ΑΡΘΡΟ LIBRE/Μάριος Ευθυμιόπουλος: Η απόλυτη νίκη Τράμπ;

ΑΡΘΡΟ LIBRE/Μάριος Ευθυμιόπουλος: Η απόλυτη νίκη Τράμπ;

Οι εκλογές των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε. Πολλοί θεώρησαν το αποτέλεσμα αυτό ως μη αναμενόμενο. Για την πραγματικότητα ωστόσο των ΗΠΑ, το αποτέλεσμα μιας πιθανής νίκης Τραμπ μπορεί να ήταν και αναμενόμενο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο είναι το εύρος και η διάσταση. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά την δημοφιλή ψήφο. Κέρδισε τους εκλέκτορες. Κέρδισε την Γερουσία. Και ίσως ελέγξει και το Κογκρέσο. Είναι η απόλυτη νίκη.

Toυ Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

*Δρ. Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας,
Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος,
Πρόεδρος, Strategy International (SI) Ltd.

Αντιθέτως, πολλά δεν πήγαν σωστά με την πολιτική προσέγγιση του εκλογικού αγώνα των Δημοκρατικών. Έπαιξαν ένα εκλογικό παιχνίδι που έχασαν συνολικά. Οι επιλογές ειδικής πολιτικής αναφοράς, στρατηγικής, τρόπου επικοινωνίας ήταν το λάθος. Οι αναφορές και τα κατηγορητήρια δεν έφερναν προτάσεις και επιλογές. Επιπλέον, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μπάιντεν που συμπεριλαμβάνει και επιλογές της Χάρις δεν επέφεραν αποτελέσματα. Το στρατηγικό κενό που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική -χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή με μεγάλα ποσά επένδυσης στήριξης πολεμικών συρράξεων- χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στα συμφέροντα των ΗΠΑ, το οικονομικό δημοσιονομικό έλλειμα το οποίο μεγάλωσε, η ακρίβεια, έστω και αν έπεσε το ποσοστό των ανέργων και η έλλειψη σεβασμού στην παραδοσιακή αμερικανική οικογένεια όπως εξέφρασε ο Τραμπ, εντός και εκτός αστικών κέντρων, πιθανώς να έφερε την ήττα. Ο αριθμός των ψηφοφόρων στις εκλογές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων μόνο των δύο γνωστών υποψηφίων, ψήφισαν πέραν των 150 εκατομμυρίων ανθρώπων. Άρα ο αστάθμητος παράγοντας «ψήφος ατόμων που σε παλαιότερες εκλογές δεν ψήφισαν» παίζει καθοριστικό ρόλο.

Η απόλυτη νίκη φέρνει ουσιαστικές δυνάμεις στον Τραμπ και την νέα διοίκηση που θα συζητηθεί, καθώς τα πιθανά άτομα να είναι μιας πιο συντηρητικής διοικητικής προσέγγισης. Φέρνει ευκολία στην νομορυθμιστική διοίκηση σε επίπεδο Γερουσίας και Κογκρέσου. Όπως, επίσης και υλοποίησης έργου. Ωστόσο, μεγάλο αγκάθι θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμα, όπως, επίσης μια πιθανή ανατροπή πολιτικής προσέγγισης σε τακτικό επίπεδο αλλά όχι στρατηγικό. Δηλαδή πόσο εύκολα θα γίνει εναλλαγή τακτικής προσέγγισης σε καίρια θέματα.

Στις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα δεν θα αλλάξουν πολλά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προτεραιότητα γιατί ο στρατηγικός διάλογος καλά κρατεί. Και πρέπει. Αλλά θα γίνουν πιθανώς προτάσεις σημαντικές για τις οποίες η Κυβέρνηση της Κύπρου ίσως να χρειαστεί ουσιαστική δέσμευση.

Την Ελλάδα, οι ΗΠΑ την θεωρούν στρατηγική επιλογή. Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει υποδομές, ρόλους και πολιτικές εμπλοκής σε διεθνή γεγονότα. Πιστεύεται πως οι ΗΠΑ θα συζητήσουν πιο ουσιαστική εμπλοκή της Ελλάδος, η οποία θα ισοζυγίσει τα δεδομένα με συνεχή ροή επενδυτικών προσφορών που θα αναδείξουν τον εμπορικό και οικονομικό παράγοντα της Ελλάδος. Άρα, θα πρέπει η Ελλάδα να προδιαγράψει ρόλο ουσιαστικό και καλά προμελετημένο. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Γιατί αν μπει κάποιος σε διαπραγμάτευση με ένα πολιτικό/οικονομικό παράγοντα που θέλει μόνο την ουσιαστική επένδυση και καινοτομία στις ΗΠΑ και μόνο, πιθανώς να φτάσει να δίνει περισσότερα από το να στηρίζεται και να μιλά επί ίσων όρων. Χρειάζεται προσοχή.

Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ είναι ο απόλυτος νικητής. Και θα στείλει καταρχήν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους Ρεπουμπλικανούς που θεώρησαν τον «τραμπισμό» ως κακό. Και μετά θα συνεχίσει εναντίον όλων αυτών που στράφηκαν εναντίον του. Οι δε δημοκρατικοί θα μπουν σε πολιτική τροχιά αλλαγής πλεύσης επί της ουσίας και θέσεων. Η ήττα αυτή ήταν βαριά.

Η απόλυτη δύναμη χρειάζεται προσοχή. Ο σεβασμός στην δημοκρατία επιβάλλει σταδιακά βήματα προσέγγισης. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί πολιτικούς κραδασμούς. Να μπορεί να λάβει άμεσες αποφάσεις και να φέρνει προτάσεις ουσίας. Γιατί οι οικονομικοί και πολιτικοί παγκόσμιοι κραδασμοί θα φέρουν ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης και εμπορικού ισοζυγίου που ίσως στο μεσοδιάστημα φοβίσει την παγκόσμια αγορά που ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει από την περίοδο της πανδημίας Covid19 και επιδιώκει εμπορικές συνδιαλλαγές σε συνάρτηση με περισσότερη αμεσότητα δια μέσου τεχνολογίας.

Σχετικά Άρθρα