Ρεύμα: Μόνιμος μηχανισμός για τη συγκράτηση των τιμών- Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Υπο τη σκιά ραγδαίων ανατιμήσεων στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και κατ’ επέκταση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης θα έχει συνάντηση με αρμόδια αντιπροσωπεία της Ε.Ε. με αίτημα, όπως υποβλήθηκε από κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για μηχανισμό να «σβήνουν», κατά περίπτωση, οι υπέρμετρες αυξήσεις.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ΥΠΕΝ βεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή του εν λόγω μηχανισμού ο οποίος θα επιβάλει πλαφόν στα έσοδα των μονάδων παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά ανά τεχνολογία.
Την προοπτική νέας παρέμβασης προδιέγραψαν χθες με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Με δεδομένες τις πάγιες στρεβλώσεις της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω της απουσίας πολλών διασυνδέσεων και τις αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας που «τραβάει» ρεύμα, φαίνεται ότι προκύπτει η ανάγκη για ένα σχήμα με πιο «μόνιμα» χαρακτηριστικά που θα ενεργοποιείται όταν παρίσταται ανάγκη. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στις ΑΠΕ, με στόχο σε μερικά χρόνια να αποτελούν πρακτικά το σύνολο το μείγματος. Μέχρι τότε, όμως, απαιτείται μια «γέφυρα».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας επιδοτήσεις. Επιπλέον, προανήγγειλε επίσης παρέμβαση για τη διασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας στην τιμή ρεύματος για τους ευάλωτους καταναλωτές. Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου αντίστοιχου με αυτό που εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση για τα αγροτικά τιμολόγια και για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Στο τραπέζι είναι το μοντέλο που επιστρατεύτηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, το σχήμα επιδοτήσεων αφορούσε και τις επιχειρήσεις, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο έμειναν εκτός ομπρέλας, λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης για απευθείας ενισχύσεις (state aid rules). Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι και πάλι παρίσταται δυσκολία για τις επιχειρήσεις, όμως θα γίνει συζήτηση με στελέχη της Κομισιόν, έτσι ώστε να ενταχθούν και αυτές στο πλαίσιο.