Μητσοτάκης: Υπάρχει καλό κλίμα με την Τουρκία-Μόνη διαφορά μας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Μητσοτάκης: Υπάρχει καλό κλίμα με την Τουρκία-Μόνη διαφορά μας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Το μήνυμα πως «συνομιλούμε και πάντα θα συνομιλούμε» με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Βουδαπέστη κι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και της σημερινής του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις όλων των γειτονικών χωρών και πως το ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία, αλλά πως δεν έχε καθοριστεί ακόμη το πλαίσιο συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Πάντα ανταλλάσσουμε μια ευγενική κουβέντα με τον κ. Ερντογάν. Είδα τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε αλλά όχι το κοινό πλαίσιο για τη μια και μόνη διαφορά μας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Και μόνο ότι καταγράφηκε η πρόοδος που έχει φέρει κοντά τους δυο λαούς, όπως η βίζα και η συνεργασία στο μεταναστευτικό, είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Σε όσους ανησυχούν να πως ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ισχυρές θέσεις. Συνομιλούμε και θα συνομιλούμε κι ακόμη κι αν δεν βρούμε πλαίσιο για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μα οφείλουμε να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την έκθεση Ντράγκι, δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αναλυτική συζήτηση με τον κ. Ντράγκι, πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά ενέργειας, για να μπορέσει να λειτουργεί προς όφελος όλων των καταναλωτών, χρειαζόμαστε διασυνδέσεις, πρέπει να δούμε ξανά τους τρόπους τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ και την επόμενη μέρα των ευρωατλαντικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός είπε:

 «Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων που έχουν γαλουχηθεί εδώ και δεκαετίες. Θα βρούμε τρόπο και με τον νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε περισσότερο, αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Όταν ο Τραμπ έθεσε πολλά ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους για το γεγονός ότι δεν δαπανούσαν ούτε το 2% για τις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής. Υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις-αν θα μπούμε σε εμπορικό πόλεμο, εύχομαι πως όχι-ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση στη ρητορική για επιβολή δασμών. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαρετικά ισχυρές, με στρατηγικό περιεχόμενο, θωρακισμένες από την αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε. Θέσεις που επιβεβαιώθηκαν όταν κλήθηκα στο Κογκρέσο, η πρόσκληση ήρθε και από τα δύο κόμματα. Θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με Τραμπ τις επόμενες μέρες. Είμαι από τους παλαιότερους ηγέτες στο Συμβούλιο, οπότε είχα ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στην πρώτη του θητεία».

Σχετικά Άρθρα