Ουκρανικό: Η Ρωσία ανοικτή σε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου αν τις ξεκινήσει ο Τραμπ

Ουκρανικό: Η Ρωσία ανοικτή σε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου αν τις ξεκινήσει ο Τραμπ

Η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εφόσον αυτές ξεκινήσουν από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τυχόν συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στις πραγματικότητες των ρωσικών προωθήσεων, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Μόσχας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο Τραμπ έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την κλίμακα της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο και έχει υποσχεθεί να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγεί το πώς. Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τον βαθμό της μελλοντικής δέσμευσης των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διευθετήσει την ουκρανική κρίση μέσα σε μία νύχτα. ΟΚ, ας είμαστε ρεαλιστές, βέβαια καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ”, δήλωσε ο Γκενάντι Γκαμπλόφ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. «Αλλά αν αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί κάτι ότι θα ξεκινήσει την πολιτική διαδικασία, είναι καλοδεχούμενο».

Πρόσθεσε πως τυχόν διαπραγματεύσεις αυτού του είδους θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό που αποκάλεσε «πραγματικότητες επί του εδάφους», λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι σε θέση άμυνας στον πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει, κατ΄επανάληψη, πως η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί μέχρις ότου όλες οι ρωσικές δυνάμεις εκδιωχθούν και όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, επιστραφούν. Το «σχέδιο νίκης» το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε τον περασμένο μήνα διατηρεί αυτόν τον όρο, καθώς και μια πρόσκληση προς την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που καταγγέλλει επί μακρόν η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα πως παραχωρήσεις στη Ρωσία θα ήταν «απαράδεκτες για την Ουκρανία και αυτοκτονικές για όλη την Ευρώπη».

Ο Γκαμπλόφ δήλωσε πως η εκλογή του Τραμπ είναι μια νέα δυνατότητα για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων δεν είναι πιθανή.

«Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές μετατοπίσεις, (η Ουάσινγκτον) επιδιώκει σταθερά να περιορίσει τη Μόσχα… η αλλαγή διοίκησης δεν κάνει και πολλά να το αλλάξει αυτό», είπε.

«Η μοναδική αλλαγή που μπορεί να είναι πιθανή είναι ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας, κάτι που έλειπε στη διάρκεια των τελευταίων αρκετών χρόνων», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα