Σε λειτουργία η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ-Τα 4 στάδια εκπαίδευσης
Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της στη χώρα μας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην εκπαίδευση στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Ο κύριος στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση νέων πρακτόρων που θα ενταχθούν στις τάξεις της ΕΥΠ, καθώς και η κατάρτιση εργαζομένων σε καίρια υπουργεία και δημόσιους φορείς.
Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες, όταν «Κλειστή» ομάδα από έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με αντίστοιχα στελέχη μυστικών υπηρεσιών, για τη δημιουργία της Ακαδημίας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα προσλάβει τόσο επιχειρησιακά όσο και επιτελικά στελέχη μέσω δυο δημοσίων διαγωνισμών που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ανάλογα τον κλάδο και την ειδικότητα θα ακολουθήσουν και αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης.
Τα τέσσερα στάδια εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση έχει διάρκεια 24 μήνες. Πρόκειται κυρίως για πτυχιούχους υποψηφίους, με μεταπτυχιακά ακόμα και διδακτορικά.
Το 1ο στάδιο θα έχει διάρκεια 8 μήνες και θα αφορά κυρίως στην θεωρητική εκπαίδευση. Εκεί θα διαμορφώνεται ο τρόπος σκέψης ώστε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών, καλλιεργώντας / αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως είναι κριτική και αντιληπτική ικανότητα, η δημιουργικότητα και η ανθεκτικότητα στην πίεση.
Παράλληλα, θα εισάγονται σε θεωρητικές γνώσεις των καθηκόντων όπως να μάθουν πώς να αναζητούν και συλλέγουν πληροφορίες, να τις επεξεργάζονται και να τις αναλύουν, να χειρίζονται πηγές αλλά και την γεωπολιτική κατάσταση διαφόρων χωρών της υφηλίου.
Το 2ο στάδιο θα έχει διάρκεια 2 μήνες. Σε αυτό θα υπάρχουν προσομοιωμένα σενάρια σε ασφαλές περιβάλλον (εικονική πόλη μέσα εκεί θα ξεδιπλώνονται σενάρια επιχειρήσεων των Ελλήνων πρακτόρων βασισμένα σε υποθέσεις της χώρας αλλά και του εξωτερικού, θάλαμος εικονικής πραγματικότητας όπου με την χρήση τεχνολογίας οι Έλληνες πράκτορες θα μεταφέρονται σε προσομοιωμένα σενάρια δράσης και εκπαιδευτικές εφαρμογές και το λεγόμενο Gamification που θα εξασκούν την λήψη αποφάσεων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Στο 3ο στάδιο η εκπαίδευση θα είναι 12 μήνες και κυρίως πρόκειται για πρακτική άσκηση – ενσωμάτωση στην υπηρεσία. έμπειροι πράκτορες – μέντορες θα αναλάβουν την επίβλεψη νέων οι οποίοι αρχικά θα αναλάβουν απλές και χαμηλής επικινδυνότητας αποστολές.
Το 4ο στάδιο που είναι και το τελευταίο θα περιλαμβάνει θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, όπου εάν επιτύχουν σε αυτές θα μονιμοποιηθούν και θα μπορούν να αναλάβουν σύνθετες και πολύπλοκες αποστολές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Κρίσιμο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι το κομμάτι της αντικατασκοπείας. Γι’ αυτό μέσω της Ακαδημίας θα υπάρχει συγκεκριμένη εκπαίδευση για τους εργαζόμενους σε κρίσιμα υπουργεία και φορείς.