Παρασκήνιο: Οι επιπτώσεις της διαγραφής Σαμαρά- Τι σημαίνει η “σφήνα” Λατινοπούλου-Τα σενάρια εκλογών

Παρασκήνιο: Οι επιπτώσεις της διαγραφής Σαμαρά- Τι σημαίνει η “σφήνα” Λατινοπούλου-Τα σενάρια εκλογών

Μετά τις πληροφορίες για την οξύτητα των τοποθετήσεων Σαμαρά στη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε σύσκεψη στο Μαξίμου κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Χρήστος Ζωγράφος και η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη.

Όλοι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες επεσήμαναν πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς να δοθεί κάποια λύση, χωρίς να εκτονωθεί κάπως η ένταση που σωρευόταν.

  • Ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει την απόφασή του και ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ετοιμάσει δύο εκδοχές ανακοίνωσης. Αποχώρησε το μεσημέρι με ειλημμένη την απόφαση να διαγράψει τον κ. Σαμαρά. Λίγο μετά τις 16:00, έδωσε εντολή να πατηθεί το «κόκκινο κουμπί». Και οι αναφορές που επελέγησαν ήταν ιδιαιτέρως σκληρές.

«Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%», ανέφερε στη δήλωση του ο κ. Μαρινάκης.

Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Η κυβερνήση αποδίδει προσωπικά κίνητρα στον Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο κινείται η διαδικασία της διαγραφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής του.

  • Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ (η οποία δεν μπορεί να είναι αρνητική και άρα κατά της διαγραφής στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.

Πηγές της κυβέρνησης τόνισαν πως τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη βάση του κόμματος είναι να μην υπάρχει άλλη ανοχή για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά«Μην τον ανέχεστε άλλο», αναφέρουν πως τους διεμήνυσαν οι περισσότεροι και έτσι αναμένεται να προχωρήσει η οριστική ρήξη. 

Ένα από τα μείζονα ζητήματα είναι τι θα πράξουν στο εξής οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά. Επί του πρακτέου, χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά η ΝΔ διαθέτει 155 βουλευτές, αν και ο Λευτέρης Αυγενάκης που είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. (όχι από το κόμμα) στηρίζει τα κυβερνητικά νομοθετήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί επίσης και με άλλους βουλευτές του κόμματος, ενώ στον πιο στενό του κύκλο περιλαμβάνονται λιγότεροι από δέκα βουλευτές.

Ένα ακόμη ζήτημα ήταν η πρόταση Σαμαρά να προτάξει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή. Ένα πρόσωπο που «μιλά» στο δεξιόστροφο ακροατήριο, αλλά διόλου δεν συγκινεί τους κεντρώους ψηφοφόρους που είχαν βρει στέγη στη ΝΔ. «Η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης στην ανακοίνωση του.

Από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι ούτως ή άλλως δεν είχε υπάρξει καμία προσυνεννόηση, ούτε έμπαιναν στην ουσία των διατυπώσεων Σαμαρά. Ούτε, βεβαίως, σχολίαζαν τη διαγραφή του εκ των υστέρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε τις προθέσεις Σαμαρά να τον προτείνει για Πρόεδρο. Δεν υπήρχε όμως προσυνεννόηση για την πρόταση και πολύ περισσότερο συμφωνία.

Η ανακοίνωση Σαμαρά

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τη διαγραφή του, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την πρώτη δήλωση, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά:

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος.

Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια;

Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Σαμαρά

Στην συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».

Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».

  • Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζητά την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στέκεται δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».

Όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να “στείλει σπίτι τους” όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ειρήνης” με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».

  • Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς συνδύασε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».

Αναφέρθηκε επίσης στη «woke ατζέντα», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους λόγους που πλήττουν την κοινωνία. «Η woke ατζέντα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».

Η πραγματική αιτία της διαγραφής Σαμαρά – Τι σηματοδοτεί

32 χρόνια μετά και αφού επέστρεψε στη ΝΔ λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2004, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος το 2009 και πρωθυπουργός το 2012, ο κ. Σαμαράς βλέπει ουσιαστικά για δεύτερη φορά την έξοδο από το κόμμα, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον διαγράψει από βουλευτή της ΝΔ. Μια απόφαση πρωτοφανής-και υπό αυτή την έννοια σημείο καμπής- για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από το 2016 που ανήλθε στην κομματική εξουσία επέλεξε τη γραμμή της «ειρηνικής συμβίωσης» με τους «πρώην», ακόμα και αν είχαν αισθητές διαφορές.

Η συνέντευξη στο Βήμα δεν ήταν η αιτία της διαγραφής. Αιτία ήταν η ανοιχτή του ρήξη με τον κ. Μητσοτάκη, οι αλλεπάλληλες αιχμηρές του τοποθετήσεις. Ο ίδιος τις έβλεπε ως δικαίωμα του στην άποψη του, το Μαξίμου τις εκλάμβανε όλο και περισσότερο ως προκλήσεις που δεν μπορούσαν να μένουν αναπάντητες.

Το τελευταίο του κρεσέντο από την Κύπρο περί επαπειλούμενης «διχοτόμησης» στο Αιγαίο απαντήθηκε με… light τρόπο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι και επί ημερών Σαμαρά γίνονταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Οι αναφορές στο Βήμα, όμως, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία σηματοδοτεί μία κρίσιμη απόφαση που αντανακλά την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει την ηγετική του εικόνα και να αποσαφηνίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εκλαμβάνει τις κινήσεις Σαμαρά ως υπονομευτικές στέλνοντας το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές που αποκλίνουν από τη γραμμή της ηγεσίας. Ωστόσο η διαγραφή ενός πρώην πρωθυπουργού ενέχει κινδύνους αν και το γεγονός ότι ο Σαμαράς δεν φαίνεται να έχει άμεσο σχέδιο ίδρυσης νέου κόμματος περιορίζει τη δυναμική αυτής της απειλής.

Η αναφορά στο 18% που συγκέντρωσε η ΝΔ υπό τον Σαμαρά το 2012 υπογραμμίζει την αντίθεση ανάμεσα στη σημερινή επιτυχημένη εκλογική στρατηγική και τις χαμηλές επιδόσεις του παρελθόντος, επιχειρώντας να μειώσει την πολιτική του βαρύτητα

Η στάση των «σαμαρικών» βουλευτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η αρχική εκτίμηση ότι κανείς δεν θα ακολουθήσει τον Σαμαρά, πέραν ίσως από περιορισμένες ρητορικές διαφοροποιήσεις, δείχνει πως η κίνηση Μητσοτάκη βασίζεται στην εκτίμηση ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν θα διαταραχθεί σοβαρά.

Η πρόταση Σαμαρά να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας εκλαμβάνεται ως ακόμη μια προσπάθεια ενίσχυσης του δεξιού ακροατηρίου. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως ούτε ο ίδιος ο Καραμανλής είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, αποδυναμώνοντας την πολιτική αποτελεσματικότητα της πρότασης.

Η απόφαση διαγραφής του Σαμαρά είναι στρατηγικά επικίνδυνη αν και οι όποιες πολιτικές συνέπειες θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της κομματικής βάσης και την ικανότητα του Σαμαρά να την επηρεάσει.

Η… σφήνα Λατινοπούλου

Παράλληλα δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι στο παρασκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς, δέχεται πιέσεις από «γαλάζια» στελέχη για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, το οποίο θα απευθύνεται στη λαϊκή και συντηρητική δεξιά. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τη στήριξη από απογοητευμένα στελέχη της ΝΔ, αλλά και τη συνεργασία με νέες δυνάμεις, όπως αυτή της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Η Λατινοπούλου, γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της και την προσέγγιση της στον συντηρητικό χώρο, φαίνεται να παίζει κομβικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις του Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους είχαν καθημερινή επικοινωνία, ενώ η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ φέρεται να ενίσχυσε τη δυναμική μιας τέτοιας συμμαχίας, με κοινή γραμμή κατά της «woke ατζέντας» και των «υπερβολών της πολιτικής ορθότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο τη σχεδόν συντονισμένη η αντίδραση της Αφροδίτης Λατινοπούλου που αμέσως μετά την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στη διαγραφή του έκανε λόγο για μια «μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της».

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Κ. Πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να διαγράψετε έναν πρώην Πρωθυπουργό που κράτησε την Ελλάδα όρθια το 2012-2015. Έναν ηγέτη που η βάση της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος.

Δυστυχώς η σχέση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πατριωτικές-εθνικές και anti-woke θέσεις, επισήμως τελείωσε.

Παρελθόν αποτελεί ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με προσωπική απόφαση όνειδος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφορμή στάθηκε η αντίθεσή του στη μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση του με την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, κατά την υποβολή της παραίτησης του. Μήπως ενόχλησε ότι Α. Σαμαράς ζήτησε το προφανές, τη παραίτηση του Υπ. Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη;

Ή μήπως ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη η πρόταση του Α. Σαμαρά να έχουμε έναν δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως τον Κώστα Καραμανλή; Θυμίζουμε άλλωστε την αριστερή επιλογή της κας Σακελλαροπούλου που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για ΠτΔ έναντι του εν ενεργεία Προκόπη Παυλόπουλου.

Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της. Από ένα κόμμα διάφανο, δημοκρατικό και ανεκτικό στο διάλογο, κατέληξε σε ένα αυταρχικό κόμμα – one man show – του Κ. Μητσοτάκη με δυσανεξία στο διάλογο και πάνω απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία».

Σενάριο πρόωρων εκλογών

Με το βασικό ερώτημα αν το πολιτικό κλίμα είναι αρκετά ώριμο ώστε η ΝΔ να διασφαλίσει μια νέα ισχυρή εντολή, μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον εντάσσεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός ως θιασώτης της θεσμικότητας τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας ζυγίζοντας παράλληλα τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες, προκειμένου να επιλέξει τη βέλτιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα εξεταστεί υπό το πρίσμα της δυνατότητας διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας και ενίσχυσης της ΝΔ

Η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη -σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- είναι να διατηρήσει τον έλεγχο σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο ρευστό, τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο πολιτικό σκηνικό συνολικά και η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και αφορμή για πρόωρες εκλογές, εάν ο Μητσοτάκης θελήσει να συνδέσει την ανανέωση της εντολής με τη σταθερότητα

Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσουν ενδεχόμενες εσωκομματικές αναταράξεις μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, που εντείνουν την αβεβαιότητα ενώ οι εκλογές με λίστα δίνουν στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να ελέγξει καλύτερα τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξασφαλίζοντας την πίστη των βουλευτών του.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει ενώ το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει οργανωθεί. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, αλλά όχι αρκετά για να απειλήσει την κυριαρχία της ΝΔ. Η δεξιά πλευρά, αν και ρευστή, δεν έχει διαμορφώσει ουσιαστική αντιπρόταση.

Τέλος μια τέτοια κίνηση ενέχει και κινδύνους όπως: α) η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη πολιτικής ανασφάλειας, κάτι που θα μπορούσε να απογοητεύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους, β) η εσωτερική αστάθεια της ΝΔ να ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση εναλλακτικών σχηματισμών, ειδικά στα δεξιά, γ) το ασταθές διεθνές οικονομικό κλίμα μπορεί να κοστίσει πολιτικά.

Σχετικά Άρθρα