Συνέντευξη στο libre/ Θοδωρής Λιβάνιος: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος ούτε το όριο εισόδου στη Βουλή- Τι θα συμβεί με τις εκλογές δημάρχων

Συνέντευξη στο libre/ Θοδωρής Λιβάνιος: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος ούτε το όριο εισόδου στη Βουλή- Τι θα συμβεί με τις εκλογές δημάρχων

Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μιλά στο libre για όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο του και περιγράφει τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Είναι απόλυτα αρνητικός σ’ ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αλλαγή ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή ενώ μιλώντας για την αποχή στις εκλογές εξηγεί ότι «η ψήφος είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη. Η αποχή δεν λύνει κανένα ζήτημα».

Συνέντευξη

– Κύριε υπουργέ, υποστηρίζοντας την επιπλέον μοριοδότηση με κριτήριο την εντοπιότητα, αναφέρατε ως παράδειγμα την ανάγκη να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Αυτό όμως έχει σχέση με το πόσο ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση, σε όλες τις βαθμίδες και με τον ρόλο της κεντρικής εξουσίας; Εννοώ ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και μπορεί να λυθεί όταν οι Περιφέρειες και ο Δήμοι πάρουν τη διοικητική αλλά και οικονομική εξουσία υπό τη δική τους ευθύνη. Δεν συμφωνείτε;

Αδιαμφισβήτητα η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους, οικονομική αυτάρκεια και απόλυτη διαφάνεια, καθώς και τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας στους ΟΤΑ. Μέσω των αλλαγών που προτείναμε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επιχειρούμε να «θεραπεύσουμε» όλες αυτές τις παθογένειες του παρελθόντος, που αποτελούν μέχρι σήμερα «τροχοπέδη», προκειμένου να προσφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους κάθε Δήμου.

Ειδικότερα, αναφορικά με την επιπλέον μοριοδότηση στις προσλήψεις του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ με κριτήριο την εντοπιότητα, είναι ένα ζήτημα που εστιάζει στους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και ευελπιστούμε ότι πλέον θα μπει ένα τέλος στην αέναη αναζήτηση προσωπικού και στο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους.

Η Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να αποτελεί τον πρώτο σύνδεσμο επαφής κάθε πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να εργαστούμε για να καταστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού πιο εύρωστοι, με χρηματοδοτικά εργαλεία και ανθρώπινους πόρους.

– Στη δημόσια συζήτηση έχει τεθεί η αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από 3% σε 5%. Οι πληροφορίες προέρχονται από κυβερνητικές πηγές και έχουν τοποθετηθεί δημόσια βουλευτές της ΝΔ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχάς, αν υπάρχει τέτοιου είδους σκέψη. Μελετάτε ως Υπουργείο Εσωτερικών αυτό το ενδεχόμενο;

Όπως έχει τοποθετηθεί πολλές φορές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και εγώ, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και επομένως, ούτε του ορίου εισόδου στη Βουλή.

– Κύριε Λιβάνιε, έχετε αρθρογραφήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τους λόγους αποχής των πολιτών από τις κάλπες, να θυμίσω ότι στις ευρωεκλογές η αποχή έφτασε στο 60% αν και είχε προβλεφθεί και η επιστολική ψήφος. Μήπως οφείλετε να αλλάξετε το εκλογικό σύστημα; Σας ρωτώ γιατί, δεν είναι δυνατόν ένα ή περισσότερα κόμματα που λαμβάνουν το 40% ενός εκλογικού σώματος, που αντιστοιχεί σε λιγότερους από τους μισούς ψηφοφόρους, να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ζήτημα της αποχής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση χρήζει ειδικής ανάλυσης, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ψηφοφόροι επιλέγουν να απέχουν από τις κάλπες. Γνωρίζετε καλά ότι είναι διαφορετικά τα κριτήρια επιλογής των πολιτών στις εθνικές εκλογές, διαφορετικά στις ευρωεκλογές όπου η ψήφος χαρακτηρίζεται περισσότερο ως «χαλαρή» και τελείως διαφορετικά σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εμείς, ως Υπουργείο Εσωτερικών, στις τελευταίες ευρωεκλογές θεσπίσαμε την επιστολική ψήφο προκειμένου να διευκολύνουμε όλους αυτούς τους πολίτες οι οποίοι αδυνατούσαν να φθάσουν μπροστά στην κάλπη. Το εγχείρημα κατά γενική ομολογία πέτυχε και γι’ αυτό το λόγο σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές του 2027 για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς. Η συγκεκριμένη εξαγγελία, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Πρωθυπουργός, ισχύει στο ακέραιο και ευελπιστούμε σε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, καθώς χρειάζονται 200 βουλευτικές ψήφοι.

Από εκεί και πέρα, η ψήφος είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη. Η αποχή δεν λύνει κανένα ζήτημα.

– Το λεγόμενο «γερμανικό» εκλογικό σύστημα θα μπορούσε να είναι κάποιου είδους διέξοδος;

Παρακολουθώ πάντα τον επιστημονικό διάλογο που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες για τα εκλογικά συστήματα στην Ελλάδα. Κάθε εκλογικό σύστημα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την πολιτική παράδοση κάθε χώρας, αλλά και το διαμορφωμένο πολιτικό σύστημα.

– Μήπως πρέπει να γίνουν κάποιες ευρύτερες κινήσεις που αφορούν συνολικά το σύστημα των κομμάτων, αυτό που γενικά αόριστα ορίζουμε ως «πολιτικό σύστημα»;

Εάν με ρωτάτε για τον ρόλο που διαδραματίζει η σημερινή κυβέρνηση και συνολικότερα η παράταξη της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά τα χρόνια πορευόμαστε και επιδιώκουμε ένα κλίμα συναίνεσης, ζητώντας και από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμμετέχουν σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο που αφορά -μεταξύ άλλων- στη βελτίωση τομέων όπως η Δημόσια Υγεία, η Δημόσια Παιδεία και προφανώς τα Εθνικά θέματα.

Από εκεί και πέρα, το πολιτικό σύστημα διαμορφώνεται από την ίδια την κοινωνία και τις ανάγκες που εκφράζει η ίδια. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι αποτελεί τον σταθερό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και αυτό συμβαίνει γιατί διαχρονικά εκφράζει μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και αντιπολίτευση με προτάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

– Το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου «ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος δεν είναι ο Βασίλης Στίγκας, αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ελέγχεται ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος». Ωστόσο, το κόμμα «Σπαρτιάτες» πληροί τις προϋποθέσεις να λαμβάνουν εκλογική χρηματοδότηση. Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Και δεν έρχεται να προστεθεί στους λόγους που το «πολιτικό σύστημα» είναι αναξιόπιστο;

Η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά δεν δρα εν θερμώ και εξετάζει αναλυτικά όλες τις παραμέτρους. Όπως ασφαλώς θυμάστε το ίδιο έγινε με τη διάταξη, η οποία απαγόρευσε σε διάφορα μορφώματα τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές του 2023.

Εμείς, ακούμε τις προτάσεις που διατυπώνονται και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε θετική νομοθετική τροπολογία. Αρκεί η ρύθμιση να είναι στέρεη και να αντιμετωπίζει με προσοχή όλα τα ζητήματα.

Υπενθυμίζω, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που, το 2019, με διάταξη που ψήφισαν αποσυνέδεσαν σκόπιμα την εκλογική χρηματοδότηση από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, όχι η Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα