WP: Τραμπ-Πούτιν συζήτησαν για το ουκρανικό-Ο νεοκλεγείς αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μην υπάρξει κλιμάκωση
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη, στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, μετέδωσε η Washington Post, επικαλούμενη άτομα με γνώση της επικοινωνίας των δύο ανδρών.
Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, που ο Τραμπ πραγματοποίησε από την κατοικία του στη Φλόριντα, φέρεται να προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «του υπενθύμισε τη σημαντική στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη», δήλωσε πηγή.
Οι δύο άνδρες «συζήτησαν τον στόχο για ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ο Τραμπ εξέφρασε ενδιαφέρον για περαιτέρω επικοινωνία, ώστε να συζητηθεί η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία σύντομα», μετέφεραν πολλαπλές πηγές, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
- Κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι θα έθετε άμεσα τέρμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς όμως να αναπτύξει με λεπτομέρειες το σχέδιο του.
Σύμφωνα με την Washington Post, κατ’ ιδίαν φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε μια συμφωνία που θα προέβλεπε πως η Ρωσία θα κρατήσει κάποια κατεχόμενα εδάφη. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν, έθεσε εν συντομία το ζήτημα των εδαφών, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος, που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Σύμβουλος του Τραμπ είπε μιλώντας στο BBC ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και όχι στο να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει εδάφη που κατέχει η Ρωσία, ενώ ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε το Κίεβο για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα ο Μπράιαν Λάντζα πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών του 2016 και 2024, δεν αναφέρθηκε σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά δήλωσε ότι η ανάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι μη ρεαλιστική και «δεν αποτελεί στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών». «Όταν ο Ζελένσκι λέει ότι θα σταματήσουμε τις μάχες, θα υπάρξει ειρήνη μόνο όταν επιστραφεί η Κριμαία, έχουμε νέα για τον πρόεδρο Ζελένσκι: Η Κριμαία έχει χαθεί», δήλωσε στην εκπομπή Weekend της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.
«Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σας να πάρετε πίσω την Κριμαία και να βάλουν Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρουν πίσω την Κριμαία, είστε μόνοι σας».
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει ποτέ αμερικανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ούτε το Κίεβο έχει ζητήσει από αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για λογαριασμό του. Η Ουκρανία έχει ζητήσει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια μόνο για να εξοπλίσει τους δικούς της στρατιώτες.
Ο κ. Λάντζα δήλωσε ότι έχει τεράστιο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, του οποίου «οι καρδιές είναι φτιαγμένες από λιοντάρια». Αλλά είπε ότι η προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι «η ειρήνη και να σταματήσουν οι σκοτωμοί».
- Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης υψηλόβαθμού ευρωπαίου αξιωματούχου στο Κίεβο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
«Ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία – η υποστήριξη αυτή παραμένει αμέριστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο μήνα.
Την Παρασκευή έγινε πάντως γνωστό ότι το Κρεμλίνο είπε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε πως προτίθετο να προχωρήσει η ρωσική πλευρά σε υποχώρηση των διεκδικήσεών της.
Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο όταν συναντηθούν οι δυο τους την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Αυτό σημαίνει ότι το ουκρανικό ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών.