Ιερουσαλήμ: Το διπλωματικό επεισόδιο στην Αλόνα έχει ιστορία

Ιερουσαλήμ: Το διπλωματικό επεισόδιο στην Αλόνα έχει ιστορία

Ένα ασυνήθιστο διπλωματικό περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε εκκλησία στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη κακό κλίμα μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ. Το επεισόδιο θυμίζει πάρα πολύ ένα αντίστοιχο περιστατικό που συνέβη το περασμένο Πάσχα στον Ναό της Αναστάσεως με την σύλληψη εντός του Ναού, ενός Έλληνα Αστυνομικού, φρουρού του Έλληνα Προξένου στην Ιερουσαλήμ.  

Την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στην Ιερουσαλήμ, θέλησε να επισκεφθεί την Εκκλησία της Αλόνας στο Όρος των Ελαιών. Σύμφωνα με το Παρίσι η τοποθεσία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Μπαρό αρνήθηκε να επιτρέψει στους φρουρούς ασφαλείας από την μονάδα ασφαλείας της ισραηλινής Shin Bet να εισέλθουν μαζί του με τους δυο φρουρούς ασφαλείας του Γαλλικού Προξενείου, οι οποίοι είναι διπλωμάτες να μην τους επιτρέπουν να περάσουν μέσα στο Ναό, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τους Ισραηλινούς.  

  • Οι δύο Γάλλοι σεκιούριτι αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν και συνελήφθησαν, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι» αφού αυτοπροσδιορίστηκαν ως διπλωμάτες.

Στα τηλεοπτικά πλάνα και στις φωτογραφίες των Γάλλων δημοσιογράφων που συνόδευαν τον Μπαρό – φαίνονται οι δυο τους να μπαίνουν σε διαφορετικό περιπολικό, δηλαδή μια κανονική σύλληψη.

  • Στις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί φαίνονται να έρχονται σε αντιπαράθεση μ΄ έναν από τους Γάλλους φρουρούς ασφαλείας, προφανώς σε μια προσπάθεια να τον συλλάβουν, και όταν αυτός φωνάζει θυμωμένος στα γαλλικά και αρνείται να τον αγγίξουν, ένας από αυτούς τον διατάζει να πέσει κάτω.

Η σύγκρουση έγινε σφοδρή και ο Γάλλος φρουρός ασφαλείας φώναξε στα αγγλικά προτού η αστυνομία τον πετάξει στο πάτωμα «Μην με αγγίζεις!»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης οι Γάλλοι φρουροί ασφαλείας έσπρωξαν έναν αστυνομικό. Στη Γαλλία αρνήθηκαν ότι υπήρξε βία από την πλευρά τους. Οι δύο – που στα γαλλικά ΜΜΕ χαρακτηρίστηκαν ως μέλη της χωροφυλακής, αστυνομικού-στρατιωτικού σώματος στη Γαλλία – αφέθηκαν ελεύθεροι όπως αναφέρθηκε, αφού προσκόμισαν την διπλωματική τους ταυτότητα.

Ο ίδιος ο Μπαρό ακύρωσε την επίσκεψή του στην εκκλησία μετά το περιστατικό: «Δεν θα μπω σήμερα, γιατί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν ένοπλες, χωρίς πρώτα να λάβουν άδεια από τη Γαλλία», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο», εξέφρασε την οργή του για τη συμπεριφορά του ισραηλινού προσωπικού ασφαλείας, λέγοντας ότι πρόκειται για «επίθεση στην ακεραιότητα μιας περιοχής υπό την ευθύνη της Γαλλίας».

Ο Μπαρό πρόσθεσε ότι το διπλωματικό επεισόδιο «πιθανώς θα αποδυναμώσει τους δεσμούς που ήρθα εδώ για να καλλιεργήσω με το Ισραήλ, τη στιγμή που το μόνο που χρειαζόμαστε στην περιοχή είναι να προχωρήσουμε στον δρόμο προς την ειρήνη».

  • Η Εκκλησία της Αλόνας, που βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο συγκρότημα, γνωστό ως Εκκλησία του Πατέρα μας στον Ουρανό, στεγάζει ένα μοναστήρι των Βενεδικτίνων και είναι ένας ιστορικός χώρος και ένα κέντρο προσκυνήματος για χριστιανούς. Η Γαλλία διαχειρίζεται την περιοχή και διεκδικεί την ιδιοκτησία της – καθώς και πολλές άλλες τοποθεσίες στην Ιερουσαλήμ, στις οποίες έχουν επίσης σημειωθεί σκληρά διπλωματικά επεισόδια στο παρελθόν λόγω της άρνησης της παρουσίας των ισραηλινών δυνάμεων.

Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε το 2020, κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην εκκλησία της Αγίας Άννας στην παλιά πόλη, η οποία επίσης βρίσκεται υπό γαλλικό έλεγχο. Ο Μακρόν καταγράφηκε στην είσοδο της σκηνής να φωνάζει στο ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας: «Δεν μου αρέσει αυτό που κάνετε, φύγετε!».

Αργότερα, όπως αναφέρθηκε, τους ζήτησε συγγνώμη. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στην ίδια εκκλησία το 1996, όταν ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ έχασε την ψυχραιμία του και φώναξε στους Ισραηλινούς που ισχυρίστηκε ότι τον είχαν πλησιάσει πολύ: «Θέλετε να επιστρέψω στο αεροπλάνο μου;!». Απαίτησε επίσης να φύγουν από την εκκλησία.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «Κάθε υπουργός από μια ξένη χώρα που φθάνει για επίσημη επίσκεψη στο κράτος του Ισραήλ συνοδεύεται από ασφάλεια εκ μέρους του κράτους και η ασφάλεια συνοδεύει τις κινήσεις του υπουργού σε όλα τα μέρη της επίσκεψής του. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού στην εκκλησία «Pater Noster» συνοδευόταν επίσης από τη Μονάδα Προσωπικής Ασφάλειας μετά τον προπαρασκευαστικό διάλογο με τη Γαλλική Πρεσβεία στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προκλήθηκε λογομαχία μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και δύο Γάλλων φρουρών ασφαλείας που αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν. Οι δύο συνελήφθησαν από την αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως αφού αυτοπροσδιορίστηκαν ως διπλωμάτες».

  • Από την άλλη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του για το περιστατικό – και ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία θα κληθεί για μια διευκρινιστική συνομιλία στο Παρίσι. Στη Γαλλία δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι «απαράδεκτες» και ότι τις καταδικάζουν ακόμη πιο έντονα – στο πλαίσιο του γεγονότος ότι το περιστατικό σημειώνεται κατά τη διάρκεια επίσκεψης που, όπως λένε, σκοπό έχει να μειώσει την ένταση στην περιοχή.

Το περιστατικό, έρχεται με φόντο τις ήδη μεγάλες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας -μεταξύ άλλων, με φόντο την έκκληση του Προέδρου Μακρόν για εμπάργκο στα όπλα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στον πόλεμο.

Γαλλική διπλωματική πηγή αναφέρθηκε προηγουμένως στους στόχους της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπαρό, λέγοντας ότι στις συναντήσεις που είχε με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, είχε «ουσιαστικές συζητήσεις» μαζί τους σχετικά με τον Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράν. Για τον Λίβανο, η πηγή είπε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν «τις εγγυήσεις ασφαλείας που αναμένει το Ισραήλ ως μέρος μιας διπλωματικής λύσης κατάπαυσης του πυρός, που στηρίζεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας».

Η πηγή εξέφρασε ανησυχία για την ισραηλινή πολιτική στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, η οποία είπε «υπονομεύει την Παλαιστινιακή Αρχή, ειδικά στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς και για τη συνεχιζόμενη επέκταση των οικισμών και αυτό που αποκάλεσε «εξαίρεση για τους βίαιους εποίκους». Ο Μπαρό, είπε η πηγή, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τις σχέσεις με την UNRWA και σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση θα βλάψει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Η Γαλλία ζητά τον ορισμό μιας «ημέρας μετά τον πόλεμο» που θα είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της Παλαιστινιακής Αρχής».

Σχετικά Άρθρα