Κιέβο: Έπληξε με βρετανικούς “Storm Shadow” ρωσικό έδαφος- Αγωνία για ρωσικό χτύπημα και πόλεμος προπαγάνδας
Η Ουκρανία έπληξε για πρώτη φορά με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow ρωσικό έδαφος, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο. Την ίδια ώρα η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται όχι μόνο στα πεδία μαχών, αλλά και στον αθέατο κόσμο της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου. Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία εξαπέλυσε καμπάνια παραπληροφόρησης, διαδίδοντας ψεύτικες προειδοποιήσεις για επικείμενους μαζικούς βομβαρδισμούς, προσπαθώντας να σπείρει πανικό. Ταυτόχρονα, η απόφαση δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, να κλείσουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο πυροδοτεί εντάσεις, με την Ουκρανία να τονίζει ότι οι απειλές είναι σταθερές εδώ και χίλιες ημέρες. Εντυπωσιακό είναι ότι η πρεσβεία του Ισραήλ παραμένει ανοιχτή.
Στις νεότερες εξελίξεις η Ουκρανία εξαπέλυσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow αν και εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ή επιχειρησιακά θέματα. Προχθές Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Η Βρετανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Χθες η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στην περιφέρεια Μπριανσκ της Ρωσίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έξι πύραυλοι ATACMS έπληξαν το έδαφος της περιοχής Μπριάνσκ από τους οποίους 5 καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir και ένας άλλο υπέστη ζημιές. «Τα θραύσματα του πυραύλου έπεσαν στο έδαφος μιας στρατιωτικής εγκατάστασης στην περιοχή Μπριάνσκ, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε αμέσως. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», σημείωνε το υπουργείο.
«Fake» το μήνυμα που διακινείται για «μαζική επίθεση της Ρωσίας», λένε οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου
Η Ρωσία πραγματοποίησε «μαζική επίθεση πληροφορικού και ψυχολογικού πολέμου» κατά της Ουκρανίας διαδίδοντας μια ψεύτικη προειδοποίηση, που υποτίθεται εκδόθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, για επικείμενη μαζική αεροπορική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας του Κιέβου.
«Ένα μήνυμα διαδίδεται μέσω εφαρμογών μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων… για την απειλή μιας “ιδιαίτερα μαζικής” πυραυλικής και βομβιστικής επίθεσης σε πόλεις της Ουκρανίας σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών.
«Αυτό το μήνυμα είναι ψεύτικο, περιέχει γραμματικά λάθη που είναι χαρακτηριστικά για τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριακού και ψυχολογικού πολέμου».
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο.
Μην κλείνετε τις πρεσβείες λέει το ουκρανικό ΥΠΕΞ
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε σήμερα την κίνηση δυτικών χωρών να κλείσουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο, με το σκεπτικό ενός πιθανού κινδύνου μαζικών ρωσικών επιδρομών, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απειλή είναι η ίδια καθημερινά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η απειλή για βομβαρδισμούς (…) είναι δυστυχώς μια καθημερινή πραγματικότητα για τους Ουκρανούς για περισσότερες από χίλιες ημέρες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους Δυτικούς να μην τροφοδοτούν «την ένταση» με το κλείσιμο των πρεσβειών τους.
Οι πρεσβείες των ΗΠΑ της Ελλάδας είναι κλειστές για το κοινό, όπως επίσης και αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αντίθετα, Πολωνία και Ισραήλ έκαναν γνωστό πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ και η αντιπροσωπεία της ΕΕ γνωστοποίησε πως δεν θα εφαρμόσει πρόσθετα προληπτικά μέτρα σε σχέση με τις αναφορές για το ενδεχόμενο μαζικής ρωσικής αεροπορικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο.
Η πρεσβεία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω του «αυξημένου κινδύνου αεροπορικών επιδρομών σε όλη την Ουκρανία», ενώ σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στους Ισπανούς που ζουν στη χώρα, η πρεσβεία συνιστά «να λαμβάνετε μέτρα ασφαλείας, να ακολουθείτε όλες τις συστάσεις των τοπικών αρχών και να έχετε πάντα καταφύγιο». Και η πρεσβεία της Ιταλίας στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι είναι κλειστή για επισκέψεις, αλλά το γραφείο αντιπροσωπείας συνεχίζει να λειτουργεί.
Η πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο παραμένει ανοιχτή με περιορισμό λειτουργιών και Γερμανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία μπορούν ακόμα να επικοινωνούν με την πρεσβεία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στο πεδίο ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αν αλλάξει η κατάσταση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι σειρήνες που καλούν τους πολίτες στα καταφύγια έχουν ηχήσει σε Κίεβο και σε άλλες περιφέρειες της Ουκρανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και αρκετές ώρες σε κατάσταση επιφυλακής για μεγάλο πυραυλικό χτύπημα από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το μήνυμα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πέραν του Κιέβου, σειρήνες ήχησαν αρχικά και στις περιφέρειες Ζιτομίρ, Βινίτσια, Πολτάβα και Τσερκάσι, ενώ επεκτάθηκαν λίγο αργότερα σε Ρίβνε, Τσερνίχιβ και Σούμι.
Η Μόσχα απειλεί με πυρηνικό πόλεμο
Η Μόσχα θεωρεί πλέον και επίσημα μια επίθεση στο έδαφός της από μια μη πυρηνική δύναμη (όπως η Ουκρανία) που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη (όπως η Αμερική) ως κοινή επίθεση, αναφέρει το Sky News.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του Sky News, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η Ρωσία πιθανόν δεν θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι η Κίνα, δεν θα το ανεχτεί (σ.σ. δεν εξηγεί τους λόγους), ενώ θα προκαλέσει την οργή της νέας διοίκησης του Λευκού Οίκου.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν εξεπλάγησαν από την αλλαγή που ανακοίνωσε η Ρωσία στο πυρηνικό της δόγμα και δεν σχεδιάζουν να προσαρμόσουν το δικό τους πυρηνικό δόγμα ως απάντηση.
«Όπως είπαμε νωρίτερα αυτό το μήνα, δεν μας εξέπληξε η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα – η Ρωσία είχε σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να επικαιροποιήσει το δόγμα της εδώ και αρκετές εβδομάδες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του, κάνοντας λόγο για “κάτι παραπάνω από την ίδια ανεύθυνη ρητορική από τη Ρωσία”».
Αναφέρθηκε επίσης στη χρήση από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε σημαντική κλιμάκωση. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως σύμφωνα με τις ενδείξεις αναμένεται να τηρήσει την υπόσχεσή του και θα επιδιώξει μια ταχεία λήξη της σύγκρουσης, κάτι που πιθανότατα θα ήταν προς όφελος της Ρωσίας, οπότε αυτός ο κίνδυνος απομακρύνεται.
Το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και ενδεικτικές της αυξημένης έντασης στη σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης μέσω του πολέμου στην Ουκρανία με σοβαρή πιθανότητα διεύρυνσης της σύγκρουσης. Η μεταβολή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας σε συνδυασμό με την επέκταση του πεδίου των ουκρανικών επιθέσεων δείχνουν αμοιβαία κλιμάκωση ενώ ο πόλεμος έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια ενός τοπικού ή περιφερειακού ζητήματος, με πιθανές συνέπειες που περιλαμβάνουν την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων και την παγκόσμια αστάθεια.
Ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των διπλωματικών προσπαθειών, για αποκλιμλάκωση και αποφυγή μιας ενδεχόμενης πυρηνικής σύγκρουσης.
Βασικά σημεία της κλιμάκωσης:
Αναθεώρηση ρωσικού πυρηνικού δόγματος:
- Η Μόσχα χαμηλώνει το όριο χρήσης πυρηνικών όπλων, δηλώνοντας ότι ακόμα και συμβατικές επιθέσεις που θεωρούνται “κρίσιμη απειλή” για την εδαφική ακεραιότητα μπορούν να προκαλέσουν πυρηνική απάντηση.
- Ο όρος “επίθεση από συμβατική δύναμη υποστηριζόμενη από πυρηνική” δημιουργεί νομικό και πολιτικό περιθώριο για την κατηγοριοποίηση σχεδόν οποιασδήποτε δράσης του ΝΑΤΟ ή της Ουκρανίας ως δικαιολογία για αντεπίθεση.
Χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία:
Η πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση αμερικανικών ATACMS σε ρωσικό έδαφος αποτελεί σημαντική αλλαγή στη δυναμική του πολέμου. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη στρατιωτική συνεργασία Ουάσινγκτον-Κιέβου και ενδεχομένως αυξάνει την πίεση προς τη Ρωσία, η οποία βλέπει αυτές τις ενέργειες ως ευθεία απειλή.
Αντίδραση της Ρωσίας:
Η έντονη ρητορική από το Κρεμλίνο και τον Μεντβέντεφ, που απειλεί με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι πιθανό να στοχεύει στον εκφοβισμό των δυτικών συμμάχων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τους κινδύνους κλιμάκωσης λόγω παρεξηγήσεων ή ατυχημάτων.
Δυτική Στρατηγική:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να προχωρούν στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας. Παράλληλα, χώρες όπως η Γερμανία υιοθετούν πιο προσεκτική προσέγγιση, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσο