Γάζα: Γιατί έχουν βαλτώσει οι συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου- Ο ρόλος Νετανιάχου
Ο νέος Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σάαρ κατηγορεί τη Χαμάς ότι σαμποτάρει τη συμφωνία, ενώ Γκάλαντ και οι οικογένειες κατηγορούν τον Νετανιάχου. Παλαιστινιακές πηγές που γνωρίζουν τον φάκελο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς εμμένουν στους προηγούμενους όρους τους. Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν νέες επαφές, εκτός από το ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει και πάλι την αναζωογόνηση των προσπαθειών.
Όπως πρόσθεσαν οι πηγές «η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν προσπαθεί να επιτύχει ένα τελικό επίτευγμα, όπως φαίνεται. Υπάρχει αμερικανική πίεση στα μέρη και το πρόσφατο αμερικανικό αίτημα για την αποπομπή του κινήματος από το Κατάρ και η αναστολή της διαμεσολάβησης από το Κατάρ, είναι μέρος αυτών των πιέσεων», πρόσθεσαν οι πηγές.
- Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός απέτυχε στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για προσωρινή διακοπή των μαχών και επέμεινε στον τερματισμό του πολέμου.
Η απόρριψη ήρθε ως απάντηση στην πρόταση των διαμεσολαβητών για προσωρινή εκεχειρία που περιελάμβανε την απελευθέρωση 11-14 κρατουμένων στη Γάζα σε αντάλλαγμα για περίπου 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, καθώς και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ένα μήνα.
Η πρόταση δεν περιελάμβανε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ή τον πλήρη τερματισμό των μαχών, δύο σημεία που αποτέλεσαν τροχοπέδη σε προηγούμενους γύρους αδιέξοδων διαπραγματεύσεων, με τη Χαμάς να επιμένει ότι δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα λιγότερο.
- Η Χαμάς λέει ότι χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα των ισραηλινών δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, λέει ότι δεν είναι διατεθειμένο να το κάνει.
Τα ισραηλινά σχέδια στη Λωρίδα της Γάζας δείχνουν την πρόθεση να εγκαθιδρύσουν στρατιωτική κυριαρχία εκεί, ή μόνιμη παρουσία σε συγκεκριμένες γειτονιές. Η Χαμάς εμμένει στην πρόταση στην οποία συμφώνησε στις 2 Ιουλίου 2024, με βάση το όραμα του Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο τριών φάσεων που παρουσίασε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στις 31 Μαΐου και το οποίο θα οδηγούσε σε παύση του πολέμου. Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση, αφού αρχικά συμφώνησε σε αυτήν, και διατύπωσε πέντε νέα αιτήματα στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στα τέλη Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος να παραμείνουν τα στρατεύματα των Αμυντικών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Μπαρούχ Γιαντίντ, αναλυτής αραβικών υποθέσεων του i24NEWS, έγραψε στα εβραϊκά τη Δευτέρα ότι παρά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γαχία Σινουάρ, το κίνημα εξακολουθεί να εμμένει στο σχέδιο της 2ας Ιουλίου, το οποίο βασίζεται στο σχέδιο Μπάιντεν, το Κατάρ [που έπαιζε το ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις] αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι κοντά, και σίγουρα όχι πιο κοντά από την έναρξη της θητείας του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δηλαδή τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους.
Ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι απορρίπτει τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών, λέγοντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή της διαμεσολάβησης από το Κατάρ ότι «το Ισραήλ ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και (η Χαμάς) αρνήθηκε να προχωρήσει» προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα όταν επιτευχθούν οι στόχοι μας».
Ο ηγέτης της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν απάντησε λέγοντας ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι «είναι η κατοχή που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας με αμερικανική κάλυψη».
- Η ανταλλαγή κατηγοριών ήρθε την ώρα που το Κατάρ ανακοίνωσε την αναστολή της διαμεσολάβησής του στις διαπραγματεύσεις μέχρι τα μέρη να επιδείξουν τη σοβαρότητα που απαιτείται για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόβ Γκάλαντ, ο οποίος αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τον Νετανιάχου την Τρίτη το βράδυ, ενίσχυσε το αφήγημα της Χαμάς, λέγοντας στις οικογένειες των κρατουμένων στη Γάζα ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που σαμποτάρει τη συμφωνία.
- Σύμφωνα με δημοσίευμα του καναλιού 12 ο Γκάλαντ είπε στις οικογένειες ότι μόνο ο Νετανιάχου θα μπορούσε να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία για τους ομήρους και ότι ο ίδιος «προσπάθησε και απέτυχε» να τον επηρεάσει για το θέμα.
«Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, ο αρχηγός του επιτελείου και νομίζω ότι και ο επικεφαλής της Μοσάντ συμφωνούν μαζί μου», είπε ο Γκάλαντ. Εξήγησε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι «οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές» για μια συμφωνία τον Ιούλιο και ότι από τότε ο ίδιος και ο πρωθυπουργός βρίσκονταν σε σύγκρουση για τους όρους της πρότασης. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλεβί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι υπήρχαν λόγοι ασφαλείας ή διπλωματικές δικαιολογίες για τη διατήρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και «μπορώ να σας πω τι δεν υπήρχαν λόγοι ασφαλείας. Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF και εγώ έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ασφαλείας για να παραμείνουμε στον άξονα της Φιλαδέλφειας».
- Πρόσθεσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, το οποίο βασίστηκε σε μαρτυρίες οικογενειών που συμμετείχαν στη συνάντηση, ότι «ο Νετανιάχου είπε ότι (η διατήρησή του) ήταν μια διπλωματική σκέψη- σας λέω ότι δεν υπήρχε καμία διπλωματική σκέψη».
Άλλα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν παρόμοιες αναφορές για τη συνάντηση και τα σχόλια του Γκάλαντ.
Ο άξονας της Φιλαδέλφειας προκάλεσε την αποτυχία των προηγούμενων συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, όταν ο Νετανιάχου επέμενε ότι δεν θα έφευγε από τον άξονα.
Ο Γκάλαντ προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε στη Γάζα. Τα μεγάλα επιτεύγματα έχουν γίνει», είπε προσθέτοντας ότι «φοβάμαι ότι θα μείνουμε εκεί μόνο επειδή υπάρχει η επιθυμία να μείνουμε εκεί», μια πιθανή αναφορά στη δηλωμένη επιμονή του Νετανιάχου στην απόλυτη νίκη επί της Χαμάς και ενδεχομένως στις ακροδεξιές εκκλήσεις για την κατάληψη της Λωρίδας και την ίδρυση ισραηλινών οικισμών.
- Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι η ιδέα ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στη Γάζα για να δημιουργήσει σταθερότητα είναι «μια ακατάλληλη ιδέα για να διακινδυνεύσουμε τη ζωή στρατιωτών».
Όσον αφορά την «επόμενη μέρα» του πολέμου, ο Γκάλαντ ξεκαθάρισε στις οικογένειες των ομήρων πιστεύοντας ότι «η διακυβέρνηση της Γάζας από το Ισραήλ θα είναι κακή» και ότι το Ισραήλ πρέπει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό όργανο που «δεν θα είναι ούτε αυτοί (η Χαμάς) ούτε το Ισραήλ, διαφορετικά θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα».
«Αν αυτό δεν συμβεί, το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα» σημείωσε προσθέτοντας ότι «αν αυτό δεν συμβεί, η επιχείρηση θα συνεχιστεί και θα τεθούν σε κίνδυνο περισσότεροι στρατιώτες».
Οι οικογένειες των κρατουμένων κατηγορούν επίσης τον Νετανιάχου ότι εμποδίζει μια συμφωνία.