Παρασκήνιο: “Καρφιά” Χουρδάκη στην Κωνσταντοπούλου- Πώς ναυάγησε η κοινή τροπολογία για τους εποχικούς πυροσβέστες
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το παρασκήνιο της ματαίωσης κοινής τροπολογίας για τους εποχικούς πυροσβέστες, από κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης μιλώντας χθες το βράδυ στην Ολομέλεια.
“Θα μιλήσω για κάτι που μπορεί να μοιάζει εκτός θέματος, είναι όμως απόλυτα σχετικό με την πολιτική διαδικασία συνολικά” ανέφερε στην ομιλία του στη Ολομέλεια επί το νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό και συνέχισε “Χθες (σ.σ. προχθες) το βράδυ, ενημερώθηκα και προσκλήθηκα να υπογράψω τροπολογία σχετικά με την παράταση της αντιπυρικής περιόδου, για να καταστεί, πρακτικά, δυνατή η παράταση των συμβάσεων των εποχικών πυροσβεστών και σημειώνω ότι σήμερα 12 Νοεμβρίου είναι η μέρα αναγνώρισης των πεσόντων, στο καθήκον, πυροσβεστών. Συμφώνησα προφορικά, να συμπράξω σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου, με τη σύμπνοια της αντιπολίτευσης να λυθεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα και να πιεστεί η κυβέρνηση”.
“Το πρωί μάλιστα, είπε, ο προεδρεύων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς δήλωσε “αυτή τη στιγμή έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και τη συνυπογράφουν και ανεξάρτητοι βουλευτές, θα κατατεθεί μετά το πέρας των ομιλιών των εισηγητών. Θέλω να καλέσω, έστω και την τελευταία στιγμή, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συνηγορήσουν κλπ κλπ”.
“Και όμως, μετά τη συμφωνία μου, -αποκάλυψε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος σημειωτέον από την Πλεύση Ελευθερίας- ενημερώθηκα ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα συνυπέγραφε την τροπολογία αν την υπέγραφα εγώ και σε αυτόν τον εκβιασμό, για τον αποκλεισμό μου, συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται τελικά μάλλον να βρέθηκε προ εκπλήξεων”.
Έτσι “Η Πλεύση Ελευθερίας το κατέθεσε μόνη της. Το ίδιο κείμενο αργότερα κατατέθηκε ξεχωριστά και από τον ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε ο κ. Χουρδάκης και πρόσθεσε “Ρωτώ δημοσίως, τόσο μικροί είστε ένθεν κακείθεν; Αυτή είναι η αντιπολίτευση και η δυσκολία που δημιουργούμε σε μια κακή κυβέρνηση; Με μικροψυχία; Λυπάμαι πάρα πολύ, βλέποντας ένα παλαιοκομματικό τρόπο, πολύ κακής ποιότητας, ενώ εμένα με ενδιαφέρει κάτι πολύ διαφορετικό και όχι να μπαίνουν τα προσωπικά πάνω από τα κοινά. Με ενδιαφέρει η σύνδεση απόψεων και όχι ο αποκλεισμός. Η επίλυση προβλημάτων και όχι η κατ΄επίφαση συμπόνοια και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη σε όσους έχουν πρόβλημα”.
“Καταλήγω και μετά από αυτή τη συμπεριφορά σε αυτό που ακούω από πάρα πολύ κόσμο ότι οι κομματικές οντότητες του σήμερα, δεν μπορούν να κάνουν συνθέσεις πολιτικής ώστε να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση και να δημιουργηθεί μια παραγωγική κυβέρνηση. Αντίθετα, αναλώνονται σε νοοτροπίες παλαιού τύπου” τόνισε εντάσσοντας στις “νοοτροπίες παλαιού τύπου” και τις αναφορές στον Γιάννη Μπουτάρη.
“Όταν έκανε αναφορά ο κ. Βελόπουλος στον Μπουτάρη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είναι ντροπή την ώρα της κηδείας ενός ανθρώπου, στη Βουλή να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινης αξιοπρέπειας και συμπεριφοράς αυτό το απαγορεύουν”. Και όμως τέσσερις ώρες αργότερα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε αντίστοιχη αναφορά στον κ. Ανδρουλάκη, αστειευόμενος ή ειρωνευόμενος ότι έφυγε νωρίτερα από την κηδεία, είπε ο κ. Χουρδάκης και κατέληξε λέγοντας “τέτοιες αναφορές είναι εγγύτερα στη γελοιότητα και σίγουρα δεν είναι πρακτικές που θέλουμε στη Βουλή και γι΄αυτό η κοινωνία έχει ξεπεράσει και τον παλαιοκομματισμό και αυτές τις νοοτροπίες”.