Συνάντηση Γεραπετρίτη Φιντάν με χαμηλές προσδοκίες αλλά με διάθεση για προσέγγιση
Η άτυπη συνάντηση στη Βουδαπέστη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν (συμμετείχαν επίσης Ράμα και Χριστοδουλίδης) δείχνει αν μη τι άλλο τις προθέσεις Αθήνας και Άγκυρας να συνεχιστεί το κλίμα προσέγγισης, αν και στη σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Ο έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε να είναι παραγωγική και οι δύο ΥΠΕΞ θα επιδιώξουν μια πρώτη διερευνητική για το πόσο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα υποδεχτεί τον κ. Φιντάν στις 10:30 στο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ στις 12.30 και μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα υπάρξουν ανακοινώσεις οι οποίες θαν δείξουν και την πρόοδο ή μη. Συγκλονιστικές εξελίξεις πάντως δεν αναμένονται.
- Η ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση επιδιώκει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα, να διατηρηθεί το άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο και να μη διακοπεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό.
Επί της ουσίας της συνάντησης οι δύο ΥΠΕΞ θα διερευνήσουν αν μπορούν να συμφωνήσουν για τη συνέχεια και για ποια καυτά θέματα μπορούν να συζητήσουν. Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους: Η Άγκυρα ανοίγει τις διεκδικήσεις, η Αθήνα συζητά μόνον για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Η Αθήνα αν είναι να προχωρήσει σε μία διαπραγμάτευση με την Τουρκία αυτό θα γίνει μέσα από έναν πολύ δομημένο διάλογο. Για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο χώρες δύο πράγματα. Το εύρος του διαλόγου και οι αρχές του διαλόγου.
- Η Αθήνα όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω και ξεκαθαρίζει πως συζητάει μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Κανένα άλλο θέμα, υπηρετώντας τη διαχρονική ελληνική, τη διαχρονική εθνική θέση», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Όσον αφορά στις αρχές της συζήτησης, αυτές αφορούν το Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός του οποίου και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα διέπει τις συζητήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μόνο αν υπάρξει κατανόηση για το εύρος της συζήτησης και τις αρχές επί των οποίων θα γίνει η συζήτηση αυτή, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα λένε αρμόδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Σε αυτό το σενάριο η παραπομπή στη Χάγη, θα μπορούσε να είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, εάν δηλαδή οι δύο χώρες καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Το πρόβλημα είναι πως η Άγκυρα επιμένει σε μία «λύση πακέτο», επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι ένα «μπουκέτο» αξιώσεων στο οποίο προσθέτει κάθε λίγα χρόνια και κάποια νέα επιθετική διεκδίκηση. «Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα ΝΕΑ κάνοντας λόγο για ολιστική προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση στόχος και των δύο πλευρών είναι οι γέφυρες να μη γκρεμιστούν και οι δίαυλοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Ο χρόνος τρέχει και οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν άπλετο στα χέρια τους, καθώς αν όντως θέλουν να λύσουν το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, έχουν χρόνο για να σημειώσουν πρόοδο μέχρι τον Ιανουάριο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.