Εκλογές ΗΠΑ: Ψηφοφορία εν μέσω προειδοποιήσεων των μυστικών υπηρεσιών για ξένες παρεμβάσεις
Ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για ξένη παρέμβαση στις εκλογές οι αμερικανοί ψηφοφόροι προέρχονται στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ήδη έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 80 εκατομμύρια με τη διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας ή με την επιστολή ψήφο. Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν την αναμέτρηση μεταξύ Χάρις και Τραμπ να είναι ιδιαιτέρως αμφίρροπη και να χρειαστούν αρκετές μέρες έως το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις που μιλούν ακριβώς για το αντίθετο.
Την ίδια ώρα οι αμαερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η Ρωσία είναι η πιο ενεργή απειλή για παρεμβάσεις στις εκλογές, καθώς γίνονται προσπάθειες να προκληθεί βία, μεταξύ άλλων και εναντίον υποψηφίων. Κορυφαίοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενέτειναν το βράδυ της Δευτέρας τις προειδοποιήσεις τους για ξένη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, ιδίως από τη Ρωσία.
- Η ανησυχία από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και τον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) έρχεται σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που εκδόθηκαν την Παρασκευή για την εν λόγω ανάμειξη.
Οι υπηρεσίες δήλωσαν την Τρίτη ότι «εντόπισαν ξένους αντιπάλους, ιδίως τη Ρωσία, να διεξάγουν πρόσθετες επιχειρήσεις επιρροής με στόχο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών και να τροφοδοτήσουν τις διαιρέσεις μεταξύ των Αμερικανών».
Οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, της ημέρας των εκλογών, και πέραν αυτής, και θα επικεντρωθούν στις επτά βασικές πολιτείες: Αριζόνα, Νεβάδα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα. Η κοινή δήλωση των υπηρεσιών αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την εκλογή της: «Η Ρωσία είναι η πιο ενεργή απειλή».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «Αναμένουμε ότι οι ρωσικοί παράγοντες θα αναπτύξουν πρόσθετο κατασκευασμένο περιεχόμενο για αυτά τα θέματα την ημέρα των εκλογών και τις ημέρες και εβδομάδες μετά το κλείσιμο της κάλπης». «Αυτοί οι δράστες παρήγαγαν και ενίσχυσαν επίσης ένα πρόσφατο βίντεο που απεικονίζει ψευδώς μια συνέντευξη με ένα άτομο που ισχυρίζεται εκλογική απάτη στην Αριζόνα για την υποστήριξη της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αριζόνα έχει ήδη απορρίψει τον ισχυρισμό του βίντεο ως ψευδή.
Αγωνία για το αποτέλεσμα σε ετοιμότητα τα επιτελεία
Στα επιτελεία των δύο μονομάχων επικρατεί μεγάλη αγωνία αναμένοντας το τελικό αποτέλεσμα με την εκστρατεία των δύο επικρατέστερων προέδρων να κυριαρχείται από εντάσεις αλλά και προσωπικές επιθέσεις.
Η Κάμαλα Χάρις στοιχημάτισε σ’ ένα μήνυμα προστασίας της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην άμβλωση, που απευθύνεται στις γυναίκες, όπως και στους μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς. Η προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις προέβλεψε χθες, Δευτέρα, ότι τα οριστικά αποτελέσματα, κυρίως στην Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα, δεν θα γίνουν γνωστά προτού περάσουν «πολλές ημέρες» και προειδοποίησε το στρατόπεδο του Τραμπ κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να «σπείρει αμφιβολίες και χάος» για την εκλογική διαδικασία.
- Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι όλες οι προσφυγές που αφορούν τις εκλογές θα πρέπει να έχουν κριθεί προτού οι 538 εκλέκτορες συνεδριάσουν στις 17 Δεκεμβρίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους θα επικυρωθεί από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2025.
Ο Ντόνανλντ Τραμπ έπαιξε και πάλι σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία την ίδια παρτιτούρα που είχε παίξει το 2016 και το 2020, εμφανιζόμενος ως ένας αντισυστημικός υποψήφιος που βρίσκεται κοντά στο λαό, ο μόνος ικανός να σώσει μια χώρα που καταστρέφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους μετανάστες κι ένα καλπάζοντα πληθωρισμό.
Η ετυμηγορία της κάλπης θα είναι σε κάθε περίπτωση ιστορικής σημασίας. Είτε η Αμερική θα στείλει για πρώτη φορά μια γυναίκα στο Λευκό Οίκο, είτε θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο για δεύτερη θητεία τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τους δύο αντιπάλους σχεδόν ισόπαλους στις επτά κρίσιμες πολιτείες, αυτές που θα δώσουν στη δημοκρατική ή στον ρεπουμπλικάνο τον επαρκή αριθμό εκλεκτόρων για να φθάσει το κατώφλι των 270 σε σύνολο 538, συνώνυμο της νίκης σ’ αυτή την προεδρική εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται με έμμεση ψηφοφορία.
- Η δημοκρατική, οργανώνει την εκλογική βραδιά της στο παλιό της πανεπιστήμιο, το Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, το λεγόμενο και «το μαύρο Χάρβαρντ».
- Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, την πολιτεία στην οποία έχει την κατοικία του.
Η σημερινή Τρίτη ολοκληρώνει μια κούρσα γεμάτη ανατροπές, η οποία σηματοδοτήθηκε από την ξαφνική είσοδο της αντιπροέδρου στην προεκλογική εκστρατεία τον Ιούλιο, όταν αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς και από δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, ο οποίος έχει τέσσερις απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του στα ποινικά δικαστήρια. Η συνέχεια παραμένει άγνωστη.
Τα δύο στρατόπεδα έχουν ξεκινήσει δεκάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ δύο Αμερικανοί στους τρεις εκφράζουν φόβους για ξέσπασμα βίας μετά την ψηφοφορία. Ορισμένα εκλογικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε φρούρια, επιτηρούνται από drones και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις στέγες.
Εκλογικοί αξιωματούχοι εκπαιδεύτηκαν επίσης για να μάθουν πώς να οχυρώνονται μέσα σε ένα δωμάτιο ή να χρησιμοποιούν μια μάνικα πυρόσβεσης για να απωθήσουν ενδεχόμενους εισβολείς.
Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, μεταλλικοί φράκτες περιβάλλουν το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες. Εντυπωσιακός αριθμός καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχουν καλύψει τις βιτρίνες τους με σανίδες.
Workers have been installing large security fences in Washington, DC, ahead of Election Day on November 5.
Read More: https://t.co/kDMgwkHa0f pic.twitter.com/A0KvtEqtKY
— Newsweek (@Newsweek) November 4, 2024
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη θέσει τη βάση για μια νέα αμφισβήτηση του αποτελέσματος, κατηγορώντας στη μια προεκλογική συγκέντρωσή του μετά την άλλη τους δημοκρατικούς ότι «κλέβουν σαν διάβολοι». Και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών λέει πως «περιμένει» ότι ο ρεπουμπλικανός θα δηλώσει πρόωρα νικητής, όπως είχε κάνει και το 2020.
- Μόλις κλείσουν τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, μια διαδικασία που διαφέρει ανά πολιτεία και η οποία ενδέχεται να διαρκέσει ημέρες, κυρίως αν υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια.
Σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο οι ΗΠΑ, που εκτείνεται σε έξι ζώνες ώρας, οι κάλπες αρχίζουν να κλείνουν στη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας και οι τελευταίες στις 08:00 ώρα Ελλάδας.
Περισσότερα από 80 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, είτε με επιστολική ψήφο είτε διά ζώσης. Οι πολιτείες δεν μπορούν να ξεκινήσουν την καταμέτρηση των ψήφων αυτών προτού κλείσουν τα εκλογικά κέντρα, αλλά οι περισσότερες επιτρέπουν μια αρχική προετοιμασία προκειμένου να διευκολυνθεί η καταμέτρηση. Όμως μερικές, όπως η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν – δύο από τις αμφίρροπες πολιτείες—δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει καν αυτή η προετοιμασία πριν την ημέρα των εκλογών.
- Στην πλειονότητα των πολιτειών τα ψηφοδέλτια περνούν πρώτα από ένα οπτικό σκάνερ, που δίνει ένα πρώτο αποτέλεσμα, προτού καταμετρηθούν με το χέρι για επιβεβαίωση. Στη συνέχεια το αποτέλεσμα επικυρώνεται από τους υπεύθυνους του εκλογικού κέντρου και διαβιβάζεται στις αρχές της κομητείας και της πολιτείας καθώς και στους τοπικούς αξιωματούχους των δύο κομμάτων.
Σε περίπτωση μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί στις επτά πολιτείες κλειδί, θα χρειαστούν μία ή και περισσότερες επανακαταμετρήσεις των ψήφων.
- Το 2020 η νίκη του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης τέσσερις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.
- Το 2016 η νίκη του Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον έγινε γνωστή την επομένη.
- Το 2008 και το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μπορέσει να γιορτάσει τη νίκη του ήδη από το βράδυ των εκλογών.
- Όμως το 2000 το όνομα του νικητή, του Τζορτζ Ου. Μπους, ανακοινώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, δηλαδή πέντε εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών και έπειτα από μια μακρά διαδικασία επανακαταμέτρησης και πολλές προσφυγές στη Φλόριντα, προτού αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το 2020 και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 εκλογικοί αξιωματούχοι σε πολλές κομητείες αρνήθηκαν να επικυρώσουν τα αποτελέσματα, ένα απαραίτητο βήμα – το οποίο συνήθως αποτελεί μια τυπικότητα– πριν από τη δημοσίευσή τους.
Ένα ενδεχόμενο που διαφαίνεται και στις φετινές εκλογές σε κάποιες πολιτείες κλειδί, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επί ποδός πολέμου για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των αποτελεσμάτων.
Εξάλλου οι δικαστικές προσφυγές, οι οποίες έχουν κατατεθεί και από τα δύο κόμματα ήδη πριν από την ημέρα των εκλογών και αφορούν κυρίως τους εκλογικούς κανόνες, ενδέχεται επίσης να περιπλέξουν τη διαδικασία.