Σκάνδαλο στο γραφείο του Νετανιάχου: Συλλήψεις υπαλλήλων για διαρροές απόρρητων εγγράφων

Σκάνδαλο στο γραφείο του Νετανιάχου: Συλλήψεις υπαλλήλων για διαρροές απόρρητων εγγράφων

Το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω ενός νέου σκανδάλου ασφαλείας και εγκληματικής φύσης, στο οποίο εμπλέκονται 11 άτομα του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ενδεχομένως και ο ίδιος προσωπικά. Την Παρασκευή, ο δικαστής της υπόθεσης, Menachem Mizrahi, παρέτεινε την κράτηση των υπόπτων και εξέδωσε εντολή που εμποδίζει τη δημοσίευση όλων των λεπτομερειών της υπόθεσης, αλλά μόνο τη μερική δημοσίευση. Την Κυριακή, το δικαστήριο συνέχισε τις μυστικές διαβουλεύσεις του, κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας, η οποία λέει ότι η δημοσίευση θα επηρεάσει την έρευνα.

Η αρχή του σκανδάλου χρονολογείται από τη δημοσίευση, στις 6 Σεπτεμβρίου, της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία υποστήριζε την ύπαρξη ενός μυστικού εγγράφου της Χαμάς που περιγράφει τη διαπραγματευτική στρατηγική της οργάνωσης με το Ισραήλ.

  • Η εφημερίδα υποστήριξε τότε ότι το έγγραφο ανήκε στο γραφείο του Γιαχία Σινουάρ, τότε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, και χρονολογείται από την άνοιξη του 2024, με θέμα «κατευθυντήριες γραμμές για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με το υποτιθέμενο έγγραφο, η Χαμάς δεν επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης, αλλά «προτιμά να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας, ακόμη και αν αυτό οδηγεί στην παράταση του πολέμου». «Η στρατηγική (της Χαμάς) βασίζεται σε βασικά σημεία: Πρώτον, στη διατήρηση της ψυχολογικής πίεσης στις οικογένειες των ομήρων για να αυξηθεί η δημόσια πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Δεύτερον, στην εξάντληση των ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών μηχανισμών και στην εντατικοποίηση της διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ».

Σε συνδυασμό με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η εφημερίδα Jewish Chronicle με έδρα το Λονδίνο, η οποία βρίσκεται επίσης κοντά στον Νετανιάχου, επικαλέστηκε πηγές που χαρακτήρισε «μυστικές υπηρεσίες», οι οποίες ανέφεραν ότι «το σχέδιο του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ ήταν να διαφύγει με τους υπόλοιπους ηγέτες της Χαμάς και τους ισραηλινούς ομήρους μέσω του άξονα Φιλαδέλφεια στο Σινά της Αιγύπτου και από εκεί να πετάξει για το Ιράν». Ο Νετανιάχου είναι γνωστό ότι έχει κάνει εξωφρενικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούσε να εμποδίσει τον Σινουάρ να διαφύγει με τους ομήρους.

  • Σε συνέντευξη Τύπου για ξένα μέσα ενημέρωσης στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «(η Χαμάς) σχεδιάζει να φυγαδεύσει λαθραία ομήρους από τη Γάζα μέσω του άξονα Φιλαδέλφειας.» Ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε το θέμα αυτό για να δικαιολογήσει την κατάληψη της Ράφα, την προσήλωσή του στον άξονα Φιλαδέλφειας (στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας) και τον τορπιλισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία.

Την επόμενη μέρα, η εφημερίδα Jewish Chronicle έγραψε ότι μυστικές στρατιωτικές αναφορές στο Ισραήλ δείχνουν ότι ο Σινουάρ θέλει να φύγει από τη Γάζα για να σώσει τη ζωή του, επειδή κατάλαβε ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, και γι’ αυτό ο άξονας Φιλαδέλφεια είναι πολύ σημαντικός γι’ αυτόν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να υλοποιήσει το σχέδιο διαφυγής του.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, στρατιωτικές πηγές στο Τελ Αβίβ διέρρευσαν την είδηση ότι ο ισραηλινός στρατός διερευνά «τη διαρροή πλαστών εγγράφων που φέρονται να ανήκουν στη Χαμάς, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε ξένα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται και προωθεί ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ιδίως όσον αφορά τον άξονα της Φιλαδέλφειας και την απροθυμία της Χαμάς να καταλήξει σε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Η εφημερίδα Yediot Aharonot ανέφερε τότε στην ιστοσελίδα της ότι «οι διαρροές προς τις δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες προκαλούν μεγάλη ανησυχία και οργή στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας» και ότι επιδιώκουν «να μηχανευτούν και να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη στο Ισραήλ, ώστε να ταιριάζει με την άποψη των πολιτικών κομμάτων».

  • Το δημοσίευμα της εβραϊκής εφημερίδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στον ισραηλινό στρατό για να προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος αλλοιώνει τα απόρρητα έγγραφα της Χαμάς που κατασχέθηκαν στη Γάζα ή αυτά που φέρονται να έχουν ληφθεί μόνο από το κίνημα».

Το δημοσίευμα της εβραϊκής εφημερίδας ανέφερε ότι έχει ανοίξει «εσωτερική έρευνα» στον ισραηλινό στρατό για να προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος χειραγωγεί τα απόρρητα έγγραφα της Χαμάς που κατασχέθηκαν στη Γάζα, ή σε εκείνα που φέρεται να έχουν ληφθεί μόνο από το κίνημα, και τα περνάει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

  • Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η υπόθεση αυτή «θα αυξήσει την ένταση μεταξύ του Νετανιάχου και του στενού του κύκλου, η οποία έχει ήδη φτάσει σε νέα κορύφωση μετά τη βαθιά διαφωνία μεταξύ των κομμάτων γύρω του για τη συμφωνία».

Η Yediot Aharonot ανέφερε ότι τόσο η Bild όσο και η Jewish Chronicle αποκαλύπτουν εσωτερικά και άκρως εμπιστευτικά έγγραφα της Χαμάς που υποτίθεται ότι έχουν γραφτεί από τον Σινουάρ ή έχουν ληφθεί από τον υπολογιστή του και ότι «η νοοτροπία, οι οδηγίες και η στρατηγική του Σινουάρ (σύμφωνα με τα έγγραφα) αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό που ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του, σύμφωνα με τις οποίες ο Σινουάρ προσπαθεί να σπείρει τη διαίρεση μεταξύ του ισραηλινού κοινού».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Yediot, η εξέταση των εγγράφων δείχνει ότι «τα έγγραφα δεν ανήκουν καθόλου στον Σινουά ή είναι βγαλμένα από το μυαλό του, αλλά μάλλον αποτελούν πρόταση ενός μεσαίου αξιωματούχου της Χαμάς προς τους ανωτέρους του».

Η εβραϊκή εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο της ασφάλειας, ο οποίος, όπως είπε, ήταν εξοικειωμένος με τις λεπτομέρειες της έρευνας, λέγοντας: «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, και οι IDF και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συστήματα των οποίων η λειτουργία είναι να επηρεάζουν τον εχθρό, αλλά από το νόμο απαγορεύεται να προσπαθεί κανείς να λειτουργήσει αυτό το σύστημα επηρεασμού, σίγουρα όχι με τη χρήση διαβαθμισμένου υλικού, το οποίο δεν επιτρεπόταν να δημοσιευτεί καθόλου στο κοινό». «Πρόκειται για μια εκστρατεία επιρροής στο ισραηλινό κοινό», είπε.

  • Οι πληροφορίες που περιέβαλλαν το σκάνδαλο πριν από δύο μήνες απαγορεύεται πλέον η δημοσίευση στο Ισραήλ για να μην «μπερδευτεί» η έρευνα. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η σθεναρή στάση του στρατού απέναντι στον Νετανιάχου οδήγησε την ηγεσία του να απευθυνθεί στη Μονάδα 443 για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, ζητώντας «μυστική έρευνα» για το θέμα.

Σύμφωνα με τις υποψίες, η διαρροή των πλαστών εγγράφων δεν ήταν απλώς μια απερίσκεπτη πράξη ή ένα κακόβουλο παιχνίδι ενός μέλους του προσωπικού, αλλά αντικατοπτρίζει ένα λεπτομερές σχέδιο που είχε προετοιμάσει η στενή ομάδα συμβούλων του Νετανιάχου, στο οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύεται ότι ήταν συνεργός.

Οι υποψίες είναι ότι «ο υπεύθυνος για την εκπόνηση του σχεδίου της διαρροής είναι ένας υπάλληλος στο Τμήμα Εκπροσώπου Τύπου του Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά του. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τον προσλάβει επίσημα ως κρατικό υπάλληλο με το βαθμό του συμβούλου Τύπου, αλλά ο ύποπτος απέτυχε σε ένα τεστ διαβάθμισης ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλος για πρόσβαση σε μυστικά ασφαλείας ή έρευνα.

Διορίστηκε μέσω εξωτερικής συμφωνίας και εμφανίστηκε πολλές φορές δίπλα του σε κυβερνητικές συνεδριάσεις, ενώ σε μία από αυτές εθεάθη να κάθεται δίπλα στον Νετανιάχου, να τον συνοδεύει στο αυτοκίνητό του με τον στρατιωτικό γραμματέα, να τον φέρνει στις συναντήσεις του στο αρχηγείο της Πολεμικής Διοίκησης και να συνοδεύει τον Νετανιάχου στις επισκέψεις του σε στρατόπεδα».

Οι συνεχιζόμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι «τα έγγραφα εκλάπησαν από το χρηματοκιβώτιο του στρατιωτικού γραμματέα της κυβέρνησης, εν αγνοία του, και ότι οι πλαστογραφίες έγιναν από τον σύμβουλο Τύπου στο αρχηγείο του πρωθυπουργού».

Η αστυνομία συνέλαβε τον εν λόγω υπάλληλο την Παρασκευή, μαζί με αρκετούς άλλους υπόπτους. Ο δικαστής Μιζράχι δήλωσε ότι οι αρχές υποψιάζονται ότι «η διαρροή έβλαψε τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ» και ήρε εν μέρει την εντολή αποσιώπησης της λεγόμενης «υπόθεσης ασφαλείας».

Ο Μιζράχι τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η Shin Bet, η αστυνομία και ο στρατός ξεκίνησαν την «ανοικτή φάση» της κοινής τους έρευνας σχετικά με «μια ύποπτη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας, που προκύπτει από την παράνομη παροχή διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Είπε ότι η διαρροή θέτει σε κίνδυνο «ευαίσθητες πληροφορίες και πηγές πληροφοριών και βλάπτει τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι «ένας αριθμός υπόπτων έχει συλληφθεί για ανάκριση και η έρευνα συνεχίζεται», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των υπόπτων ή αν κάποιος από αυτούς είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σε απάντηση, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι κανένας από το προσωπικό του δεν έχει συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός έχει βοηθούς που εργάζονται μαζί του αλλά δεν απασχολούνται επίσημα στο γραφείο του.

  • Σύμφωνα με το Channel 12 News, ο εν λόγω πολεμικός στόχος σχετιζόταν με μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους, με το ρεπορτάζ του να αναφέρει ότι οι ύποπτοι για την υπόθεση διέρρευσαν επιλεκτικά στη Χαμάς έγγραφα που απέκτησε ο ισραηλινός στρατός σχετικά με τη στρατηγική της ομάδας στις συνομιλίες για ομήρους.

Οι αναλυτές υπενθύμισαν ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Νετανιάχου πρόσθεσε όρους σε μια προηγούμενη ισραηλινή πρόταση σχετικά με τους ομήρους, απαιτώντας από το Ισραήλ να διατηρήσει τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας, κάτι που οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια προσπάθεια να ματαιωθεί μια συμφωνία με τη Χαμάς.

Εκείνη την εποχή, το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας αντιτάχθηκε σε αυτή τη νέα απαίτηση, ενώ ο πρωθυπουργός είχε την υποστήριξη των ακροδεξιών εταίρων του στον συνασπισμό, οι οποίοι απείλησαν να ρίξουν την κυβέρνηση αν εφαρμοζόταν η αρχική ισραηλινή πρόταση.

  • Η αστυνομία υποψιάζεται ότι η διαρροή έβλαψε τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ, αίροντας εν μέρει την απαγόρευση της αποσιώπησης του λεγόμενου «θέματος ασφαλείας».

Αλλά η άρνηση του Νετανιάχου για τους βοηθούς αυτούς, ειδικά για τον υπάλληλο στο τμήμα του εκπροσώπου του Νετανιάχου που απέτυχε στο τεστ ασφαλείας, έχει εξοργίσει τους βοηθούς του Νετανιάχου. Μια πηγή που βρίσκεται κοντά σε έναν από τους κρατούμενους, η οποία δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, δήλωσε στο κανάλι ότι ο πρωθυπουργός «πρόδωσε τους βοηθούς του και τους πέταξε κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου».

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο κύριος ύποπτος «εργάστηκε για τον Νετανιάχου και ήταν σύμβουλός του για ενάμιση χρόνο τώρα, ότι αφιέρωσε τη ζωή του στον πρωθυπουργό, ήταν πρόθυμος να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο γι’ αυτόν, και τη στιγμή που (το σκάνδαλο) εξερράγη, ο Νετανιάχου τον πέταξε κάτω από το λεωφορείο και είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν εργαζόταν γι’ αυτόν».

Η πηγή πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν δούλευε για τον Μπίμπι, αλλά ήταν στο γραφείο του πρωθυπουργού κάθε μέρα, καθόταν μαζί του στο πρωθυπουργικό γραφείο (στο ενυδρείο), τον συνόδευε σε κάθε επίσκεψη, καθόταν σε όλες τις διαβουλεύσεις, ταξίδευε με τον πρωθυπουργό στην αυτοκινητοπομπή του και είναι απίστευτο ότι ένα άτομο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να πεταχτεί στους λύκους σε μια στιγμή. Ο Νετανιάχου του τηλεφωνούσε προσωπικά κάθε μέρα, τον έστελνε σε αποστολές και τον συμβουλευόταν».

Ένας πρώην αξιωματικός στο τμήμα ερευνών της αστυνομίας δήλωσε ότι η πολιτική άρνησης του Νετανιάχου θα του κοστίσει ακριβά. Αν ο άνθρωπος αυτός ανοίξει το στόμα του, ο ίδιος ο Νετανιάχου θα εμπλακεί σε μια υπόθεση ασφαλείας και ποινικής δίωξης ακόμη πιο σοβαρή από τις υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες δικάζεται.

Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, τα υπό παραπομπή στοιχεία τιμωρούνται με «15 χρόνια φυλάκισης», οπότε η κατάρα του Σινουάρ θα είναι μοιραία για όσους τον σκότωσαν, ακόμη και μετά τον θάνατό του.

Σχετικά Άρθρα