Ουάσιγκτον: Τι σημαίνει η έγκριση στο Κίεβο για χρήση αμερικανικών πυραύλων στο Κουρσκ
Καθώς ο Ουκρανός Πρόεδρος, έφαγε πόρτα από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία 18-19 Νοεμβρίου, όπως έκανε γνωστό ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μια είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Κυριακής πρέπει να τον χαροποίησε, αφού έλαβε το πράσινο φως να χτυπήσει με αμερικανικούς πυραύλους τα ρωσικά εδάφη. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όταν και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, η είδηση αυτή προκάλεσε χαμόγελα στην Μπανκόβα (Ουκρανική Προεδρία).
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή (17/11) ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει άρει τους περιορισμούς που εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρείχαν οι Αμερικανοί για να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
- Την είδηση δημοσιεύουν τόσο οι New York Times, όσο και τα Πρακτορεία Ειδήσεων AP και Reuters επικαλούμενα πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Βέβαια ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές αυτές και δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Εάν επιβεβαιωθούν, θα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ εν μέσω των μακροχρόνιων εκκλήσεων του Κιέβου να επιτρέψει τέτοιες ενέργειες, δυο μόλις μήνες πριν την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο. «Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την προστασία των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα ΝΥΤ.
- Βέβαια οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα και βάση του εύρους των ουκρανικών περιοχών που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους, φτάνουν δεν φτάνουν οι πύραυλοι στο Κουρσκ.
Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό πόσους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν απομείνει στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα στην περιοχή του Κουρσκ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Βρετανικών The Times το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει τα αποθέματά του σε πυραύλους Storm Shadow, γι’ αυτό και οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από το καλοκαίρι. Κάτι που υποδηλώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός με την παράδοση πυρομαχικών.
«Τα αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο κάτω από το οποίο η στρατιωτική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να πέσει, διότι ένας ορισμένος αριθμός πρέπει να διατηρηθεί σε εφεδρεία για την προστασία των συμφερόντων του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η εφημερίδα.
- Παράλληλα, άλλες πηγές εκτιμούν ότι η παράδοση επιπλέον Storm Shadow στην Ουκρανία τώρα, πριν ληφθεί απόφαση για την έγκριση της χρήσης τους πάνω από ρωσικό έδαφος, «μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τόσο αποτελεσματικά όσο θα μπορούσαν σε λίγους μήνες».
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι φοβούνται ότι η χρήση πυραύλων από την Ουκρανία πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν να ανταποδώσει κατά των ΗΠΑ και των εταίρων της. Αλλά άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι υπερβολικές.
Νωρίτερα η Ρωσία δήλωσε ότι ένα χτύπημα από δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος θα σήμαινε άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Το πράσινο φως για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ θα μπορούσε να είναι μια κίνηση του δυτικού «κόμματος του πολέμου» για να μεγιστοποιήσει τις εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και να καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για ταχύτερο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Αν και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι το να επιτραπούν τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς θα αλλάξει τη συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο πεδίο των μαχών και ενδεχομένως να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και αν υπάρξουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
- Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει την απόφαση του Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ορκιστεί να τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα, χωρίς να εξηγήσει πώς.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν παροτρύνει τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες για το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ.
- Πάντως ενδεικτικό για το κλίμα που επικρατεί για τον Ζελένσκι είναι η ότι για πρώτη φορά δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών, τη γνωστή G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
«Δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι λυπάμαι πολύ που σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις <…> ο Ζελένσκι δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο πριν πετάξει για τη σύνοδο της G20.
«Ήμουν πολύ ενεργά, όπως και άλλοι, υπέρ αυτού [της πρόσκλησης του Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής]. Αλλά το γεγονός ότι δεν έγινε αυτό δείχνει επίσης πόσο σοβαρή πρόκληση αντιμετωπίζουμε», φέρεται να είπε.