Διαγραφή Σαμαρά-Η επόμενη μέρα: Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση Μητσοτάκη-Σενάρια και αναβρασμός στη ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται για δεύτερη φορά εκτός ΝΔ μετά τη διαγραφή του την οποία αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συνέντευξη τού πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής. Σε αυτή ο Μεσσήνιος πολιτικός όχι μόνο πρότεινε για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, αλλά παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και άφησε αιχμές και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη ότι χαριεντίζεται με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία αναγκαστική κίνηση του πρωθυπουργού, ακόμα και “ηγετική”, αφού εάν δεν αντιδρούσε τα προβλήματα θα ήταν πολλαπλώς μεγαλύτερα.
Ο τόνος και οι οξείες εκφράσεις που περιείχαν τα λεγόμενά του κ. Σαμαρά δεν άφηναν κανένα περιθώριο στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιμείνει στη «γραμμή» για μη σχολιασμό των απόψεων των πρώην πρωθυπουργών. Το τελευταίο διάστημα όταν ο πρωην πρωθυπουργός κλίμακωνε τις επιθέσεις του υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αποφασισμένος πλέον να απαντήσει. Και όπως φαίνεται η εν λόγω συνέντευξη ήταν αυτή που “ξεχείλισε το ποτήρι”.
Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου ομόφωνα εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούσε να μην υπάρξει άμεση απάντηση και αποφασίστηκε η διαγραφή του, τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, που ανακοινώθηκε άμεσα, όσο και από το κόμμα, που προαναγγέλθηκε για τη Δευτέρα που θα συνέλθει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Εκτιμήθηκε ότι οποιαδήποτε ανοχή στους ανοίκειους χαρακτηρισμούς της συνέντευξης ή χρονοτριβή στην αντίδραση της κυβερνητικής ηγεσίας θα έστελνε λάθος μήνυμα στην κοινωνία και θα υπονόμευε την κυβερνητική σταθερότητα.
Τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης Σαμαρά που έβαλαν φωτιά
Στη συνέντευξη του στο Βήμα, σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβητεί στο σύνολό της σχεδόν την κυβερνητική πολιτική και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη για τις επιλογές του, εμφανίζεται πολύ σκληρός για τη στρατηγική της κυβέρνησης στον ελληνοτουρκικό διάλογο ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και επιδιώκει να προκαταλάβει τις αποφάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, βάζοντας στο τραπέζι το όνομα του Κώστα Καραμανλή –υποψηφιότητα που γνωρίζει ότι, όπως και η δική του, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Μεταξύ άλλων, είπε:
Για τα ελληνοτουρκικά:
-«Η ακολουθούμενη ελληνική “στρατηγική” φοβάμαι πως έχει καταστήσει την άλλη πλευρά περισσότερο αδιάλλακτη και ακόμα πιο προκλητική»
-«Δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος “κατευνασμός” των τουρκικών προκλήσεων (…) Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να “στείλεις σπίτι τους” όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ηρεμίας” με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”».
-«Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου;».
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας:
-«Αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Για τον Κ. Μητσοτάκη:
-«Ο πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί, έστω και τώρα, το που πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση!».
Οι λόγοι που ο οδήγησαν στην απόφαση
Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται παράλληλα στους λόγους για τους οποίους κατέστη αναπότρεπτη η αποπομπή του κ. Σαμαρά από την κυβερνητική παράταξη…
1. «Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν “μειοδοσίας”, υιοθετώντας τις μεθόδους “κοπτοραπτικής”, τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση.
2. «Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν “χαριεντίζονταν” με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όταν όλοι είδαν και ξέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε μία δεκάλεπτη συνομιλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία».
3. «Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία. Ο ίδιος, όμως, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Όλα αυτά, ενώ τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της. Έθετε ζητήματα “γκρίζων ζωνών”. Διατηρούσε τον στρατό Κατοχής στην Κύπρο. Απειλούσε την Ελλάδα με casus belli. Ενώ τα μαχητικά της παραβίαζαν σε καθημερινή βάση τον εθνικό μας εναέριο χώρο. Κι όμως, ο κ. Σαμαράς συναντούσε τον Ερντογάν…»
4. «Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι “δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση”. Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου».
5. «Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε, εντέλει, την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις. Το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής ου έχει τη λαϊκή έγκριση. Αλλά κι εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην Πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού. Αυτονοήτως, συνεπώς, τίθεται και ο ίδιος, για δεύτερη φορά, εκτός Ν.Δ. Όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας».
6. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που ισχυροποίησε τη χώρα μας σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι η κυβέρνηση που ενίσχυσε όσο ποτέ άλλοτε την αμυντική μας δύναμη με την προμήθεια των μαχητικών Rafale, των φρεγατών Belharra και την παραγγελία των F 35, θωράκισε τα σύνορά μας στον Έβρο και στα νησιά, υπέγραψε τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, επεξέτεινε τα 12 μίλια στο Ιόνιο και ισχυροποίησε την Ελλάδα με στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικές συνεργασίες, όπως συνέβη με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Για καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Και ένα κράτος ψηφιακό, στην υπηρεσία του πολίτη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά και το σενάριο εκλογών
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου αλά και στη ΝΔ επικρατεί πλέον αναβρασμός και με δεδομένο και τις αντιδράσεις βουλευτών σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι πώς θα κινηθεί ο πρώην πρωθυπουργός.
Μάλιστα αρκετοί συνομιλητές του διακινούσαν το σενάριο περί νέου κόμματος. Ο ίδιος στην πρώτη του δήλωση μετά την αποπομπή του είπε «κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία» κάτι που δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να μπει στο πολιτικό περιθώριο… Η φράση «θα μας κρίνει ο λαός» ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.
Σε πρώτο χρόνο πάντως η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι κάτι εύκολο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ας μην ξεχνάμε ότι η αποχώρηση του το 1993 από τη Νέα Δημοκρατία που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι ένα γεγονός το οποίο τον έχει στιγματίσει αρνητικά.
Επίσης η δημιουργία του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης δεν είχε τελικά μακρύ βίο.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής διευκολύνεται υπό την έννοια ότι έχει πλέον ανοιχτό δρόμο να κινηθεί όπως επιθυμεί και ταυτόχρονα ανακατεύει την τράπουλα με την Προεδρία της Δημοκρατίας βάζοντας στον κάδρο τον Κώστα Καραμανλή. Αρκετοί γαλάζιοι πάντως θεωρούν ότι με αυτή την αναφορά ο κ. Σαμαράς επί της ουσίας «έκαψε» την υποψηφιότητα Καραμανλή γι’ αυτό και ο τελευταίος έσπευσε μέσω κύκλων του να πάρει αποστάσεις από τα λεγόμενα Σαμαρά και να διευκρινίσει ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση.
Σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς επιδιώξει να πάρει μαζί του βουλευτές που είναι φιλικά διακείμενοι προς τον ίδιο, κλονίζοντας την κοινοβουλευτική ισορροπία της ΝΔ, τότε το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα είναι ορθάνοιχτο. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει με λίστα και εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν για αρκετούς.
Ο κ. Σαμαράς θα μπρούσε να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής και να συστρατεύσει δίπλα του τους υπόλοιπους ανεξάρτητους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα έδρανα της Βουλής. Να φτιάξουν μια μαγιά δηλαδή η οποία θα έχει παρουσία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Γρίφος βέβαια παραμένει το τι θα κάνουν οι μικροί σχηματισμοί όπως το κόμμα της Νίκης και η Φωνή Λογικής.
Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο τη σχεδόν συντονισμένη η αντίδραση της Αφροδίτης Λατινοπούλου που αμέσως μετά την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στη διαγραφή του έκανε λόγο για μια «μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της».
Αναλυτικά η δήλωσή της:
«Κ. Πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να διαγράψετε έναν πρώην Πρωθυπουργό που κράτησε την Ελλάδα όρθια το 2012-2015. Έναν ηγέτη που η βάση της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος.
Δυστυχώς η σχέση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πατριωτικές-εθνικές και anti-woke θέσεις, επισήμως τελείωσε.
Παρελθόν αποτελεί ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με προσωπική απόφαση όνειδος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφορμή στάθηκε η αντίθεσή του στη μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση του με την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, κατά την υποβολή της παραίτησης του. Μήπως ενόχλησε ότι Α. Σαμαράς ζήτησε το προφανές, τη παραίτηση του Υπ. Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη;
Ή μήπως ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη η πρόταση του Α. Σαμαρά να έχουμε έναν δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως τον Κώστα Καραμανλή; Θυμίζουμε άλλωστε την αριστερή επιλογή της κας Σακελλαροπούλου που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για ΠτΔ έναντι του εν ενεργεία Προκόπη Παυλόπουλου.
Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της. Από ένα κόμμα διάφανο, δημοκρατικό και ανεκτικό στο διάλογο, κατέληξε σε ένα αυταρχικό κόμμα – one man show – του Κ. Μητσοτάκη με δυσανεξία στο διάλογο και πάνω απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία».