ΡΕΠΟΡΤΑΖ libre: Τι πραγματικά συνέβη στο Άμστερνταμ;-Δύο έλληνες περιγράφουν τα έκτροπα-Είχαν ή όχι αντισημιτική χροιά; 

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ libre: Τι πραγματικά συνέβη στο Άμστερνταμ;-Δύο έλληνες περιγράφουν τα έκτροπα-Είχαν ή όχι αντισημιτική χροιά; 

Tη διεθνή ειδησεογραφία απασχόλησαν ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα (την Τετάρτη και την Πέμπτη) στο Αμστερνταμ μεταξύ οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβιβ και κατοίκων της ολλανδικής πόλης. Δεν απασχόλησε όμως τόσο το γεγονός καθ’ αυτό, όσο οι ερμηνείες που δόθηκαν από τα δυτικά, κυρίως, ΜΜΕ για το κίνητρο αυτών των επεισοδίων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κυρίαρχο αφήγημα όσοι επιτέθηκαν στους οπαδούς της Μακάμπι (που βρέθηκαν στο Αμστερνταμ για τον αγώνα του Europa League με τον Αγιαξ) κινητοποιούνταν από ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα. “Τους επιτέθηκαν γιατί είναι Εβραίοι” τόνιζαν ακόμα και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης.

  • Ομως εν συνεχεία τα social media κατακλύστηκαν από video που εικόνιζαν οπαδούς της Μακάμπι να κατεβάζουν παλαιστινιακές σημαίες από σπίτια στο Αμστερνταμ (όπου, βέβαια, ζουν πολλοί Αραβες μετανάστες) και να φωνάζουν συνθήματα για τα νεκρά παιδιά στη Γάζα.

Τελικά ποια είναι η πραγματικότητα; To Libre, αναζητώντας την αλήθεια, απευνθήθηκε σε δύο Ελληνες που εργάζονται και ζουν μόνιμα στην (πολυεθνική, έτσι και αλλιώς) πόλη του Αμστερνταμ. Φαίνεται ότι το αφήγημα που προωθούσαν το Ισραήλ και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ παγκοσμίως “μπάζει” από παντού.

H Φανή Τσουκαλά είναι επαγγελματίας στο χώρο του τουρισμού. “Στο Άμστερνταμ έχουμε άπειρους τουρίστες και προφανώς και ισραηλινούς. Πότε δεν υπήρξε τέτοιο φαινόμενο. Οι οπαδοί της Μακάμπι ήταν φοβερά προκλητικοί. Κατέβαζαν σημαίες από σπίτια, έδειραν έναν οδηγό ταξί. Φώναζαν αποτρόπαια συνθήματα” τονίζει χαρακτηριστικά στο Libre.

O Aνδρέας Κ. από την πλευρά του μάς αναφέρει ότι “όπως σε κάθε ευρωπαϊκό ματς του Αγιαξ οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας είθισται να μαζεύονται στην Dam Square και από εκεί μέσω του κεντρικού σταθμού του Αμστερνταμ να κατευθύνονται με το μετρό προς το γήπεδο το οποίο βρίσκεται έξω από το γήπεδο της πόλης”.

Συμπληρώνει δε ότι “πριν από τον αγώνα είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έξω από το γήπεδο. Ο εισαγγελέας με την Δήμαρχο και την αστυνομία μετέφεραν τις συγκεκριμένες διαδηλώσεις λίγο πιο μακριά από το γήπεδο.Και κάποια στιγμή καλώς ή κακώς, η κατάσταση ξέφυγε. Ξεσηκώθηκαν αφενός οι οδηγοί ταξί που ήταν οι πρώτοι που τους πήραν στο κυνήγι. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε δημόσια τα γεγονότα όπως σας τα ανέφερα”.

Αντσημιτισμός ή όχι; 

Η Φανή Τσουκαλά, που ζει στο Αμστερνταμ τα τελευταία 7 χρόνια, εκπλήσσεται με τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού: ” Οι Ολλανδοί έχουν άπειρες εθνικότητες και θρησκείες. Ζουν αρμονικά. Είναι αστείο να ισχυριζόμαστε τέτοια πράγματα για τους Ολλανδούς” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρέας Κ. από την πλευρά του επισημαίνει τα εξής: “Στην διαδήλωση των ισραηλινών υπάρχουν βίντεο στα οποία δείχνουν τους ισραηλινούς να σκαρφαλώνουν στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο σπιτιών και να κατεβάζουν παλαιστινιακές σημαίες. Επίσης υπάρχουν βίντεο από την είσοδο των ισραηλινών στον κεντρικό σταθμό του Μετρο όπου φωνάζουν υβριστικά – και τρομερά κατά την γνώμη μου- συνθήματα υπέρ του πολέμου. Αυτά τα βίντεο μεταδόθηκαν πάρα πολύ γρήγορα στην μουσουλμανική κοινότητα του Αμστερνταμ.

Ενδεχομένως να υπήρξαν αντισημιτικά χαρακτηριστικά σε ορισμένες επιθέσεις. Η έκταση όμως που δόθηκε από τα ΜΜΕ και από την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, ενδεχομένως επηρεασμένη από την ισχυρή ισραηλινή κοινότητα του Αμστερνταμ, μπορεί να είναι λίγο υπερβολική. Και αυτό λόγω του ότι κατά τις 8 το πρωί τις επόμενης μέρας οι Ισραηλινοί έκαναν λόγο για αγνοούμενους που απήχθησαν από τους διαδηλωτές. Αυτές οι αναφορές αποδείχτηκαν ψευδείς (ή τουλάχιστον παραποίηση της αλήθειας).

Επίσης οφείλω να πω ότι οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι είναι γνωστοί για την βιαιότητα τους και για το ό,τι προκαλούν ζημιές και παραβιάζουν τον νόμο σε ευρωπαϊκά παιχνίδια (για παράδειγμα χρησιμοποίησαν πυροτεχνήματα κάτι που απαγορεύεται αυστηρά εδώ και οδηγεί σε ποινικό μητρώο)”.

Συμπερασματικά: Φαίνεται ότι ο υποτιθέμενος αντισημιτισμός δεν ήταν το κίνητρο των συγκρούσεων. Τουλάχιστον όχι το κυρίαρχο. Είναι επίσης σχεδόν σίγουρο ότι μερίδα των οπαδών της Μακάμπι ξεπέρασε τα όρια και δεν σεβάστηκε τη φιλοξενία των Ολλανδών. Χαρακτηριστικό σ’ αυτό ότι οι οπαδοί της ισραηλινής ομάδας δεν τήρησαν το ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη του ματς για τα θύματα των πλημμυρών της Βαλένθια.

Γίνεται, άρα, σαφές ότι λόγω της έντασης που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, η κατηγορία περί αντισημιτισμού εκτοξεύεται μάλλον αβασάνιστα πολλές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτήν την τακτική όταν διατυπώνεται κριτική, ήπια ή όχι εις βάρος του, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει διαχρονικά το παλαιστινιακό ζήτημα (και εννοείται πολύ πριν τον πόλεμο που πυροδότησαν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου του 2023).

Τα δε πανίσχυρα ΜΜΕ της Δύσης υιοθετούν πολλές φορές άκριτα τη ρητορική και τα επιχειρήματα του Ισραήλ, γι’ αυτό και προκύπτουν φαινόμενα όπως τα παραπάνω κατά τα οποία η αλήθεια κακοποιείται και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών γίνεται από δεδομένο, ζητούμενο.  

Σχετικά Άρθρα