Τι φέρνει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο εν μέσω πολιτικής καταιγίδας, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει για μια νέα θητεία. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η πολιτική του απέναντι στη Μέση Ανατολή δεν θα γνωρίσει ριζική αλλαγή, αλλά θα είναι ρεαλιστική, λιγότερο επιρρεπής σε εξωτερικές αντιπαραθέσεις και περισσότερο εσωστρεφής. Πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι πραγματικοί προσανατολισμοί του, επειδή δεν ακολουθεί συνεκτικές πορείες και μπορεί να κάνει απροσδόκητα βήματα.
Εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Τραμπ -με δεδομένο το προσωπικό του στυλ και τη φιλοδοξία του- θα επιδιώξει να σταματήσει τους πολέμους στην περιοχή και να κάνει συμφωνίες και συμβιβασμούς που θα γλιτώσουν τη χώρα του από την οικονομική αφαίμαξη και την εμπλοκή σε χαμένα στοιχήματα.
- Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον ο φάκελος των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, που δεν θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει ως καλές κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της θητείας του Μπάιντεν. Όμως τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και η κρίση στη Μέση Ανατολή, διαφοροποίησαν την στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Βέβαια οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις, αλλά χαρακτηρίστηκαν από μια κατάσταση πραγματισμού σε αρκετά θέματα και υπάρχει κατανόηση και συνεργασία μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αντίθεση με τη σχέση του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Αχμέτ Οζγκούρ χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ για δεύτερη θητεία ως μια ευκαιρία για την επανενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, αλλά πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να διέπονται από μια ισορροπία μεταξύ συνεργασίας και έντασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο μπορεί να σημαίνει χαλάρωση των εντάσεων σε ορισμένα θέματα, ιδίως από τη στιγμή που βλέπει τη συνεργασία με την Τουρκία από μια ρεαλιστική οπτική γωνία και τη θεωρεί περιφερειακό εταίρο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
- Κατά τη γνώμη του, η στάση του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία ήταν πάντα λιγότερο επιθετική, γεγονός που θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ιδίως στα ζητήματα των S-400 και των F-35, όπου μπορούν να επιτευχθούν επιμέρους συνεννοήσεις που εγγυώνται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Στον οικονομικό τομέα, ο Οζγκούρ λέει ότι η Άγκυρα μπορεί να επωφεληθεί από τις πολιτικές του Τραμπ που προωθούν τη διμερή εμπορική συνεργασία εις βάρος των διεθνών δεσμεύσεων και το νέο οικονομικό της σχέδιο θα μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με τις πολιτικές του υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, υπό το πρίσμα των αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών επιχειρηματιών.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, η επιστροφή του Τραμπ μπορεί να ανοίξει την πόρτα για διάλογο σχετικά με τον φάκελο του κουρδικού YPG, που είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, και ο νικητής πρόεδρος θα είναι πιο πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ειδικά εάν η Τουρκία μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή χωρίς να βλάπτουν τα συμφέροντα ασφαλείας της, σύμφωνα με τον Οζγκούρ.