Κασσελάκης/Το “αβάπτιστο” νέο κόμμα και όσα γνωρίζουμε γι΄ αυτό- Το παραπλανητικό αφήγημα της “συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ”

Κασσελάκης/Το “αβάπτιστο” νέο κόμμα και όσα γνωρίζουμε γι΄ αυτό- Το παραπλανητικό αφήγημα της “συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ”

Για το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη γνωρίζουμε ήδη αρκετά πράγματα, εκτός, ίσως, από το όνομά του, καθώς όπως είπε στο συγκεντρωθέν πλήθος στον Ταύρο -λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του ιδίου και των υποστηρικτών του από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- “θα το βαφτίσετε εσείς”.

Για το “αβάπτιστο”, λοιπόν, γνωρίζουμε:

Πρώτον, ότι τα γραφεία του θα είναι στον χώρο των 1.500 τ.μ που νοίκιασε για την καμπάνια διεκδίκησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το μισθωτήριο για τον οποίο υποτίθεται πως λήγει στις 2 Δεκεμβρίου. Είναι προφανές ότι η μίσθωση θα παραταθεί επ΄ αόριστον και ο ιδιοκτήτης του δεν θα εκπλαγεί επ’ αυτού.

Δεύτερον, το πρόγραμμά του, καθώς ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη αναρτήσει εδώ και αρκετές ημέρες ένα σχέδιο θέσεων στο “παράλληλο” σάϊτ που είχε δημιουργήσει, μεταξύ άλλων και για την εγγραφή εθελοντών που τώρα θα μεταφερθούν πρόθυμα στο νέο πολιτικό φορέα.

Τρίτον, το οποίο μπορούμε μόνο να εικάσουμε (με χιουμοριστική διάθεση), ότι μεταξύ των προτάσεων για το λογότυπο του νέου κόμματος συζητείται και η εικόνα με το κεφαλοκλείδωμα του Ευάγγελου Αντώναρου στον πορτιέρη του συνεδρίου στο Gazi live. Είναι σφόδρα πιθανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τελευταίας κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, βουλευτής της Ν.Δ, και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ (επί Αλέξη Τσίπρα) στην Ανατολική Αττική να μετάσχει στη νέα ηγετική ομάδα, όπως και ο έως τώρα σύμβουλος του κ. Κασσελάκη, πρώην υπουργός της Ν.Δ Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Υπάρχει, όμως, και ένα τέταρτο σημείο που γνωρίζουμε, αφού το ανακοίνωσε ο ίδιος ο ιδρυτής του νέου φορέα.

«Δημιουργούμε ένα κίνημα από την κοινωνία για την κοινωνία, είμαστε η συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε. Συμπλήρωσε, δε, σε μία αποστροφή αυτής της “ιδρυτικής” ομιλίας ότι απευθύνεται στους νέους που δεν αντιλαμβάνονται διαφορά μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, ωσάν να υπονόησε ότι στον σημερινό πολιτικό και ιδεολογικό πολτό τέτοιοι διαχωρισμοί δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Το πιό ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει πως το νέο κόμμα (του) δεν είναι ακριβώς νέο, αλλά συνέχεια του (δημοκρατικού) ΣΥΡΙΖΑ που, προφανώς, κατέστη αντιδημοκρατικός επειδή τον απέκλεισε από την κούρσα ηγεσίας. Σε επόμενη φάση ίσως προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε ακριβώς ήταν δημοκρατικός ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν διακινούνταν ύποπτα ποσά από “μαύρα” ταμεία επί Τσίπρα, νωρίτερα;

ΣΥΡΙΖΑ σε… συνέχειες

Όμως τα κόμματα δεν είναι ταινίες για να γυρίζονται remake, ούτε σειρές στο Netflix για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σεζόν 1, σεζόν 2 και ούτω καθ΄ εξής. Διότι εάν θεωρείς εαυτόν συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ, κοπιάρεις το πρόγραμμά του, δεν παρουσιάζεις δικό σου πρόγραμμα θέσεων που σε πολλά σημεία του πόρρω απέχει από εκείνο που (επί Τσίπρα) είχε εκπονήσει η ίδια “αντιδημοκρατική νομεκλατούρα” που σε εκδίωξε, όπως ισχυρίζεται, μαζί με κάποιους εκ των “υπονομευτών” και “κλέφτες εδρών” που εγκατέλειψαν το σκάφος πριν ένα χρόνο.

Δεν μπορείς, δηλαδή, να εμφανίζεσαι ως “συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ” διότι με την ίδια ευκολία και η “Νέα Αριστερά” του Αλέξη Χαρίτση μπορεί να ισχυρίζεται (ίσως πειστικότερα) το ίδιο, για να μην θυμηθούμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που μπορεί να επικαλείται ότι αποτελεί συνέχεια του “αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ”, ή τον Γιάνη Βαρουφάκη που μπορεί να λέει ότι είναι η συνέχεια του “ανυπότακτου ΣΥΡΙΖΑ”. Πόσες εκδοχές, άλλωστε, μπορεί να έχει ένα κόμμα; Καθ’ υπερβολή, βεβαίως, αλλά κατ’ αναλογία, η Αφροδίτη Λατινοπούλου μπορεί να ισχυρίζεται ότι αποτελεί συνέχεια της “πραγματικά φιλελεύθερης” Ν.Δ, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνέχεια του “πατριωτικού ΠΑΣΟΚ” και δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία.

Αυτό που ιδρύει ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι κάτι νέο και εντελώς προσωποπαγές. Ο ίδιος δηλώνει πως θα είναι “υπηρέτης” των μελών του, όμως ούτε οι πιο κοντινοί συνεργάτες του δεν πιστεύουν ότι δεν θα είναι το “αφεντικό”. Τεχνηέντως, ωστόσο, δημιουργεί την αίσθηση ότι αποτελεί συνέχεια του (δημοκρατικού) ΣΥΡΙΖΑ διότι εκεί προσβλέπει να αποκτήσει ερείσματα και εκλογική βάση. Και αυτόν τον χώρο επιδιώκει να λεηλατήσει πολιτικά και εκλογικά, αξιοποιώντας το γενικότερο μομέντουμ πολιτικής ρευστοποίησης των πάντων.

Φυσικά, όλα αυτά δεν αποτελούν μία έξυπνη ιδέα που καταστάλλαξε στο μυαλό του, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τα όσα κωμικά (αλλά καλά σχεδιασμένα) συνέβησαν έξω από τον χώρο του συνεδρίου. Βεβαίως, το έδαφος του το έστρωσαν οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της πλειοψηφίας που ευρισκόμενη σε πανικό μετήλθε μεθόδων οριακής κομματικής νομιμότητας. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο σκοπός ήταν να διορθωθούν όσα επιπόλαια διέπραξαν πριν ένα χρόνο.

Από εδώ και στο εξής, ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του θα κριθούν για όσα λένε και όσα πράττουν. Όχι ως συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως ένας νέος πολιτικός φορέας που θα εκκινήσει από μηδενική βάση, διαθέτοντας, όμως, μία κοινοβουλευτική ομάδα με όσους θα κρατήσουν κανονικότατα τις έδρες (του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ μέχρι πρότινος κατηγορούσαν ως “κλέφτες εδρών” τους πρώην συντρόφους τους της “Νέας Αριστεράς”. Με την επιπλέον και διόλου ασήμαντη, ωστόσο, παράμετρο, ότι οι 11 βουλευτές υπό τον Αλέξη Χαρίτση έφυγαν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η -κατά Κασσελάκη- “συνέχεια του (δημοκρατικού) ΣΥΡΙΖΑ” αποχωρεί και ιδρύει νέο κόμμα αφαιρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που του ανέθεσε το εκλογικό σώμα μόλις πριν ενάμισι χρόνο. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό, είναι μία άλλη συζήτηση…

Σχετικά Άρθρα