Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, με τη χτεσινή να είναι η 4η επέτειος. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μέρος της στρατηγικής για την εξάλειψη της ασθένειας, η οποία είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που προσβάλλουν τις γυναίκες, αλλά ταυτόχρονα είναι και από τους τύπους που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευθούν.  

Η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εφικτή και αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό βασίζεται στη δυνατότητα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου, χάρη στις υπάρχουσες επιστημονικές και ιατρικές εξελίξεις.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

  • Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
  • Να προωθήσει στρατηγικές πρόληψης όπως:
    • Εμβολιασμός κατά του ιού HPV (Human Papillomavirus), που ευθύνεται για το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
    • Τακτικός προληπτικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ).
    • Ενημέρωση για τους τρόπους μείωσης του κινδύνου, όπως η χρήση προφυλακτικών και η αποφυγή καπνίσματος.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας

  • Υπογραμμίζεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και, αν διαγνωστεί έγκαιρα, να θεραπευτεί πλήρως.
  • Δίνεται έμφαση στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου οι θάνατοι από τη νόσο είναι πολύ υψηλοί.

Η παγκόσμια κοινότητα, οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις υγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν τον κοινό στόχο της εξάλειψης αυτής της ασθένειας.

Αναλυτικά, πώς θα είναι εφικτή η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Με την τήρηση των ενεργειών που ακολουθούν, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνει η πρώτη μορφή καρκίνου που θα εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.

  1. Πρόληψη μέσω εμβολιασμού κατά του HPV:
    • Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο HPV είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη των λοιμώξεων από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού (όπως τα 16 και 18), που ευθύνονται για το 70-90% των περιπτώσεων.
    • Ο μαζικός εμβολιασμός σε κορίτσια (και αγόρια σε ορισμένες χώρες) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
  2. Τακτικός προληπτικός έλεγχος:
    • Εξετάσεις όπως το τεστ Παπανικολάου και το HPV DNA τεστ βοηθούν στην ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο, που μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.
    • Οι χώρες που έχουν εφαρμόσει συστηματικά προγράμματα ελέγχου έχουν μειώσει σημαντικά τη συχνότητα και τη θνησιμότητα του καρκίνου του τραχήλου.
  3. Θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων και πρώιμου καρκίνου:
    • Με την κατάλληλη θεραπεία, όπως η αφαίρεση των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή η θεραπεία του πρώιμου καρκίνου, η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πριν γίνει απειλητική για τη ζωή.
  4. Παγκόσμια στρατηγική (90-70-90):
    • Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών έως την ηλικία των 15, να εξετάζεται το 70% των γυναικών με τεστ και να λαμβάνει θεραπεία το 90% των περιπτώσεων προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου. Αυτή η στρατηγική, αν υλοποιηθεί παγκοσμίως, μπορεί να εξαλείψει τη νόσο ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.

 Η σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV

Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, με το HPV testing ως βασική εξέταση. «Στόχος είναι να επιτύχουμε τη συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους, ενώ παράλληλα να διασφαλίσουμε και την κατάλληλη θεραπευτική και υποστηρικτική φροντίδα για το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου της μήτρας», εξήγησε ο καθηγητής.

Προκλήσεις προς την εξάλειψη

Παρόλο που υπάρχουν όλα τα εργαλεία για την εξάλειψη, παραμένουν προκλήσεις, όπως:

  • Η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε φτωχότερες χώρες.
  • Η χαμηλή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ορισμένες κοινωνίες.
  • Ο περιορισμένος εμβολιασμός και έλεγχος σε ορισμένες περιοχές.

«Eμβολιάσου – Εξετάσου – Ενημερώσου!»

Με αφορμή την 4η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ), στις 17 Νοεμβρίου, που εισηγήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), φωταγωγήθηκαν με το χαρακτηριστικό χρώμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ και το μήνυμα «Εμβολιάσου – Εξετάσου – Ενημερώσου!», το βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και ο Πύργος Πειραιά, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προτροπής και ελπίδας. Στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης και με στόχο να ενημερωθεί το κοινό ότι η εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας είναι εφικτή, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνική HPV Εταιρεία)προχώρησε στην πρωτοβουλία φωταγώγησης δύο εμβληματικών κτηρίων της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα