Μαζική η πορεία για το Πολυτεχνείο-Πάνω από 25.000 τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών

 Μαζική η πορεία για το Πολυτεχνείο-Πάνω από 25.000 τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών

Από μαζική συμμετοχή, έντονο παλμό και ειρηνική εξέλιξη, χωρίς επεισόδια χαρακτηρίστηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα για την 51η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων φοιτητές, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, πολιτικών κομμάτων και απλοί πολίτες, τίμησαν τη μνήμη των φοιτητών που εξεγέρθηκαν το 1973, με βασικό σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Φέτος, για πρώτη φορά, η πορεία κατέληξε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ, αφού πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού και του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα. Φοιτητές του ΕΚΠΑ αφιέρωσαν στον λαό της Παλαιστίνης το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με 5.500 αστυνομικούς σε επιφυλακή. Πριν από την έναρξη της πορείας, πραγματοποιήθηκαν 113 προσαγωγές από την αστυνομία. Η πορεία στην Αθήνα ολοκληρώθηκε ειρηνικά, ενώ περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Λίγο μετά τις 20.30 φοιτητές, σωματεία, κοινωνικοί φορείς και κόμματα βρέθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας και υποστηρικτές ύψωσαν σημαίες της χώρας και ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός.

Χιλιάδες κόσμου, έδωσαν ραντεβού στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, από όπου ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου. Δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία τα συνθήματα που κυριάρχησαν ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικά συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει σε αγώνες μας καλεί» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια στην ισραηλινή πρεσβεία.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνέχισαν την πορεία τους προς την Αμερικανική πρεσβεία, όπου και έφτασαν περίπου στις 5, ενώ ία ώρα αργότερα αφίχθη και η πορεία.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η καθιερωμένη καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου, με ομιλίες από τους φορείς που απαρτίζουν την Επιτροπή Εορτασμού. Έγινε το προσκλητήριο νεκρών από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισμένων Εξόριστων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Πριν την έναρξη, ωστόσο, της πορείας έγιναν 113 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους που γίνονται στους δρόμους γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά και στις οδούς από τις οποίες θα περνούσε η πορεία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ίσχυαν από την Παρασκευή σε όλη την Αθήνα, ενώ κλειστοί ήταν για πολλές ώρες και κεντρικοί σταθμοί του Μετρό.

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

«Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, ενώ υπογραμμίζει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα. «Αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής» τονίζει.

Στεφάνι κατέθεσαν νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, δηλώνωντας: «Δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας τους για δημοκρατία, ελευθερία, και ευθύνη δεν θα πάει χαμένος».

«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

«Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, “έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ” είναι επίκαιρα, σήμερα μεταφράζονται στους καθημερινούς δρόμους του αγώνα του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας για αυξήσεις σε μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενάντια στη μεγάλη ακρίβεια. Ενάντια στην κρατική καταστολή και τη βία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της» δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κόκκινα τριαντάφυλλα εναπόθεσε στην μνήμη των ηρώων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας: «Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται, το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει μες στις ψυχές μας».

Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Υπενθυμίζεται ότι ήταν σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας με πάνω από 5.000 αστυνομικούς από τα ΜΑΤ, την Ομάδα ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, των ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, την Τροχαία, να βρίσκονται επί ποδός, ενώ πετάει από νωρίς το πρωί το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ καθώς και drone, δίνοντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Τέσσερις εισαγγελείς επόπτευαν τα μέτρα, ενώ σε κεντρικά σημεία είχαν αναπτυχθεί και οι αίαντες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, λίγο πριν τις 21:00, άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό, οι οποίοι είχαν κλείσει για λόγους ασφαλείας λόγω της πορείας για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σχετικά Άρθρα