Απεργία στις 20 Νοεμβρίου – Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Απεργία στις 20 Νοεμβρίου – Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και στην οποία έχουν δηλώσει προσώρας πως συμμετέχουν σωματεία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΠΝΟ, ομοσπονδίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Αποφάσεις για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (κατά πλειοψηφία) αποφάσισαν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ασφαλείς, σύγχρονες, αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των ίδιων όσο και του επιβατικού κοινού, προσλήψεις προσωπικού, ανανέωση στόλου και άμεσα μέτρα για την οριστική εξάλειψη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Κανονικά αναμένεται να κυκλοφορήσουν όλη την ημέρα οι αστικές λεωφορειακές γραμμές, τις οποίες έχουν αναλάβει η Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής και τα ΚΤΕΛ (αναμένεται ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ).

Σιδηρόδρομος

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισαν να συμμετέχουν και οι σιδηροδρομικοί, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Μετά από αυτήν την απόφαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέρος των δρομολογίων της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού της Αθήνας με προσωπικό ασφαλείας.

Χειρόφρενο τραβούν μεθαύριο και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορεί 50 λεωφορεία, ενώ κανονικά θα παρέχεται η υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑμεΑ και θα διεξάγεται η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (Ν1).

Για τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης, ερωτηματικό αποτελούν τα ταξί, καθώς δεν έχουν ανακοινώσει απεργία μέχρι στιγμής, ενώ ούτε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν έχουν γνωστοποιήσει εάν θα κάνουν απεργία. Έτσι, προς το παρόν, ταξί και πτήσεις κινούνται κανονικά την Τετάρτη.

Δένουν κάβους τα πλοία 

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Σύμφωνα με την ΠΝΟ η απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας σε όλες τις κατηγορίες αρχίζει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας, με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου καθώς και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Νοσοκομειακοί γιατροί 

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Νοεμβρίου δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εξηγώντας τους λόγους, σημειώνει πως, το 49% των ασθενών δεν βρίσκει γιατρό και το 24% δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες εξετάσεις. «Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% συγκριτικά με το 2009 και το προσωπικό τους έχει απομείνει μισό, γερασμένο και εξουθενωμένο, ενώ από την άλλη οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας κάνουν “τρελό” πάρτι κερδών».

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ένταξη στα ΒΑΕ, δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών αλλά και η αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά αντιθέτως εφαρμόζει μέτρα που γιγαντώνουν τα προβλήματά τους, αποφάσισε:

  • την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
  • τη διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με ιδιαίτερη βαρύτητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο τη μαζική κι ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία.
  • Η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η οποία έχει μειωθεί κατά 8% από το 2019. Με την επιδοματική πολιτική και τα pass δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικού Εργατικού Δικαίου καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. από την πρώην Εργατική Εστία.
  • Αυτά τα μέτρα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αγωνιστούμε.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το «ραντεβού» στην πρωτεύουσα έχει οριστεί στις 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με την απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν:

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και τέλος στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λένε «όχι» 

Σχετικά Άρθρα