Κόντρα Φαρμακοποιών-Εργαστηριακών γιατρών για τα self-test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Κόντρα Φαρμακοποιών-Εργαστηριακών γιατρών για τα self-test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τους διαξιφισμούς, μέσω ανακοινώσεων, παρακολουθούμε, τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αναφορικά με την ορθότητα ή όχι της διάθεσης από τα φαρμακεία των self-tests για την ανίχνευση συμπτωμάτων που τυχόν σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αρχικά, η ΠΟΕΡΓΙ εξέφρασε, στις 6 Νοεμβρίου τη «βαθύτατη ανησυχία» της για τη διάθεση των self-tests από τα φαρμακεία, μίααπόφαση που «παρακάμπτει τον παραδοσιακό ρόλο των Ιατρών Βιοπαθολόγων και υποβαθμίζει την επιστημονική ακρίβεια».

Συγκεκριμένα, οι Εργαστηριακοί Γιατροί υποστηρίζουν, με την ανακοίνωσή τους, πως «η απόφαση παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα σε επίπεδο αξιοπιστίας, κόστους και αποτελεσματικότητας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί επιστημονική εποπτεία, που μόνο οι Ιατροί Βιοπαθολόγοι μπορούν να διασφαλίσουν».

Εξηγούν, μάλιστα, ότι η χρήση self-tests για τέτοιου είδους εξετάσεις ελλοχεύει κινδύνους λόγω του ενδεχόμενου εσφαλμένων ή ψευδώς θετικών/αρνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητη ανησυχία ή, χειρότερα, σε καθυστερήσεις στη διάγνωση.

Οι Ιατροί Βιοπαθολόγοι δηλώνουν πως προμηθεύονται το συγκεκριμένο τεστ, σε χαμηλότερο κόστος σε αντίθεση με τα φαρμακεία, που σε συνδυασμό με την υψηλή αποζημίωση των φαρμακοποιών, επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, χωρίς να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρόληψη.

«Η ανάθεση αυτών των προγραμμάτων στους Ιατρούς Βιοπαθολόγους θα εξοικονομήσει πόρους για το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υποστηρίξει έναν τομέα που ήδη υποφέρει από το clawback και το rebate. Αντιθέτως, το υπουργείο Υγείας αφαιρεί ακόμη ένα ποσό ρευστότητας από τα μέλη μας», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΡΓΙ και καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση.

«Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα!» απαντά ο ΠΦΣ στην ΠΟΕΡΓΙ

«Δεν μας εκπλήσσουν οι απόψεις της ΠΟΕΡΓΙ για τη  διάθεση από τα φαρμακεία των self test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, διανθισμένες με οικονομικής φύσεως αιτήματα στα οποία εστιάζουν, όπως πάντα στο clawback ή την απώλεια ύλης, καθόσον θεωρούν ότι είναι αποκλειστικότητά τους η πρόληψη της Υγείας των πολιτών», αναφέρει σε σημερινή (8 Νοεμβρίου) του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που καταρρίπτει όλες τις «επιφυλάξεις και ανησυχίες» των Εργαστηριακών Ιατρών και επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Όπως πάντα, αναφέρουν τους ίδιους ισχυρισμούς που ανέφεραν και για την διάθεση των self test και τη διενέργεια των rapid test από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αποκρύπτοντας τι θα γινόταν μέσα στα μικροβιολογικά εργαστήρια εν μέσω της πανδημίας, αν διενεργούσαν κατά αποκλειστικότητα τα rapid test στα εκατομμύρια των πολιτών και τουριστών που προσέρχονταν στα ιδιωτικά φαρμακεία και με απόλυτη αξιοπιστία και ασφάλεια λάμβαναν το rapid test. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίξαμε έμπρακτα, εν μέσω πανδημίας, τη Δημόσια Υγεία και συμβάλλαμε τα μέγιστα στο άνοιγμα του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της εργασίας κ.α. καθώς και στην επιτήρηση και στον έλεγχο των κρουσμάτων.

Τους διαφεύγει (στην ΠΟΕΡΓΙ) ότι όλα τα προγράμματα πρόληψης στην Ευρώπη διενεργούνται και μέσα από τα κοινοτικά φαρμακεία, τα οποία αξιοποιούνται ολοένα προς αυτήν την κατεύθυνση; Ίσως, ζουν σε άλλες εποχές ή συνειδητά ξεχνούν ότι η συμμετοχή στην πρόληψη δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα του ιατρικού κλάδου, αλλά αποτελεί ενέργεια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάτι που ισχύει και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τους διαφεύγει ότι η επιτυχία των προγραμμάτων δεν έγκειται στο να υποχρεώσουμε τους δικαιούχους να προσέρχονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου διενεργούνται και άλλες εξετάσεις και απαιτείται ραντεβού ή αναμονή σε ουρές, αλλά στη δυνατότητα που παρέχεται να προσέλθουν στα 11.000 σημεία ΠΦΥ, που είναι τα φαρμακεία, τα οποία είναι κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας;

Ίσως, δεν γνωρίζουν ότι ο φαρμακοποιός καθημερινά κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί  τους πολίτες που προσέρχονται στα Φαρμακεία για θέματα πρόληψης, ενημερώνοντας τους δικαιούχους της συγκεκριμένης Δράσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχοντας τη δυνατότητα να εξηγήσει και να πείσει για την αναγκαιότητα και την αξιοπιστία της διενέργειας των test και καθοδηγώντας τους σε όλα τα στάδια που ακολουθούνται στα πλαίσια του προγράμματος της πρόληψης.

Η μαζικότητα της προσέλευσης δεδομένου ότι καθημερινά περισσότεροι από 500.000 πολίτες  (δηλαδή το 2% του πληθυσμού) επισκέπτονται τα φαρμακεία δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να τους ενημερώσουν, να  τους εξηγήσουν και να τους πείσουν για την αναγκαιότητα διενέργειας των test.  Το γεγονός αυτό από μόνο του εγγυάται την επιτυχία και αυτού του εγχειρήματος.

Όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας που θίγει η εν λόγω ανακοίνωση θεωρούμε ότι είναι επιστημονικά αβάσιμες οι αναφορές τους καθόσον καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ των Test που διενεργούνται στα μικροβιολογικά εργαστήρια που αφορούν διαγνωστικούς ελέγχους και αυτών που διατίθενται από τα φαρμακεία.  Εξάλλου όλα  τα τεστ – όπως και αυτά των βιοπαθολόγων – έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και όλων των αρμόδιων φορέων.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην ανίχνευση αίματος και δεν έχει καμία σχέση με διάγνωση, απευθύνεται σε υγιείς ή πολίτες, στους οποίους δεν έχει εμφανισθεί κανένα σύμπτωμα και τέλος λόγω της διασποράς και του αριθμού του φαρμακείων είναι εφικτή μια εκτεταμένη ανίχνευση του πληθυσμού από τους φαρμακοποιούς, που διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση για παρότρυνση και συμβουλή, με προφανή τα επιστημονικά οφέλη.

Οι φαρμακοποιοί συντεταγμένα συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας καθώς είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες Υγείας που έχουν τη δυνατότητα να εξηγήσουν και να πείσουν για την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών επιτελώντας τον κοινωνικό και επιστημονικό τους ρόλο», καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σχετικά Άρθρα