Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ο τελευταίος των μεγάλων-Το ξεκίνημα, ο γάμος με τη Μαριάννα, η απόπειρα δολοφονίας

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ο τελευταίος των μεγάλων-Το ξεκίνημα, ο γάμος με τη Μαριάννα, η απόπειρα δολοφονίας

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας και του επιχερείν, ο τελευταίος των μεγάλων, έφυγε σήμερα (Τρίτη 12/11) από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Η οικογένειά του σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024».

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Ήταν το πέμπτο από τα οχτώ παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.

Το 1955 είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό, όπως ο αδελφός του, Νίκος.

Όταν, τον Απρίλιο του 1967, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία, ο έντιμος δημοκρατικός, με βενιζελικές καταβολές, αξιωματικός του Ναυτικού Βαρδής Βαρδινογιάννης ύψωσε το ανάστημά του. Αντιστάθηκε στο παράνομο και καταπιεστικό καθεστώς τους, με συνέπεια να φυλακιστεί και κατόπιν να εκτοπιστεί από τους δικτάτορες στην Αμοργό.

Στη συνέχεια ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

  • Τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη τη γνώρισε όταν αυτή ήταν ακόμα μαθήτρια σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά.

Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα ο αυθόρμητος ρομαντικός παλμός της καρδιάς είχε πλέον φωλιάσει συνειδητά στο μυαλό. Κατάλαβε, αδιαμεσολάβητα, ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

  • Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, αλλά με την από κοινού αίσθηση ότι ήταν κοντά, παρότι φορές απείχαν έως και 5.500 χιλιόμετρα.

  • Ήταν πλασμένοι ό ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί επιχείρησε να διδαχτεί Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί.

Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη.

Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα

Τα θεμέλια της αυτοκρατορίας της οικογένειας έβαλε ο Νίκος Βαρδινογιάννης, ο οποίος ίδρυσε στο τέλος της δεκαετίας του ‘60 το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη. Μερικά χρόνια αργότερα, έβαλε τα πρώτα «λιθαράκια» του διυλιστηρίου της Motor Oil.

Το 1973, ο Νίκος Βαρδινογιάννης πεθαίνει αιφνιδίως, με τη διοίκηση της δυναστείας του να περνάει στα χέρια του αδελφού του, Βαρδή.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κατάφερε μέσα σε μερικά χρόνια να αλλάξει εντελώς το προφίλ του ομίλου. Ναυπήγησε πλοία, έκλεισε μεγάλες συμφωνίες κατευθείαν με το εξωτερικό και εμπλούτισε σημαντικά τη δράση του, επεκτεινόμενη στον εφοπλιστικό, τραπεζικό και ξενοδοχειακό χώρο.

Από το 1972 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διηύθυνε έναν από τους ισχυρότερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι σημαντικότερες εξ αυτών Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies, Odeon, κ.ά. Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς.

Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο το 2001.

Το 1989 δραστηριοποιήθηκε στα ΜΜΕ ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega (τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019) και Star, είχε επενδύσει επίσης στον ALPHA Tv και στην εφημερίδα Μεσημβρινή ενώ κατείχε και μικρά ή μεγαλύτερα μερίδια ραδιοφωνικών σταθμών.

  • Το 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ανέλαβε στη θέση του προέδρου.

Ο «Καπετάνιος» ή «Ρίνγκο», όπως ήταν γνωστός ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, παρέμεινε στο τιμόνι της ΠΑΕ για σχεδόν 21 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη είδε τον Παναθηναϊκό να κατακτά έξι Πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ, ενώ δύο φορές έφτασε μια «ανάσα» από την κορυφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ.

  • Στις 9:20 το πρωί της 20ης Νοεμβρίου του 1990 ο 57χρονος τότε Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Εγραφαν οι εφημερίδες: «Το μεγάλο κτύπημα με το οποίο είχε απειλήσει η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, στις τελευταίες προκηρύξεις της, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με μια καλοστημένη επιχείρηση που στόχο είχε τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Τα μέλη της “17Ν” προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον κ. Βαρδινογιάννη, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο οποίο, για μεγαλύτερη “σιγουριά”, είχαν εγκαταστήσει σύστημα εκτοξευόμενων ρουκετών. Παρά τη φοβερή έκρηξη η θωρακισμένη Μερσεντές του επιχειρηματία άντεξε ενώ οι τρεις ρουκέτες δεν βρήκαν, ευτυχώς, τον στόχο τους.»

Σχετικά Άρθρα