Γεωργιάδης: Πολιτικό φαινόμενο ο Τραμπ – Εάν ήμουν Ερντογάν δεν θα ήθελα να κερδίσει

 Γεωργιάδης: Πολιτικό φαινόμενο ο Τραμπ – Εάν ήμουν Ερντογάν δεν θα ήθελα να κερδίσει

Στις αμερικανικές εκλογές εστίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πρωί της Τετάρτης 6/11 ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τονίζοντας πως το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να ερμηνευτεί σημείωσε «αν ήμουν ο Ερντογάν δεν θα ήθελα να κερδίσει». «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει πραγματικά ψύχραιμα να αποτιμήσουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό. Γιατί είναι ένα πραγματικό φαινόμενο ο Τραμπ» σημείωσε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Δεν μιλάω τώρα ως υπουργός και ως βουλευτής. Μιλάω ως ένας άνθρωπος που του αρέσει η πολιτική. Μιλάμε για ένα εντελώς πρωτόγνωρο πολιτικό φαινόμενο που δεν έχει ξανασυναντήσει ο πλανήτης. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή την τετραετία που βρέθηκε εκτός Λευκού Οίκου τον πήγαν εκατό δικαστήρια πάσης φύσεως, τίποτα από αυτά δεν κατάφερε να τον βλάψει, σχεδόν οι περισσότεροι συνεργάτες του, του πρώτου κύκλου της προεδρίας του έχουν βγει εναντίον του με βιβλία, με άρθρα, με δηλώσεις, ούτε αυτό κατάφερε να τον βλάψει. Στα περισσότερα μίντια στην Αμερική σχεδόν όλοι οι διάσημοι συσπειρώθηκαν εναντίον του. Ούτε αυτό κατάφερε να τον βλάψει. Είναι ένα πολιτικό φαινόμενο» τόνισε.

«Ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να εκλέξει τον πρόεδρο που θέλει, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς αν τον ανησυχεί μια επικράτηση του πολιτικού φαινομένου Τραμπ. «Δεν είμαι εγώ Αμερικανός πολίτης, ούτε εγώ μπορώ να κρίνω τι θα κάνει η Αμερική. Οι Αμερικανοί πολίτες είναι υπεύθυνοι για τη χώρα τους. Δεν είναι μόνο η διαφαινόμενη νίκη στην προεδρία Τραμπ. Γιατί αυτό θα το δούμε σε λίγες ώρες οριστικά. Θα’ ναι και η νίκη στη Γερουσία και πιθανότατα και στη Βουλή. Αν γίνει αυτό, είναι πολύ σπάνιο στην Αμερική. Δηλαδή, αν κερδίσει και τη Βουλή, θα έχει προεδρία, Γερουσία, Βουλή και Ανώτατο Δικαστήριο. Η Αμερικανική Συμπολιτεία είχε πάντα αυτό το σύστημα του checksandbalances. Ίσως με τον Ρέιγκαν να είχε ξαναγίνει το 80 να είναι όλα σε μια πλευρά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως δε δήλωσε υπάρχουν διάφορες ερμηνείες ως προς την εξήγηση του φαινομένου. «Η woke κουλτούρα στην Αμερική είχε καταντήσει την αμερικανική αξιοθρήνητη, να το πω απλά. Ο κόσμος σε αυτό αντέδρασε. Και δεν μπορώ να τον κατηγορήσω γι’ αυτό, διότι πραγματικά έχουν γίνει πράγματα τα οποία είναι τελείως ακραία. Είναι άλλο πράγμα το ευγενές συναίσθημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων ανθρώπων που είμαι απολύτως υπέρ και άλλο πράγμα η επιβολή σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία μιας συγκεκριμένης άποψης. Νομίζω ότι αυτό το πλήρωσε πολύ το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και εύχομαι να μην το πληρώσει ο πλανήτης. Ο δυτικός κόσμος περνάει μια μεγάλη κρίση ταυτότητας. Και η woke κουλτούρα και η παράνομη μετανάστευση ενισχύουν πολύ έντονα αυτή την κρίση ταυτότητας» εξήγησε.

Ως προς το πώς θα επηρεάσει τον υπόλοιπο πλανήτη η επανεκλογή Τραμπ, ιδίως στην περιοχή μας, Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε καταρχήν ότι αναμφίβολα αυτά που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτικά, επηρεάζουν και την Ευρώπη.

Ως προς την ανησυχία που έχει εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες στον δημόσιο λόγο για τα ελληνοτουρκικά και το πώς θα επηρεάσει τη χώρα μας η επανεκλογή Τραμπ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι προβληματισμοί αυτοί είναι εντελώς αβάσιμοι.

«Όλες οι ανησυχίες ότι η προεδρία Τραμπ θα φέρει στο προσκήνιο την Τουρκία και θα έχει μεγάλη κρίση η Ελλάδα κτλ που άκουγα από διάφορους δημοσιογράφους αυτές τις μέρες, με συγχωρείτε, κατά τη γνώμη μου είναι τελείως στον αέρα. Το μπλοκ των F-35 έγινε επί Τραμπ, οι κυρώσεις στην Τουρκία έγιναν επί Τραμπ. Ο Τραμπ έχει κάνει μία δήλωση. Θα πω δύο πράγματα, εμένα μου αρέσει πολύ η αμερικανική πολιτική, την παρακολουθώ από μικρός είμαι και φιλοαμερικάνος φανατικός. Λοιπόν, προσέξτε. Πρώτη δήλωση Τραμπ. Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει αν είναι με τη Ρωσία ή με εμάς.

Πολύ μεγάλη δυσκολία για τον πρόεδρο Ερντογάν εάν πράγματι ο Τραμπ αυτό που είπε προεκλογικά πολλές φορές το κάνει πράξη. Γιατί ο Τραμπ, με όλα τα συν και τα πλην που έχει μια προσωπικότητα, είναι κυριαρχικός, δεν σηκώνει εύκολα το όχι, δεν είναι διπλωμάτης. Άρα λοιπόν, η Τουρκία που πατάει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε δύο βάρκες, δηλαδή και στο ΝΑΤΟ και κάνουμε πλάτες στη Ρωσία και δεν εφαρμόζουμε το εμπάργκο και έχουμε οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και δίνουμε drones στους Ουκρανούς. Η Τουρκία τα κάνει και τα δύο, όπως έπαιζε τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ίδιο ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου παίζει και τώρα στην Ουκρανία. Έρχεται λοιπόν ο Τραμπ προεκλογικά και λέει, η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ή με εμάς ή με τη Ρωσία. Δύσκολο δίλημμα για την Τουρκία αυτό. Εγώ αν ήμουν ο Ερντογάν δεν θα ήθελα να κερδίσει ο Τραμπ.

Δεύτερον, ο Τραμπ είναι εξαιρετικά υπέρ του Ισραήλ, όπως ξέρετε, είναι ο πιο φιλο-Ισραηλινός πρόεδρος με διαφορά. Υπερασπίζεται δημοσίως τον Νετανιάχου που πολλοί Ισραηλινοί δεν υπερασπίζονται, όπως είδατε και τα επεισόδια χθες κτλ. Είναι αυτός που λέει πηγαίντε, χτυπήστε το Ιράν. Δηλαδή ένας τόσο πολύ υπέρ του Ισραήλ πρόεδρος, δεν μπορεί να είναι και υπέρ της Τουρκίας ταυτόχρονα γιατί η Τουρκία και το Ισραήλ είναι εχθροί. Ερχόμενοι στα καθ’ ημάς τώρα, μην μας πιάνει κανένας πανικός. Παραμένουμε στρατηγικοί εταίροι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα παραμείνουμε στρατηγικοί εταίροι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό» διαμήνυσε.

«Ο Τραμπ εκφράζει ένα πολύ βαθύ ρεύμα της Αμερικής που είναι του απομονωτισμού»
Ντόναλν Τραμπ
Ως προς τη συνολική εξωτερική πολιτική Τραμπ και την εσωστρέφεια που ενδεχομένως κάποιοι φοβούνται ότι θα δείξει, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε:

«Ο Τραμπ εκφράζει ένα πολύ βαθύ ρεύμα της Αμερικής που είναι του απομονωτισμού. Δεν είναι καινούργιο, δεν είναι του Τραμπ. Σας θυμίζω ότι για να μπει η Αμερική στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρειάστηκε να χτυπήσουν οι Ιάπωνες το Περλ Χάρμπορ. Μέχρι τότε ο πρόεδρος Ρούζβελτ δεν μπορούσε να πείσει την Αμερική να μπει στον πόλεμο. Η Αμερική είναι πάντα μια χώρα που έχει τους μισούς Αμερικανούς να θέλουν να ασχολούνται μόνο με την Αμερική και τους άλλους μισούς να θέλουν να ασχολείται η Αμερική με όλον τον πλανήτη. Προφανώς εμάς σαν Ελλάδα μας συμφέρει μια Αμερική που επεμβαίνει γιατί εμείς θέλουμε μια Αμερική ισχυρή εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο για να μαζεύονται οι Τούρκοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό μας συμφέρει. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή Αμερική και μια Αμερική παρούσα. Άρα υπό την έννοια αυτή δεν μας συμφέρει το ρεύμα του απομονωτισμού. Αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ θα αφήσει την Αμερική να εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Θα ήταν πρόβλημα για την ίδια την Αμερική. (…) Μην μας πιάνει κανένας φόβος αν βγει πράγματι, για την Ελλάδα εννοώ. Ψυχραιμία. Οι Αμερικανοί διοικούν τη χώρα τους. Σεβόμαστε πάντα το αποτέλεσμα δημοκρατικών εκλογών σε οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον στις ΗΠΑ. Φίλοι ήμασταν με την Αμερική μέχρι σήμερα, φίλοι θα είμαστε και αύριο σύμμαχοι ήμασταν μέχρι σήμερα, σύμμαχοι θα’ μαστε και αύριο» υπογράμμισε.

«Ο πλανήτης πηγαίνει δεξιότερα. Η σημερινή Αριστερά είναι δεξιότερα ή αριστερότερα από το 15; Είναι πολύ δεξιότερα είναι η απάντηση. Δεξιότερα δεν πηγαίνει ένα κόμμα, π.χ. η Νέα Δημοκρατία και η Φωνή Λογικής. Δεξιότερα πηγαίνει το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη, αυτό συνέβη προφανώς στην Αμερική. Η κρίση ταυτότητας είναι η εξήγηση» συμπλήρωσε.

Εστιάζοντας στην εσωτερική επικαιρότητα και σχετικά με τα περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε «δεν είπα να συγκυβερνήσουμε. Αυτό ήταν lapsus linguae. Εννοούσα ότι αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες πρέπει να παίρνει και δύσκολες αποφάσεις

Ερωτηθείς τέλος, για την τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για τις ανησυχίες που διατυπώνονται σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αν είναι μια τοποθέτηση η οποία συντηρεί την ένταση που υπάρχει ή την κλείνει, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «νομίζω ότι είναι μια τοποθέτηση που την κλείνει. Ο Κώστας Καραμανλής, απ’ ό, τι διάβασα, γιατί δεν ήμουν στην ομιλία, τη διάβασα την ομιλία, είπε πολύ ισορροπημένα και αυτονόητα πράγματα. Δεν είπε κάτι ο άνθρωπος που μπορεί να πεις ότι ήθελε να δημιουργήσει κάπου πρόβλημα, γιατί διαβάζω για έμμεσα μηνύματα. Είπε αυτονόητα πράγματα. Δικαιούται να ανησυχεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο κάθε πρώην πρωθυπουργός για τα εθνικά θέματα;»

Σχετικά Άρθρα