Financial Times:Τα σημεία στο ουκρανικό “σχέδιο νίκης” που τράβηξαν το ενδιαφέρον Τραμπ
Το μεγάλο ερώτημα που προέκυψε με την επικράτηση του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ήταν -και παραμένει -τι θα αλλάξει στον Λευκό Οίκο ως προς την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο πόλεμος που διαρκεί ήδη δυόμισι χρόνια και έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή θα μπορούσε να περάσει σε νέα φάση με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς ο ίδιος είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι θα τερματίσει άμεσα τη σύγκρουση μόλις αναλάβει καθήκοντα, εγείροντας σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από τους όρους με τους οποίους θα έμπαινε τέλος στη σύγκρουση.
Και η μεγαλύτερη ανησυχία αφορούσε τους Ευρωπαίους εταίρους και το Κίεβο, που δεν επιθυμούν μια εκεχειρία που θα βγάλει κερδισμένη με νέα εδάφη τη Μόσχα.
Τα δύο σημεία του «σχεδίου νίκης» που τράβηξαν το ενδιαφέρον του Τραμπ
Το σχέδιο περιγράφει πέντε βασικά σημεία – δύο από τα οποία τράβηξαν την προσοχή του Τραμπ, δήλωσαν στους Financial Times άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκπόνησή του.
Μία ιδέα προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν σε όλη την Ευρώπη με ουκρανικές δυνάμεις όταν τελειώσει ο πόλεμος. Η άλλη προσφέρει έναν δυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των κρίσιμων φυσικών πόρων της Ουκρανίας.
Ο Τραμπ «ενδιαφέρθηκε» για αυτά τα δύο σημεία, αναφέρουν οι FT.
Τα σχέδια παρουσιάστηκαν στον εκλεγμένο πρόεδρο όταν ο Zελένσκι τον συνάντησε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όπως αναμετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης βοήθειας στην Ουκρανία πριν από την άφιξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωση «για να συζητήσουν το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επίθεση», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε σήμερα από την πλευρά του τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».
«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
Η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ουάσιγκτον είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσει όταν στον Λευκό Οίκο θα εγκατασταθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ. Τις ανησυχίες τους για το θέμα έχουν εκφράσει τόσο το Κίεβο όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, αν και αυτό έχει διαψευστεί από το Κρεμλίνο.