ΒΟΥΛΗ: Διεργασίες συναίνεσης και… εκνευρισμός από τα κοινοβουλευτικά “όχι” του ΠΑΣΟΚ

ΒΟΥΛΗ: Διεργασίες συναίνεσης και… εκνευρισμός από τα κοινοβουλευτικά “όχι” του ΠΑΣΟΚ

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ένα ακόμη νομοσχέδιο αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, για το οποίο ο ειδικός αγορητής η του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να ψηφίσει στην Ολομέλεια, προκαλώντας τη οργισμένη αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη αποκαλύπτοντας παράλληλα την αγωνία του ιδίου και του Μαξίμου για το αν η ΝΔ θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

“Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο δεν είναι ο…”πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά ΣΥΡΙΖΑ σκέτο” τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου συνεχίστηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου και επισήμανε κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ  “Αν είναι να επιφυλάσσεστε για να λέτε ότι κάνετε αντιπολίτευση, το έχετε χάσει το τρένο. Σας συμπαθώ, έχουμε συγκυβερνήσει μαζί και σας συμπαθώ, αλλά για να ξανασυγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε, δεν γίνεται αλλιώς η δουλειά. Κυβέρνηση σημαίνει αναλαμβάνω ευθύνη”.  

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Παύλου Μαρινάκη κατα τη ενημέρωση των πολιτικών  συντακτών. “Είναι το πέμπτο “όχι” που λέει το ΠΑΣΟΚ από την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη. Αυτά τα “όχι” είναι εναντιώσεις σε σημαντικά ζητήματα που είναι προς το συμφέρον των πολιτών, είναι “όχι” προς τους πολίτες. Μας προξενεί πάρα πολλά ερωτήματα” δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ

– δεν ήθελε να γίνονται ταχύτατα διορισμοί στο δημόσιο,
– είπε “όχι”σε έναν όχι κεντροδεξιό εγνωσμένου κύρους Συνήγορο του Πολίτη με μια πρόφαση για το ναυάγιο της Πύλου λες και ο κ. Σωτηρόπουλος θα μπλόκαρε την έρευνα,
– είπε “όχι” σε έναν σημαντικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων,
– είπε “παρών” σε βελτιώσεις για τους δικηγόρους που είχε ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος και ψήφισε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Το ΠΑΣΟΚ λέει ένα σταθερό “όχι” στο να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση” σχολίασε απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στις δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, στο ΣΚΑΙ, η οποία απαντώντας στο πως αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ τη συναίνεση τόνισε  “Η πολιτική των συναινέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την λειτουργία της δημοκρατίας και για την ανάπτυξη σε μια χώρα”,  επισημαίνοντας ότι “Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στην πολιτική επικοινωνία εναντίον του ΠΑΣΟΚ με αφορμή ψηφοφορίες στη Βουλή και την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη”. 

Ωστόσο πρόσθεσε ότι με βάση τα γεγονότα:

• Στην ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ ψήφισε 36 από τα 66 άρθρα και διαφώνησε επί της ουσίας σε θέματα που αφορούν την αξιοκρατική και όχι μόνο την αντικειμενική επιλογή. Προφανώς και έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ως αντιπολίτευση.

• Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απολογισμό του σημερινού Συνηγόρου του Πολίτη στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει η ψήφιση του νέου Συνηγόρου. Η ΝΔ δεν το δέχτηκε.

• Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για το θέμα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”, θα πρέπει και η κυβέρνηση να μπαίνει στη διαδικασία αποδοχής προτάσεων της αντιπολίτευσης.

“Η συναίνεση δεν είναι μια διαδικασία για να εκτεθεί ο αντίπαλος και έχει συγκεκριμένες αρχές και σε αρκετές χώρες οργανωμένους θεσμούς. Η συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ξεκινά από την κυβέρνηση.” ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου και υπογράμμισε “Απαιτεί χρόνο, ωρίμανση και αμοιβαίους συμβιβασμούς. Δεν είναι μια μονομερής διαδικασία όπου κατατίθεται πρόταση για νόμο ή για άτομο και η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει με ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Αυτό είναι εκβιασμός για επικοινωνιακούς λόγους. Η συναίνεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται περιπτωσιολογικά επικεντρώνοντας στις διαφωνίες και θεωρώντας αυτονόητες τις συμφωνίες. Μάλιστα σημείωσε “Όταν υπάρχει πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης είναι σωστό η κυβέρνηση να μην την απορρίπτει απευθείας (στεγαστικό, ΦΠΑ, αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς).”.

Σχετικά Άρθρα