Ο Μαρινάκης κλείνει το σενάριο για προώρες κάλπες;
Μετά τη διαγραφή Σαμαρά από την ΚΟ αλλά και τοκόμμα της ΝΔ τα βλέμματα είαι στραμμένα στη σημερινή ανακοίνωση των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα κληθεί να εξηγήσει περαιτέρω την απόφαση που έλαβε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι τότε, πάντως, θα έχει μεσολαβήσει η οριστική διαγραφή Σαμαρά, καθώς το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Κ.Ο. του κόμματος και στη συνέχεια θα πάρει σειρά και η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.
Πάντως προς το παρόν η ευρύτερη πολιτική εξέλιξη των πρόωρων εκλογών που αναπτύχθηκε ως σενάριο το τελευταίο 24ωρο φαίνεται να αποκλείεται κατρηγορηματικά από την κυβερνητική πλευρά κάτι που αναμένεται να μεταφερθεί και από τον κ. Μαρινάκη. Από τον τρόπο που θα γίνει σε συνδυασμό με το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου θα δείξει αν χωρούν ερμηνείες ή όχι…
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον που προκαλεί η εν λόγω απόφαση που συνιστά τομή στον χρόνο για τα εντός ΝΔ πράγματα, καθώς δεν έχει διαγραφεί άλλοτε πρώην πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ευρύτερα από το κόμμα. Η έξοδος του κ. Σαμαρά συνιστά ένα μείζον πολιτικό γεγονός και ως προς τη φυσιογνωμία της ΝΔ, αλλά και ως προς τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να εκβιαστεί.
Αυτό εκτιμούν και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θέλησε να κάνει ο κ. Σαμαράς με την πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δύο μήνες πριν την έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Να «παγιδεύσει» με έναν τρόπο τον κ. Μητσοτάκη και να εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε μια άχαρη συζήτηση, η οποία θα μονοπωλούσε την επικαιρότητα. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους τους τόνους έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να ανοίξει άναρχα τη συζήτηση για την Προεδρική εκλογή. Βεβαίως, μετά τη βολή Σαμαρά και με δεδομένο ότι η συζήτηση θα ανοίξει de facto, η περίοδος ως την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει πολλές αναταράξεις και για την κυβέρνηση. Και μπορεί από τη διαδικασία πλέον να μην διαλύεται η Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα πρέπει να κάνει προσεκτικό χειρισμό του ζητήματος.
Από εδώ και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν μια φυγή προς τα εμπρός, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο ίδιος έχει έναν σχεδιασμό τετραετίας που περιλαμβάνει και διάθεση χρηματοδοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα βρει εύκολα… μιμητές εντός της Κ.Ο. του κόμματος, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σαφήνεια για τα επόμενα του βήματα.