Οι Παλαιστίνιοι δεν αναμένουν τίποτα από την Χάρις ή τον Τραμπ, ελπίζουν μόνο σε τερματισμό του πολέμου

Οι Παλαιστίνιοι δεν αναμένουν τίποτα από την Χάρις ή τον Τραμπ, ελπίζουν μόνο σε τερματισμό του πολέμου

Οι Παλαιστίνιοι δεν υπολογίζουν σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά ελπίζουν μόνο ότι ο επόμενος πρόεδρος θα συμβάλει στο να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Η δυσαρέσκεια για τις πολιτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων έχει μετατραπεί σε εχθρότητα. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων» σημειώνουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία έχει εμπλακεί σε βαθιές διαφωνίες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του, καθώς και με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας Αντιπροέδρου του Κάμαλα Χάρις, προτιμά την Χάρις έναντι του Τραμπ, ακόμη και αν αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Στην πραγματικότητα, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες στη Ραμάλα προτιμούν οποιονδήποτε άλλον από τον Τραμπ, ο οποίος, όπως λένε, έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι είναι «πιο Ισραηλινός από τους Ισραηλινούς», τους έφερε τη «συμφωνία του αιώνα» που τερμάτισε το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους και αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταξύ πολλών άλλων αποφάσεων που έλαβε εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, της PLO, ακόμη και της UNRWA.

Ένας αξιωματούχος της PLO δήλωσε ότι η εμπειρία των Παλαιστινίων με όλες τις διοικήσεις ήταν κακή, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης Μπάιντεν. Πρόσθεσε δε ότι «η μόνη σταθερά για όλους τους είναι η στρατηγική υποστήριξη του Ισραήλ. Αλλά διαφέρουν ως προς το πώς θα το επιτύχουν αυτό με τη διαχείριση της σύγκρουσης ή τον τερματισμό της υπέρ του Ισραήλ».

«Κανένας από αυτούς δεν προχώρησε περισσότερο από αυτό. Ακόμη και ο Μπάιντεν, που ήρθε με πολλές υποσχέσεις, δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του προς εμάς. Δεν μπόρεσε να ξανανοίξει το προξενείο στην Ιερουσαλήμ ή να ξανανοίξει το γραφείο (της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση) στην Ουάσιγκτον. Υποστήριξε το Ισραήλ στον γενοκτονικό του πόλεμο κατά των παιδιών και των γυναικών και του παρείχε κάθε είδους όπλα και προστασία. Για εμάς, είναι όλοι το ίδιο. Αλλά αν κάποιος έρθει στον Λευκό Οίκο, η εμπειρία μας με τον Τραμπ είναι η χειρότερη που είχαμε ποτέ» επισήμανε ο ίδιος.

Η δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων με τις αμερικανικές διοικήσεις είναι μακροχρόνια, αλλά μετατράπηκε σε κάτι που μοιάζει με εχθρότητα μετά τον πόλεμο της Γάζας, ο οποίος άλλαξε τα πάντα για τους Παλαιστίνιους. Ο Αχμέντ Μούζερ από τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης δήλωσε στο δίκτυο Asharq ότι «δεν έχει σημασία ποιος έρχεται. Όλοι είναι στρατολογημένοι για να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου είναι ότι κανείς στον κόσμο δεν επιτρέπεται να αγγίξει το Ισραήλ. Αυτός είναι ο ρόλος των Αμερικανών και του κόσμου». Και πρόσθεσε: «Ο Τραμπ ή η Χάρις … Ίσως και να προτιμήσω τον Τραμπ γιατί είναι ξεκάθαρος και ευθύς. Δεν θα μας εξαπατήσει για άλλα χρόνια. Στο τέλος, δεν έχει καμία διαφορά».

Η ιδέα ότι ο Τραμπ είναι πιο ξεκάθαρος στην εχθρότητά του, σε συνδυασμό με την επιθυμία να τιμωρήσει τους Δημοκρατικούς επειδή υποστήριξαν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι αυτό που οδηγεί ορισμένους να εύχονται τον Τραμπ να εισέλθει στον Λευκό Οίκο.

Ειδάλλως, είναι η ιδέα ότι μια κυβέρνηση Χάρις θα μπορούσε να επιδιώξει να «εξιλεωθεί για τις αμαρτίες της» κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι αυτό που κάνει κάποιους να της εύχονται την προεδρία. Ο Μαχμούντ αλ- Άζα δήλωσε στο Asharq ότι «Είναι όλοι ίδιοι». «Μπορείτε να διαφωνήσετε με τους Ισραηλινούς (ποιος κερδίζει), αλλά όχι με εμάς», πρόσθεσε.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι με αμερικανική υπηκοότητα ζουν σε χωριά στην περιοχή της Ραμάλα, όπως το Turmusaya και το Deir Dibwan. Το Deir Dibwan στην Παλαιστίνη είναι γνωστό ως «η 52η πολιτεία της Αμερικής.»

Περισσότερο από το 95% των κατοίκων του είναι Αμερικανοί πολίτες και ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να φανεί στους δρόμους και τα κτίρια του αρχιτεκτονικά όμορφου χωριού ανάμεσα σε δεκάδες χωριά της Ραμάλα. Είναι το μόνο χωριό εκτός από το Turmusaya που δεν εξαρτάται από τη βοήθεια της Εθνικής Αρχής και έχει χτίσει σύγχρονα τζαμιά, σχολεία και νοσοκομεία.

Για πρώτη φορά, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη φαίνεται να είναι πιο απρόθυμοι να ψηφίσουν αυτή τη φορά. Νεαροί άνδρες από το χωριό δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ και ότι έχουν δοκιμάσει την Χάρις και τους Δημοκρατικούς πάρα πολλές φορές, οπότε δεν θα ψηφίσουν αυτή τη φορά.

Υπάρχει μια πεποίθηση μεταξύ των Παλαιστινίων, που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ότι κανείς δεν θα κάνει τίποτα για τους Παλαιστίνιους. Σε προηγούμενη επίσκεψή του στο χωριό, ο κάτοικος Μαντρ Χάμεντ δήλωσε στο Asharq ότι «αν ο (Παλαιστίνιος πρόεδρος) Μαχμούντ Αμπάς γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για εμάς. Πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο κράτος που κυβερνάται από το εβραϊκό λόμπι».

Στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Ισραήλ μετέτρεψε σε σωρό ερειπίων με αμερικανικά όπλα, έχει ριζώσει η ιδέα ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της σημαίας των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών».

Ένας κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια που εκτοπίστηκε στα δυτικά της πόλης της Γάζας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ, και οι δύο διέπονται από πίστη στο Ισραήλ, όπως συμβαίνει με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ» προσθέτοντας ότι «η πολιτική τάξη στις ΗΠΑ είναι τυφλά προσηλωμένη στην πίστη προς το Ισραήλ και το υποστηρίζει αμείλικτα, ακόμη και εις βάρος των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων λαών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού λαού» σημειώνοντας ότι  «χωρίς την υποστήριξη του Ισραήλ, θα έχαναν τις εκλογές. Όλοι ευνοούν την υποστήριξη του Ισραήλ».

Σχετικά Άρθρα