Προειδοποίηση ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Προειδοποίηση ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Στην ετήσια Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσίευσε την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανεμφάνισης ανησυχιών στις αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η έκθεση υπογραμμίζει τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και τη χλιαρή οικονομική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που πηγάζουν από πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με έμφαση στη Γαλλία. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σημείωσε επιπλέον την «ιστορικά κακή συμμόρφωση ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης».

Το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης της Ευρωζώνης, παραμένει πολύ κάτω από τα υψηλότερα σημεία της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία και πλέον. Όμως οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν αυξηθεί πρόσφατα για το χρέος χωρών όπως η Γαλλία. Ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να δίνουν «μεγαλύτερη προσοχή στους δημοσιονομικούς κινδύνους». Επισήμανε ότι «το κόστος χρηματοδότησης των χωρών με λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 100% διευρύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Η διαφορά μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας -ένα μέτρο της ανησυχίας των επενδυτών για το χρέος της- έφτασε τις 0,78 ποσοστιαίες μονάδες αυτόν τον μήνα, κοντά στο υψηλό 12 ετών που είχε επιτευχθεί κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

«Οι αντίθετοι άνεμοι στην οικονομική ανάπτυξη από παράγοντες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα καθιστούν τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα πιο πιθανό να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», προειδοποίησε η ΕΚΤ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και πλέον, η Ελλάδα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία, καθώς οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα τροφοδότησαν την αναταραχή στην αγορά σχετικά με το κοινό νόμισμα. Αυτή υποχώρησε μόνο αφότου ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποτρέψει την κατάρρευση της νομισματικής ζώνης.

EKT: Πιθανή αναζωπύρωση των αμφιβολιών σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους

Η επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας επικεντρώνεται στους κινδύνους για την περιοχή, αλλά οι προειδοποιήσεις της για τους δημοσιονομικούς κινδύνους είναι πιο ξεκάθαρες από ό,τι στις προηγούμενες εκδόσεις. Ενώ η ΕΚΤ αναφέρθηκε σε μια πιθανή αναζωπύρωση των αμφιβολιών σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, σημείωσε το 2023 ότι «οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους φαίνεται να είναι διαχειρίσιμοι βραχυπρόθεσμα».

Ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δηλώσει «πολύ ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνητικές απειλές μπροστά μας», συμπεριλαμβανομένης της πιθανής «μετάδοσης από άλλες χώρες», επισημαίνοντας τα ασαφή δημοσιονομικά σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το υψηλό δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων θα μπορούσε να ωθηθεί υψηλότερα από μακροοικονομικά σοκ, τονίζοντας τα «αδύναμα» θεμελιώδη μεγέθη και το ληξιπρόθεσμο δημόσιο χρέος που «μετακυλίεται» με υψηλότερα επιτόκια. Επικαλέστηκε εκτιμήσεις της ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες οι πληρωμές τόκων από τη Γαλλία θα υπερδιπλασιαστούν και θα ξεπεράσουν το 4% του ΑΕΠ έως το 2034, ενώ της Ιταλίας θα αυξηθούν κατά ένα τρίτο σε λίγο κάτω από το 6% του ΑΕΠ. Ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού δημόσιου χρέους στο μπλοκ των 20 χωρών θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να πληρώσουν για τις υψηλότερες αμυντικές ανάγκες και τις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

ΕΚΤ: Υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2025 στο 1,3%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2025 στο 1,3%, προειδοποιώντας ότι η περιοχή θα μείνει περαιτέρω πίσω από τις ΗΠΑ. Η ΕΚΤ επισήμανε επίσης τις «υψηλές αποτιμήσεις και τη συγκέντρωση κινδύνων» που απειλούν με «απότομες προσαρμογές» στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Πρόσθεσε ότι «οι πρόσφατες διορθώσεις της αγοράς δεν έχουν διαλύσει τις ανησυχίες για την υπερτίμηση των μετοχικών αγορών ή το ενδεχόμενο μιας φούσκας στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη».

Σε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, οι ισολογισμοί των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων θα μπορούσαν επίσης να υποστούν πλήγμα, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης ήδη αγωνίζονται με τα υψηλότερα επιτόκια, ανέφερε η ΕΚΤ, σημειώνοντας τον αυξημένο κίνδυνο υψηλότερων ζημιών από τα εμπορικά ακίνητα.

Mε πληροφορίες από Financial Times

Σχετικά Άρθρα