Ουκρανία:Σύμφωνη η Βρετανία στην χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς-Επιμένει στο όχι ο Σολτς

 Ουκρανία:Σύμφωνη η Βρετανία στην χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς-Επιμένει στο όχι ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμμένει στο “όχι” για την παράδοση γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν πορεία. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – γνωστούς ως Στρατιωτικό Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα ή ATACMS – για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας δεν είχε «καμία επίδραση» στις αποφάσεις του Σολτς, ο οποίος αρνείται σταθερά να παράσχει στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής Taurus, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

«Υπάρχουν ορισμένα όρια για τον καγκελάριο», είπε ο εκπρόσωπος. «Δεν θέλει να παραδοθούν αυτά τα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει».

Η αλλαγή από τον Λευκό Οίκο έρχεται καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας προετοιμάζονται για επίθεση από περίπου 50.000 στρατιώτες – συμπεριλαμβανομένων 10.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών – και καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, πυροδοτώντας φόβους στο Κίεβο ότι θα μπορούσε να πιέσει την Ουκρανία να κάνει ανεπιθύμητες παραχωρήσεις. Η κίνηση των ΗΠΑ φέρεται επίσης να επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για να χτυπήσουν τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία – οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – έχουν συντονίσει στενά από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022 την υποστήριξή τους, με τον Σολτς να περιμένει συχνά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινηθεί πρώτα και μετά να ακολουθήσει.

Αλλά αυτή τη φορά, ο Σολτς – ο οποίος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να στείλει τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου – είναι απίθανο να ακολουθήσει. Ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, ποντάρει στις μικρές πιθανότητες επανεκλογής του με το μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας ότι είναι η ασφαλής επιλογή όταν πρόκειται να αποτρέψει τον πόλεμο να βγει εκτός ελέγχου.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό μετά τις ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

Ήδη ο σκιώδης υπουργός άμυνας των Συντηρητικών Τζέιμς Κάρτλιτζ σε συνέντευξη του νωρίς το πρωί δήλωσε πως ελπίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος όμως τότε είχε αρνηθεί να δώσει την συγκατάθεση του.

Μερικές μέρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ αυτών ο Γκραντ Σαπς και ο Μπεν Γουάλς είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις τότε αντιρρήσεις του Τζον Μπάιντεν.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο σερ Κιρ Στάρμερ, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, από τη μια υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και από την άλλη τόνισε πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Σχετικά Άρθρα