Ο ναύαρχος, η ειδικότητα στα ΟΥΚ και το “άλλοθι” μέσω Τσίπρα- Η δύσκολη απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη
Στις 31 Αυγούστου 2021 ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοινώθηκε ως πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει την θέση του υπουργού στο νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την οποία και αρνήθηκε.Ήταν μία κίνηση ματ του πρωθυπουργού με υψηλό συμβολισμό συναίνεσης αλλά και “άνοιγμα” προς τα αριστερά με πολιτικό διεμβολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρασκήνιο εκείνων των ημερών τον φέρει να έχει αποδεχθεί αρχικά τη θέση. Ο ίδιος είπε εκ των υστέρων ότι έθεσε προϋπόθεση ότι θα συναινούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετό για να του καταστεί σαφές πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, θα αποτελούσε, άλλωστε, σοβαρό πολιτικό ζήτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου ανέκρουσε πρύμνα.
Ο ναύαρχος, όπως τον αποκαλούν φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι, πάντοτε με τον προσήκοντα σεβασμό στην μακρά και επιτυχημένη διαδρομή του στις ένοπλες δυνάμεις, θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να είναι υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα, είναι πολύ πιθανό να είναι ένας εκ των βουλευτών που θα ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν κρίνει κανείς από την ανακοίνωσή του, μετά από μεγάλο διάστημα σιωπής, προσπαθεί να ρίξει την μπάλα στο γήπεδο του Αλέξη Τσίπρα.
Τον καλεί να μιλήσει και να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όμως, προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις λέγοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί πλέον να εμπνεύσει και να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γνώστης, άλλωστε, των μεθόδων ανορθόδοξου πολέμου, έχοντας, μεταξύ άλλων, λάβει εκπαίδευση και στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), είναι βέβαιο πως αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η μετακίνηση της έδρας του βουλευτή Επικρατείας στο νεοπαγές κίνημα ή κόμμα Κασσελάκη είναι κάτι πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξο. Κι επειδή ο “κώδικας τιμής” είναι κάτι σπουδαίο για τους αξιωματικούς, ειδικά εκείνους που έφτασαν στο ύπατο αξίωμα του Α/ΓΕΕΘΑ, το φορτίο είναι ακόμα βαρύτερο.
Η απόφασή του γίνεται δυσκολότερη επειδή η Έλενα Ακρίτα, η δεύτερη που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, περιέγραψε έναν παρόμοιο κώδικα ηθικής: “οι έδρες ανήκουν στο κόμμα”, είπε ρητά και κατηγορηματικά. Κι’ ο ναύαρχος πρέπει τώρα να λάβει τις αποφάσεις του υπό το πρίσμα όλων αυτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα του ανάψει, προφανώς, το πράσινο φως για να πάρει την έδρα του και τα παράσημά του και να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό του παράσημο, άλλωστε, είναι κατ’ απονομή, δεν κερδήθηκε ούτε σε σχολές πολέμου,ούτε στην ευδόκιμη στρατιωτική υπηρεσία του. Ήταν το αποτέλεσμα της αναγνώρισής του από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος, άλλωστε, του εμπιστεύθηκε και τη θέση του υπουργού Άμυνας, όταν, λόγω της αντίθεσής του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος.
Η σχέση του με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ισχυρή και στέρεη, από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε την ηγεσία στην Κουμουνδούρου, όταν τον πήρε στο φουσκωτό του για να τον μεταφέρει στην Μακρόνησο. Σκοπός τότε ήταν ένα επικοινωνιακό σώου στον τόπο μαρτυρίας των εξορίστων αριστερών. Αυτή η σχέση βοήθησε εξάλλου τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναντήσει και να γνωρίσει μιντιακούς και επιχειρηματικούς παράγοντες με τους οποίους ο ναύαρχος είχε μακρά και στενή φιλία.
Το πολιτικώς και ηθικώς ενδεδειγμένο θα ήταν να παραδώσει την έδρα και να μετακινηθεί από την Κουμουνδούρου στο νέο στρατηγείο του Στέφανου Κασσελάκη. Εάν αποφάσιζε κάτι τέτοιο η έδρα θα μεταφερόταν στον πέμπτο κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Μιχάλη Καλογήρου. Θα το κάνει; Οι πιέσεις από την πλευρά Κασσελάκη είναι έντονες, καθώς δεν αρκεί μόνο ο συμβολισμός της πλήρους ένταξης του ναυάρχου στο νέο εγχείρημα, είναι χρήσιμη και η έδρα του στην προσπάθεια να φτάσει ο αριθμός των βουλευτών που θα αποχωρήσουν τους δέκα, ώστε να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.
Ωστόσο, ο ναύαρχος που είχε δηλώσει ότι “εάν ανέβουν οι Τούρκοι σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε”, πρέπει να μάθει να συμβιώνει με έναν αρχηγό που αποκάλεσε το ΝΑΤΟ “ιερή συμμαχία” και γνωρίζει ελάχιστα για τα ελληνοτουρκικά.
Πάντως, ήδη έχουν αποχωρήσει τέσσερις βουλευτές (Π. Παππάς, Αλ. Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου, Κυρ. Μάλαμα– αν και ο πρώτος δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ακόμα και στους “kasselistas” επειδή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι “φλερτάρει” και με το ΠΑΣΟΚ), η Θεοδώρα Τζάκρη, δε, είναι βέβαιο ότι έχει ήδη μαζέψει τα πράγματά της και βρίσκεται ψυχή τε και σώματι στο πλευρό του νέου αρχηγού. Ποιοι απομένουν στο μέτρημα; Η Γιώτα Πούλου (Βοιωτίας), ο Γιώργος Γαβρήλος (Αργολίδας) και ο Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδας), ενώ η Ράνια Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης) και Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας) κινούνται εντελώς οριακά. Όλοι τους και καθένας χωριστά σταθμίζουν τις ισορροπίες στις εκλογικές περιφέρειές τους δεδομένου πως το πολιτικό μέλλον τους επηρεάζεται αναπόφευκτα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα.