Το νέο κόμμα Κασσελάκη, οι “Συμπιλίδηδες” και το πολιτικό ερείπιο του ΣΥΡΙΖΑ

 Το νέο κόμμα Κασσελάκη, οι “Συμπιλίδηδες” και το πολιτικό ερείπιο του ΣΥΡΙΖΑ

Extraordinary Conference of SYRIZA political Party, in Athens, on Nov. 8, 2024 / Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου 2024.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τον χώρο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, και μετέβη στο στρατηγείο του στον Ταύρο, καταγγέλοντας αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς “δικών του” συνέδρων. Είχε, άλλωστε, προλειάνει το έδαφος μιλώντας για “στρατοδικεία”, “ψηφιακή νοθεία” και άλλα.

Λίγη ώρα αργότερα, τρεις βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Ραλλία Χρηστίδου δήλωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται, και αργά το βράδυ το επιτελείο Κασσελάκη ενημέρωνε πως το μεσημέρι του Σαββάτου θα ανακοινωθεί η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Εδώ και μέρες, άλλωστε, το πρόγραμμα θέσεων του “κόμματος Κασσελάκη” είχε αναρτηθεί στο σάϊτ του πρώην προέδρου. Το πρωί του Σαββάτου την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε και η Κυριακή Μάλαμα, φέρνοντας την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στους 31 βουλευτές, όσους και το ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας, όλα ήταν προετοιμασμένα, απλώς έπρεπε να δημιουργηθούν οι αφορμές και το επεξηγηματικό πλαίσιο της νέας διάσπασης, και ως προς αυτό συνέβαλλε αναμφίβολα και η πλειοψηφία των κομματικών οργάνων, που είχε ζυγίσει και αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο άλλο ένα επεισόδιο διασυρμού και απαξίωσης και μία ακόμα συρρίκνωση προκειμένου να διατηρηθεί ο πολιτικός και ιδεολογικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί, φυσικά, με το “brand”, την κρατική επιδότηση, τα γραφεία της Κουμουνδούρου, τα κομματικά ΜΜΕ και άλλα.

Οι νέοι “Συμπιλίδηδες” και η ΠΟΛ.ΑΝ του Κασσελάκη

Όσα συνέβησαν στο περιθώριο του συνεδρίου (διαβάστε το σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ) δεν έχουν πια σημασία. Το ερώτημα που προβάλλει αυτές τις ώρες είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που το εκλογικό σώμα αποφάσισε στις κάλπες του 2023 να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, θα βρεθεί τρίτος σε κοινοβουλευτική δύναμη, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκτός από δημοσκοπικά, θα αποκτήσει έτσι και κοινοβουλευτικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τις τρεις ανακοινωμένες αποχωρήσεις βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ από 35 βουλευτές θα βρεθεί με 32, μόλις έναν περισσότερο από το κόμμα του προσφάτως επανεκλεγέντα και πολιτικά ισχυρού Νίκου Ανδρουλάκη. Χρειάζονται μόνο δύο ακόμα βουλευτές που θα παίξουν τον ρόλο του “Συμπιλίδη”, όπως ο βουλευτής της Ν.Δ που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993, στερώντας της την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να ακολουθήσει μαζί με άλλους τον Αντώνη Σαμαρά στην ίδρυση της “Πολιτικής Άνοιξης”. Η ιστορία ειρωνεύεται συχνά με συμπτώσεις: ο Γιώργος Συμπιλίδης ήταν βουλευτής Κιλκίς, όπως είναι και ο αποχωρήσας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα Κασσελάκη Πέτρος Παππάς.

Βαρόμετρο ο Αποστολάκης- Τι θα ισχυριστούν οι καταγγέλλοντες τους “κλέφτες εδρών”;

Πρόθυμοι προς αποχώρηση υπάρχουν, ως φαίνεται, αρκετοί ακόμα. Κρίσιμο είναι το τι τελικά θα πράξουν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που βρίσκονται στο περιβάλλον Κασσελάκη, αλλά και άλλοι βουλευτές που κατά καιρούς έχουν ταχθεί στο πλευρό του πρώην προέδρου όπως η Νίνα Κασιμάτη, η Γιώτα Πούλου, η Κυριακή Μάλαμα (η οποία, τελικά, ανεξαρτητοποιήθηκε), η Ράνια Θρασκιά, ο Βασίλης Κόκκαλης.

Τα πρόσωπα δεν έχουν, προφανώς, όλα την ίδια πολιτική βαρύτητα, αριθμητικά, όμως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, παίζουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Αναμφίβολα, το no2 της πλευράς Κασσελάκη είναι η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, το πρόσωπο που σήκωσε το φορτίο της πιό σκληρής αντιπαράθεσης, τόσο τηλεοπτικά, όσο και κομματικά, με την πλειοψηφία του κόμματος. Είναι ταυτισμένη με τον Στέφανο Κασσελάκη και παρότι έμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα του συνεδρίου, όταν οι άλλοι είχαν αποχωρήσει για τα γραφεία του πρώην προέδρου στον Ταύρο, θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη να μην τον ακολουθούσε στο νέο κόμμα. Προφανώς, όμως, όλοι όσοι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να παίξουν τον ρόλο της κοινοβουλευτικής αιχμής του νέου κόμματος θα σκεφτούν δύο και τρεις φορές ποιό θα είναι το πολιτικό τους μέλλον, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα πράγματα αποδειχθούν όχι τόσο ευοίωνα όσο φαίνονται.

Όσοι θα αποχωρήσουν είναι επίσης βέβαιο ότι, παρά τις “σοφιστείες”, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες που οι ίδιοι εκτόξευαν, ακόμα και με υβριστικά σχόλια, εναντίον των 11 βουλευτών που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη και ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά. Εκείνοι ήταν, τότε, “αποστάτες”, “υπονομευτές”, “πραξικοπηματίες” και “κλέφτες εδρών”. Καθυβριζόταν από τα τρολ (υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη) στα social media. Τώρα θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί “κλέβουν τις έδρες” και δεν τις παραδίδουν στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν. Ιδιαίτερα εκείνοι και εκείνες που βρέθηκαν στην πολιτική και το κοινοβούλιο ελέω Αλέξη Τσίπρα και της κομματικής γραφειοκρατίας που τώρα καταγγέλουν. Η αποχώρηση είναι, αναμφίβολα, δικαίωμά τους, το να κρατήσουν τις έδρες, όμως, είναι τόσο ηθικό για τους ίδιους όσο ήταν και για όσους κατηγορούσαν προ έτους.

Εκτός από την Θεοδώρα Τζάκρη, μεγάλη σημασία έχει τι θα πράξει ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Έχει εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας (όπως και η αμφιταλαντευόμενη Έλενα Ακρίτα) με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον έκανε υπουργό Άμυνας και τον κράτησε μετά το 2019 ως τον πιό στενό συνεργάτη και συμβουλό του στα αμυντικά θέματα. Παρότι ο “ναύαρχος” δαπάνησε πολύ προσωπικό κεφάλαιο για να “πλασάρει” τον Στέφανο Κασσελάκη, από την αλήστου μνήμης εκείνη επίσκεψη με το φουσκωτό του στην Μακρόνησο, δεν έχει εκτεθεί σε αντιπαραθέσεις με την κομματική πλειοψηφία, παραμένει πρόσωπο που σέβονται άπαντες, και, από την άλλη, γνωρίζει πως ότι είναι πολιτικά το οφείλει σε αυτούς που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον πρώην πρόεδρό του. Κάποιοι λένε πως από την τελική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη θα διαφανούν περισσότερα πράγματα από την προσωπική του επιλογή.

Πολιτικό ερείπιο ο ΣΥΡΙΖΑ ή μπορεί να ανακάμψει;

Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θεωρητικά την δυνατότητα να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη, στην περίπτωση που πεισθεί να επιστρέψει η εκδιωχθείσα με προσβλητικό τρόπο από τον πρώην πρόεδρο Αθηνά Λινού. Δεν είναι εύκολο, όμως, καθώς αυτός που κυρίως την έχει συκοφαντήσει, όπως λέει, είναι ο Παύλος Πολάκης, ως εκ τούτου θα έπρεπε να προηγηθεί μία συγγνώμη εκ μέρους του και πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις. Πολύ δύσκολο.

Με την αποχώρησή του ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει πίσω του πολιτικά ερείπια. Ο καθημαγμένος εκλογικά και πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε φάση περιδίνησης στον ένα χρόνο της προεδρικής θητείας του και τον παραδίδει πλήρως απαξιωμένο και χλευαζόμενο. “Η αποστολή του εξετελέσθη”, λένε όσοι θεωρούν πως αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός του σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, κάποιοι παραπέμπουν, μάλιστα, και στο ποιοί ωφελούνται πολιτικά από αυτή την πορεία.

Δεν είναι έτσι, όμως, Ευθύνες για το κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και άλλοι. Πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας που άφησε εξ αρχής τα πράγματα να εξελιχθούν, μετά η ίδια η κομματική πλειοψηφία που ανέχτηκε για πολύ καιρό το στυλ του Στέφανου Κασσελάκη και την αλλοίωση του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος του κόμματος. Και στο τέλος, μη έχοντας κάτι άλλο να πράξουν για να μην παραδωθεί για ακόμα μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, μετήλθαν όλα τα ευφάνταστα και οριακά, ως προς την εσωκομματική δημοκρατία, εργαλεία. Ενός διασυρμού, μύριοι έπονται.

Πώς θα πορευτεί ο Κασσελάκης, τι θα συμβεί στην Κουμουνδούρου

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί να έχει απέναντι ένα ανταγωνιστικό νέο κόμμα Κασσελάκη που ενδεχομένως θα συνεχίσει να έχει μεγάλη μιντιακή υποστήριξη. Εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης βρει και την κατάλληλη χρηματοδότηση για το νέο εγχείρημα, τότε θα παράγει “ειδήσεις” και θα βρίσκεται συχνά στα κανάλια με τον γνωστό lifestyle τρόπο του και την επικοινωνιακή του δεξιοτεχνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ που απομένει θα είναι δε καθημερινός στόχος των επιτελών του. Στο πλευρό του θα βρίσκονται πλέον ο επικοινωνιολόγος, πρώην υπουργός και “καραμανλικός” Άρης Σπηλιωτόπουλος (ορισμένοι λένε πως μπορεί να είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του νέου κόμματος, ή επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού) και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και πρώην βουλευτής της Ν.Δ Ευάγγελος Αντώναρος. Με ότι μπορεί πιά να σημαίνει αυτό.

Δεν είναι, βεβαίως, εύκολο να επιβιώσει ένα τέτοιο κόμμα, όμως σε ένα ρευστοποιημένο πολιτικό τοπίο, όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα (με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι βέβαιο πως θα είναι η Ν.Δ) ίσως χρειαστεί πολιτικά “συμπληρώματα” εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος και συνεχίσει να είναι δύσκολη η αυτοδυναμία. Μικρά κόμματα στα δεξιά ή τα αριστερά της Ν.Δ, που θα περάσουν το κατώφλι του 3%, μπορεί να αποκτήσουν λόγο και ρόλο που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να τους αναλογεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του, να αποκτήσει εσωτερική ενότητα και ομοιογένεια προς τα έξω. Κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς ακόμα κι αν εκλεγεί νέος αρχηγός ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Παύλος Πολάκης επιβεβαίωσε τον πολύ ισχυρό νέο ρόλο του στην Κουμουνδούρου, ενώ και ο Νίκος Παππάς απέκτησε ξανά μέρος της δυναμικής που είχε χάσει ως υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη. Θα μπορέσει, για παράδειγμα, ο Χανιώτης βουλευτής θα συνεχίσει με το πολιτικό προφίλ που επέδειξετο τελευταίο διάστημα ως υποψήφιος για την ηγεσία, ή θα επιστρέψει στις μεταμεσονύχτιες παρεμβάσεις και την οξεία, ενίοτε και τοξική, έκφραση; Εάν πράξει το δεύτερο, ο χρόνος νέας σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει πολύ, καθώς τα παλιά πάθη έχουν κατευναστεί μεν, δεν έχουν σβηστεί δε.

Σχετικά Άρθρα