Αυστραλιανή γρίπη: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η παρουσία της στην Ευρώπη

 Αυστραλιανή γρίπη: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η παρουσία της στην Ευρώπη

Η εμφάνιση της «αυστραλιανής γρίπης» στην Ευρώπη αποτελεί σίγουρα μια ανησυχητική εξέλιξη, που φαίνεται να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλους τύπους γρίπης και πλήττει κυρίως ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ενώ και οι σοβαρές νευρολογικές διαταραχές που εμφάνισε το πρώτο κρούσμα αυστραλιανής γρίπης που σημειώθηκε στην Ιταλία, συμβάλλουν στην πρόκληση ιδιαίτερης ανησυχίας.

Το πρώτο περιστατικό στην Ευρώπη είναι ένας άνδρας 76 ετών, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αφρική. Το περιστατικό καταγράφηκε στις 11 Οκτωβρίου, αλλά αρχικά δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του, όμως, επιδεινώθηκε και εισήχθη στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας. Ο άνδρας εμφάνισε σοβαρή νευρολογική διαταραχή, αδυνατώντας να αναγνωρίσει μέχρι και τη σύζυγό του, ενώ είχε χάσει τη γεύση του για διάστημα περίπου 10 ημερών.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό στην Ιταλία αλλά και την αυστραλιανή γρίπη, γενικότερα, ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνια συγκριτικά με τους άλλους τύπους γρίπης, εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας, ωστόσο, τη σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Το προφίλ της αυστραλιανής γρίπης

Πρόκειται για μία μορφή εποχικής γρίπης τύπου A (στέλεχος H3N2), η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από άλλους τύπους γρίπης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Στην Αυστραλία, η συγκεκριμένη γρίπη προκάλεσε αρκετά σοβαρά κρούσματα, και λόγω της υψηλής κινητικότητας των ανθρώπων μεταξύ των ηπείρων, το στέλεχος αυτό μεταφέρεται εύκολα σε άλλες χώρες.

Τα συμπτώματα της αυστραλιανής γρίπης

Είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο έντονα και διαρκούν περισσότερο. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

·         Υψηλό πυρετό: Συνήθως πάνω από 38°C, με έντονα ρίγη.

·         Κούραση και εξάντληση: Αίσθηση υπερβολικής κούρασης, ακόμη και σε απλή κίνηση.

·         Πόνους στο σώμα: Πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.

·         Πονόλαιμο και ξηρό βήχα: Έντονος βήχας που συχνά δεν συνοδεύεται από φλέγματα.

·         Κεφαλαλγία: Έντονος και επίμονο πονοκέφαλος.

·         Ρινική συμφόρηση και καταρροή: Συμπτώματα κρυολογήματος, αν και όχι τόσο έντονα όσο τα υπόλοιπα.

·         Απώλεια όρεξης και ναυτία: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ έντονη η ναυτία.

Ποιες ομάδες πολιτών θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο λόγω παρουσίας της «αυστραλιανής γρίπης»

Επειδή ο ιός H3N2 ενέχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, π.χ. στους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο, συνιστάται προσοχή την περίοδο της έξαρσης (Δεκέμβριο έως και Φεβρουάριο) στις ευπαθείς ομάδες, όπως:

·         στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (και ιδιαίτερα βρέφη κάτω των 2 ετών)

·         σε ενήλικες 65 ετών και άνω

·         σε εγκύους

·         σε χρονίως πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες νόσους, όπως άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, κλπ.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αυστραλιανή γρίπη

Γνωρίζοντας πώς αντιμετωπίζεται η αυστραλιανή γρίπη μετριάζεται κάθε ανησυχία και εκλείπει ο πανικός, που ούτως ή άλλως δε βοηθά σε τίποτα. Για την πρόληψη, λοιπόν, ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες των υγειονομικών αρχών:

Υψηλή προστασία από εμβολιασμό: Τα εμβόλια της εποχικής γρίπης συνήθως περιέχουν και τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν ευρέως, συμπεριλαμβανομένου του H3N2. Αν και δεν είναι απόλυτη προστασία, ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Αποτελεσματική πρόληψη και μέτρα υγιεινής: Τα μέτρα που εφαρμόζουμε από την πανδημία COVID-19, όπως η συχνή χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η καλή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης.

Ευάλωτες ομάδες: Ενώ οι υγιείς ενήλικες και τα παιδιά συνήθως ξεπερνούν τη γρίπη με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συζητήσουν τον εμβολιασμό με τον γιατρό τους.

Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας είναι σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση της γρίπης, και οι προληπτικές καμπάνιες εμβολιασμού είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η τήρηση των βασικών κανόνων πρόληψης και ο εμβολιασμός είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να προστατευθούμε από τη γρίπη, ακόμα και από στελέχη όπως η αυστραλιανή γρίπη.

Σχετικά Άρθρα