Το σχέδιο Τραμπ-Μάσκ για το αμερικανικό δημόσιο ανοίγει την… “όρεξη” σε τρομοκρατικές ομάδες

 Το σχέδιο Τραμπ-Μάσκ για το αμερικανικό δημόσιο ανοίγει την… “όρεξη” σε τρομοκρατικές ομάδες

Καθώς ο Τραμπ με το έτερο του ήμισυ τον Μασκ έχουν δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους στο πλαίσιο μιας «επιτροπής κυβερνητικής αποτελεσματικότητας», αυτό προκάλεσε συζητήσεις για το αν θα διαταραχτεί το σύστημα ασφαλείας που διασφαλίζουν οργανισμοί με ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική έξοδο πρακτόρων από το FBI, το DHS ή ακόμη και τη CIA – όλες μεταξύ των σημαντικότερων υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας του έθνους που παρακολουθούν τρομοκράτες και κακόβουλους παράγοντες που έχουν πρόθεση να επιτεθούν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βρετανικού Guardian η νίκη του Τραμπ κινητοποίησε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, που βλέπουν, κάποιες από αυτές, μια ευκαιρία να επανέλθουν δριμύτερες στο προσκήνιο, προωθώντας την τρομοκρατική τους ατζέντα.

Ο Λούκας Bέμπερ, ερευνητής και ανώτερος αναλυτής πληροφοριών για απειλές στο Tech Against Terrorism, δήλωσε ότι παρακολουθούσε τις διαδικτυακές συζητήσεις του Ισλαμικού Κράτους μετά τη νίκη του Τραμπ για να συλλέξει τις αντιδράσεις τους.

Όπως είπε σύμφωνα με τον Guardian, η τρομοκρατική ομάδα «επεξεργαζόταν ενεργά τη ρητορική και τη στρατηγική της για να κεφαλαιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τις τάσεις», στις οποίες περιλαμβάνονται οι παγκόσμιες αντιδράσεις στις εκλογές Τραμπ εναντίον Κάμαλα Χάρις.

«Μετά τις εκλογές, ορισμένες συζητήσεις υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους στάθμισαν τα υπέρ και τα κατά μιας προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής της διοίκησης Τραμπ», δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας ότι «ένα τμήμα των οπαδών να πιστεύει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία θα ενίσχυε τη Ρωσία και η μεγαλύτερη υποστήριξη προς το Ισραήλ θα ήταν χειρότερη για την Παλαιστίνη».

  • Ενώ ο τόνος της συζήτησης για τον Τραμπ αναγνώρισε ότι ήταν «χειρότερος» για το Ισλαμικό Κράτος από μια υποθετική κυβέρνηση Χάρις, πολλοί χρήστες διαφώνησαν με αυτή την υπόθεση.

«Δεν πρόκειται να έχει τόσο μεγάλη επίδραση πάνω μας κατά τη γνώμη μου», ανέφερε ένας χρήστης, πριν τονίσει ότι ο νέος πρόεδρος θα συμμαχήσει με τον άλλον ορκισμένο εχθρό τους, τη Ρωσία αλλά σημείωσε ότι «όταν [το Ισλαμικό Κράτος] επιστρέψει, ούτε ο Τραμπ ούτε ο φίλος του Πούτιν θα μπορέσει να κάνει κάτι για αυτό».

Βέβαια είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζει σε ποια βαθμίδα της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ήταν οι χρήστες που τους υπέκλεψαν τις συνομιλίες.

Το Ισλαμικό Κράτος πάντα πιστεύει ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είχε αποδυναμώσει τη χώρα του και πρόσφερε στην ομάδα πιο εύκολους στόχους μέσα στη Ρωσία, όπως έγινε τον Μάρτιο.

Αντίθετα, εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν έναν ακόμη σύμμαχο, όπως έκαναν στο Αφγανιστάν και στην πτώση της Καμπούλ το 2021, το Ισλαμικό Κράτος βλέπει το φλερτ με τη Ρωσία ως μεγαλύτερη ένδειξη της αμερικανικής παρακμής.

Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αντέδρασε στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές λέγοντας ότι ελπίζει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί ανέβασε δήλωση στο Χ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ στη Ντόχα το 2020.

Όπως είπε ότι η συμφωνία οδήγησε στον τερματισμό της εικοσαετούς κατοχής του Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν από τον Τραμπ να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.

  • Οι δυτικές χώρες έχουν διατηρήσει αυστηρές κυρώσεις στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει σημαντικά τα δικαιώματα των γυναικών. Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία έχουν προχωρήσει σε εμβάθυνση των δεσμών με τους Ταλιμπάν που βρίσκονται πίσω από σειρά τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να προσεγγίσει τους Ταλιμπάν για να αντιμετωπίσει τις δύο χώρες.

Πάντως το Ισλαμικό Κράτος έχει κακό παρελθόν με τον Τραμπ, που με περηφάνια το 2019 ανακοίνωσε τη δολοφονία του διαβόητου ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, και διέταξε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα προπύργια του στο Ιράκ και τη Συρία.

Ορισμένοι βέβαια εγχώριοι τρομοκράτες πιστεύουν ότι η περίοδος του Τραμπ στην προεδρία είναι μια ακόμη ευκαιρία να στρατολογήσουν και να αναπτυχθούν τα ακροδεξιά τους κινήματα, χωρίς να περιορίζονται από μια πιο φιλελεύθερη και εχθρική διοίκηση.

Σχετικά Άρθρα