Δένδιας-Βουλή: Γιατί επέτρεψε live την ομιλία-Το νέο αμυντικό δόγμα, οι αλλαγές, οι επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

 Δένδιας-Βουλή: Γιατί επέτρεψε live την ομιλία-Το νέο αμυντικό δόγμα, οι αλλαγές, οι επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών έκανε λόγο για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ωστόσο ο Νίκος Δένδιας την τελευταία στιγμή άναψε το πράσινο φως στο Κανάλι της Βουλής για να μεταδώσει ζωντανά τη ομιλία του για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προφανώς  η στάση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα σε σχέση και με τα εσωκομματικά δρώμενα στη ΝΔ, καθώς κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος και πλέον επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του απέναντι στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική των “ήρεμων νερών” σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά θέματα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας το νέο -εκσυγχρονισμένο “αμυντικό δόγμα” της χώρας.

Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται να προχωρήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας μεταξύ άλλων “Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ. Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό θα πρέπει να έχει τελειώνει μέσα στο 2025” και επισημαίνοντας ότι δε μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα “Κάθε πόλη και στάδιο”.

“Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς, ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός τόνισε ο τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε “Πρέπει να αλλάξουμε το career path, το δρομολόγιο καριέρας, και τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, αλλιώς δεν θα έχουμε στελέχη τα επόμενα 10 χρόνια όλα αυτά”.

Μάλιστα σε κλίμα συναίνεσης υπογράμμισε “όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μαζί. Δεν είναι θέματα πολιτικής διαχείρισης ή κομματικής προπαγάνδας είναι θέματα εθνικά και πρέπει να δημιουργούνται ευρύτερες συναινέσεις” και αναφερόμενος στα εξοπλιστικά μετέθεσε την αναλυτική ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση, αναφέρθηκε ωστόσο στα drone και αντι-drone συστήματα, δηλαδή για τον “αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό θόλο”.

“Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές” δήλωσε και σημείωσε ότι η οροφή των αεροσκαφών μας θα είναι τα 200, F16 Viper, Rafale και F35 4ης 5ης γενιάς. “Όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες. Πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες προφυλαγμένες. Να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος. Η εν δυνάμει απειλή έχει ήδη δύο δορυφόρους” κατέληξε

  • Με επιφυλάξεις αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το νέο σχεδιασμό των Ε.Δ. καθώς τόνισαν ότι δεν γίνεται αναφορά στο προσωπικό, στη θητεία, στην αμυντική βιομηχανία και στο ενίαιο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο, ενώ παράλληλα διερωτήθηκαν αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τον νέο σχεδιασμό.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Ο Γιάννης Ανδριανός από τη ΝΔ τόνισε ότι “αναδεικνύεται η βούληση η αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα της κυβέρνηση για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αποτρεπτικής ισχύος των Ε.Δ. στη νέα διεθνή συνθήκη” και ο Ευάγγελος Αποστολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε “Απαιτείται προσεκτική εξέταση και στρατηγικός σχεδιασμός υπό το φως των διεθνών εξελίξεων” και ότι “Η απομείωση προσωπικού πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία”.

“Για ποιο λόγο γίνεται η νέα επιχειρησιακή σχεδίαση;” αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε “Τι έχει αλλάξει; Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος;”, ενώ τόνισε “Με πατριωτική ευθύνη στηρίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας χωρίς εκπτώσεις”.

Ο Νικόλας Παπαναστάσης από το ΚΚΕ χαρακτήρισε “παράδοξο να γίνεται ενημέρωση χωρίς αναφορά στη διεθνή κατάσταση” και αφού ανέφερε “η χώρα μας έχει γίνει αμερικανικό ορμητήριο” επισήμανε “Η μόνη αποστολή των Ε.Δ. θα έπρεπε να είναι η προασπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας”.

“Να ξαναδούμε την αύξηση θητείας, ιδίως για την επάνδρωση του Στρατού Ξηράς” σημείωσε ο Στέλιος Φωτόπουλος από Ελληνική Λύση και η  Σία Αναγνωστοπούλου από Νέα Αριστερά σημείωσε ότι στη νέα δομή “δεν γίνεται καμία αναφορά για την αποψίλωση των Ε.Δ. κα υπογράμμισε “πάρα πολλά τα λεφτά για το “σιδερένιο θόλο” τα 20-28 δισ. ευρώ στη 12ετία και πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση με Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών”.

“Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο και την αμυντική βιομηχανία” ανέφερε ο Γιώργος Ρούντας από τη Νίκη και πρόσθεσε “να αντιμετωπίσουμε πρώτα το δημογραφικό για να έχουμε ισχυρές Ε.Δ.”

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας από Πλεύση Ελευθερίας ανέφερε “Λέμε ναι στη ενίσχυση της μαχητικότητας των Ε.Δ. και χρειάζεται αναδιάρθρωση της στρατιωτικής θητείας”, ενώ για τον “σιδερένιο θόλο” επισήμανε “ως αρχή το βλέπουμε θετικά και κατανοητή η χρησιμότητα του, ωστόσο είμαστε αρνητικοί σε συνεργασία αμυντικών συστημάτων με το Ισραήλ

Τέλος ο Αλέξανδρος Ζερβέας από τους Σπαρτιάτες χαρακτήρισε αναγκαίο το σχέδιο για τη νέα δομή των Ε.Δ. σημείωσε ωστόσο “Κύριο όμως θέμα η λειψανδρια. Να δουμε την εθελοντική στράτευση των γυναικών, να αυξήσουμε τη θητεία και καθολική στράτευση στα 18. Προτιμότερο να χαθούν ψήφοι, παρά η πατρίδα”.

Σχετικά Άρθρα