Χρυσοχοΐδης: 12.000 συλλήψεις ανηλίκων μέσα στο 2024 – Μεγάλες οι ευθύνες των γονέων

Χρυσοχοΐδης: 12.000 συλλήψεις ανηλίκων μέσα στο 2024 – Μεγάλες οι ευθύνες των γονέων

Στις αλλαγές που έρχονται ώστε η αστυνομία να διευκολύνεται καλύτερα στο έργο της, στις εξελίξεις για το τρομοκρατικό χτύπημα στους Αμπελοκήπους, αλλά και στην ανήλικη παραβατικότητα αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Mega.O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην «Save Youth» που είναι το αντίστοιχο του Panic Button για τους ανήλικους, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την Δευτέρα.

«Τη Δευτέρα είναι η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Save Youth, είναι σύνθετο, περιέχει πάρα πολλές χρήσεις, ελπίζω πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο και μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία», είπε.

Όσον αφορά στα στοιχεία της παιδικής εγκληματικότητας, ο υπουργός δήλωσε: «Φέτος στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων. Πέρυσι είχαμε 8.600. Ηλικίες κυρίως από 13 μέχρι 17. Εδώ αφορά και τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών».

Σχετικά με τους ελέγχους σε μπαρ για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, τονίζει: «Η Αστυνομία με την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει ελέγχους για αλκοόλ, όμως τώρα ετοιμάζεται διάταξη έτσι ώστε να μπορεί η Αστυνομία να κάνει ελέγχους. Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτό το θέμα κυρίως με τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, πάρτι σε κλαμπ και μπαρ για να συλλέξουν κάποια χρήματα. Αυτό στο τέλος οδηγεί σε ποτά. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό στην Αστυνομία και προωθούμε μια σειρά από ρυθμίσεις τώρα προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο».

Για τους Αμπελόκηπους: «Αν δεν είναι κατάλληλη η οικοδομή, τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει να χτίσει μια ολόκληρη οικοδομή»

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ζωντανά δείγματα των συνεπειών της τρομοκρατίας τις προηγούμενες δεκαετίες, κάποια νέα παιδιά, δυστυχώς, και μάλιστα καλά μορφωμένα, αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, τα κινήματα, την δράση με έναν τρόπο ο οποίος είναι καταστροφικός για τον εαυτό τους», τόνισε ο υπουργός για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 36χρονου και τον βαρύ τραυματισμό μιας 33χρονης.

«Είναι κρίμα, χάθηκε ένα παιδί και μια μητέρα σήμερα θρηνεί την απώλεια του γιου της και μια άλλη μητέρα επισκέπτεται τον ‘Ευαγγελισμό’ προκειμένου η κόρη της να γίνει καλά. Και επίσης έχουμε 40 οικογένειες εκτός της στέγης τους. Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας νοικιάζει κάποια ξενοδοχεία αλλά σήμερα ελπίζω ότι ο δήμος θα δώσει το πιστοποιητικό περί ή όχι καταλληλόλητας της οικοδομής έτσι ώστε αν είναι κατάλληλη η οικοδομή να επισκευαστούν μόνο τα διαμερίσματα που ήταν πλησίον του συγκεκριμένου και αν δεν είναι τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει να χτίσει μια ολόκληρη οικοδομή».

«Όλα αυτά είναι συνέπειες μιας πράξης η οποία είναι τόσο απεχθής, τόσο αντιδημοκρατική. Είναι κάποιοι οι οποίοι επιχειρούν να μιμηθούν τους παλιότερους σε μια εποχή τόσο διαφορετική και αυτό είναι τραγικό. Μπορεί να υπάρχει μια ομάδα κάπως ευρύτερη αλλά γίνεται μια προσπάθεια και θα υπάρξει η έρευνα από την πλευρά των Αρχών», συμπληρώνει.

«Αυξάνονται οι ποινές για την οπλοκατοχή και απαγορεύονται μια σειρά από όπλα»

Αναφερόμενος στο οπλοστάσιο που βρέθηκε προ ημερών στη δυτική Αττική, υπογραμμίζει: «Κυκλοφορούν πράγματι πάρα πολλά όπλα σε όλο τον κόσμο διότι τα σύνορα ουσιαστικά πια δεν υπάρχουν με την έννοια των παλιών ελέγχων, όμως από την άλλη πλευρά έχουμε υποχρέωση να ασκούμε διαρκείς ελέγχους προκειμένου να αποτρέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Θα έχουμε και άλλες επιτυχίες. Ήταν άτομα που ήταν ύποπτα στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «Δυστυχώς, αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα και κάθε μέρα ενισχύεται και ο αγώνας μας πρέπει να είναι πολύ δυνατός απέναντι σε αυτό που λέμε μαφίες, εκβιαστές, εμπόρους όπλων, ναρκωτικών, αυτοί που διακινούν γυναίκες και παιδιά, αυτοί που διακινούν μετανάστες, όλους αυτούς πρέπει να τους στοχοποιήσουμε. Αυτόν τον λόγο είχε και η ίδρυση αυτής της υπηρεσίας (σ.σ. το ελληνικό FBI). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολύ στοχευμένες ενέργειες έτσι ώστε να μειώσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα».

«Έρχεται νομοθεσία σε λίγες εβδομάδες, αυξάνονται οι ποινές για την οπλοκατοχή και απαγορεύονται μια σειρά από όπλα όπως σουγιάδες, μαχαίρια, έτσι ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο τείνει να γίνει πολύ μαζικό», τονίζει.

Για την παραβατικότητα των Ρομά, ο ίδιος είπε «Εγώ έχω μια προσέγγιση η οποία επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Τι θα πει Ρομά; Είναι κάποιοι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρομά και επίσης έχουνε κάποια ήθη, έθιμα και έναν τρόπο ζωής. Τον σέβομαι απόλυτα αλλά το θέμα της νομιμότητας δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Δεν μπορεί κανείς να ζει σε βάρος των άλλων. Η Δημοκρατία είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν μπορούμε να ζούμε από το έγκλημα, τελεία και παύλα. Σε αυτό το ζήτημα δεν θα κάνουμε πίσω, ούτε εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος ούτε η Αστυνομία. Θα καταπολεμήσουμε το έγκλημα, και μάλιστα το βαρύ έγκλημα».

Σχετικά Άρθρα