκτυπο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μέτρα ανακούφισης προς τους πολίτες. Ταυτόχρονα, η έμφαση σε δομικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων μπορεί να ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Βασικά σημεία:

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ:

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για το 2024, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους, και σταθεροποίηση στο 2,4% για το 2025.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ το 2025, επιβεβαιώνοντας την τάση βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

Ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,2% για το 2024 και 2,4% για το 2025, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ:

  • Φέτος τα φορολογικά έσοδα σημειώνουν υπέρβαση κατά 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και αυξημένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
  • Η αύξηση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2025, με επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ.

ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2025.
  • Φοροαπαλλαγές για ακίνητα που μεταφέρονται σε μακροχρόνια μίσθωση.
  • Η προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής φαίνεται να αποδίδει, με αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ και φόρους κερδών.

Η διαφορά στις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΥΠΕΘΟ αποτυπώνει μια πιο συντηρητική στάση από την ελληνική πλευρά, πιθανώς για να αποφευχθούν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που θα μπορούσαν να εκθέσουν την κυβέρνηση σε μελλοντικά δημοσιονομικά ρίσκα.

Σχετικά Άρθρα