Άμεσες κινήσεις Σαμαρά:Δεν απέκλεισε νέο κόμμα ο Δ/ντης του Γραφείου Τύπου-Στο προσκήνιο ο εκλογικός νόμος
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, μετά τη συνέντευξη στο Βήμα τη Κυριακής, είναι αλήθεια σε έντονο ύφος και κριτική με ριζική διαφοροποίηση από τις ενέργειες του πρωθυπουργού ειδικά στα Εθνικά Θέματα, προοιωνίζεται ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ. Μάλιστα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού δεν απέκλεισε τη δημιουργία νέου κόμματος.
Η σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ουσιαστικά η κορύφωση μιας μακράς περιόδου διαφωνίας με την κυβερνητική γραμμή.
Το Μαξίμου εξέλαβε τη συνέντευξή ως ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας Μητσοτάκη, εστιάζοντας στην εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, στη δεξιά στροφή της κυβέρνησης ενώ η πρότασή του για τον Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας απευθυνόταν στη συσπείρωση του δεξιού πυρήνα της ΝΔ.
Η απόφαση Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά έχει διπλή ανάγνωση. Καταρχάς ενισχύει την ηγετική του εικόνα στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι δεν ανέχεται αμφισβητήσεις που απειλούν την ενότητα και τη στρατηγική της ΝΔ. Η σύγκριση με τα χαμηλά ποσοστά του 18% της ΝΔ το 2012 υπό τον Σαμαρά αποτελεί επίσης προσπάθεια αποδυνάμωσης της πολιτικής του επιρροής. Από την άλλη πλευρά η διαγραφή ενός πρώην πρωθυπουργού ενέχει το ρίσκο διάσπασης.
Ραγδαίες εξελίξεις
Ήδη όπως όλα δείχνουν ο Αντώνης Σαμαράς που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στις επόμενες κινήσεις του τις οποίες προδιέγραψε με συνέντευξή του στο MEGA, o Νίκος Τσιούτσιας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο κ. Μητσοτάκης θα ξαναρίξει την κυβέρνηση», τόνισε ότι «πριν από 30 χρόνια ο κ. Σαμαράς παραιτήθηκε από βουλευτής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έμεινε με 150 βουλευτές και προκήρυξε εκλογές. Δεν ισχύει λοιπόν ότι θα τον ξαναρίξει».
«Από χθες με μία ιστορική απόφαση ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια στη ΝΔ και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης. Επηρεάζει πολύ κόσμο και κομμάτι της κοινωνίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούτσιας και πρόσθεσε «Κάνει επισημάνσεις για λάθη που βλέπει, επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιούτσα, «ενόχλησε το Μαξίμου η πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής».
«Ο κ. Σαμαράς είχε επισημάνει δημόσια και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούσε να κάνει την παραμικρή επαφή», είπε. Και συμπλήρωσε: «Είχε μιλήσει για καρτέλ και ακρίβεια, είχε επισημάνει ζητήματα εξωτερικής, είχε επισημάνει ζητήματα ιδεολογικής ταυτότητας. Είχε επισημάνει ότι είναι λάθος που η ΝΔ αποκόπτεται από την κοινωνία με την woke ατζέντα. Το μόνο που δεν είχε πει είναι για τον Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς, αν διεγράφη γι’αυτό ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσιούτσας απάντησε: «Δεν έχω άλλη υπόθεση να κάνω γιατί όλα τα άλλα τα είχε ξαναπεί».
Στην ερώτηση, αν ενόχλησε η πρόταση για δεξιό πρόεδρο της ΝΔ», είπε ότι η συζήτηση για πρόεδρο είχε ανοίξει και δεν τα έβγαλαν από την κοιλιά τους οι δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς δεν θα μείνει αμέτοχος και σιωπηλός», ενώ για το ενδεχόμενο να κάνει δικό του κόμμα, δήλωσε ότι «δεν αποκλείω τίποτα»
Ούτως ή άλλως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία συνιστά πολύ σοβαρή πολιτική εξέλιξη για τη ΝΔ αλλά και τη χώρα και εγείρει ερωτήματα για τη στρατηγική πορεία της κυβέρνησης και τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.
Η επιρροή του πρωην πρωθυπουργού σε τμήματα της κοινοβουλευτικής ομάδας και στη βάση της ΝΔ, καθιστά τις επόμενες εβδομάδες κρίσιμες, καθώς οι αντιδράσεις των «σαμαρικών» και άλλων εσωκομματικών παραγόντων θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
Η πιθανότητα να καταφύγει η κυβέρνηση σε εκλογές αυξάνεται, ειδικά εάν υπάρξει σημαντική εσωκομματική πίεση ή δυσκολίες στη διαχείριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα αν και στη συνέντευξή του στο libre ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος απέκλεισε αλλαγή του εκλογικού νόμου η συζήτηση παραμένει στη δημόσια σφαίρα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας από το περίπου 38% στην περιοχή του 33-34%, διατηρώντας αμετάβλητο το κατώφλι εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, στο 3%.